Financiele aspecten

Eén premie voor alle isolatie vanaf 2012

Vanaf 1 januari 2012 komt er één premie van zes euro per vierkante meter isolatie van daken, vloeren of muren, en vanaf de eerste vierkante meter. Een aantal "luxepremies", bijvoorbeeld voor zonnewering, wordt dan weer geschrapt.

 

De nieuwe maatregelen staan in het Warmteplan van Vlaams minister van Energie, Freya Van den Bossche (SP.A). Omdat de hervorming minder zal gefinancierd worden vanuit de tarieven, moet de impact op de energiefactuur van de consument kleiner worden.


Nu nog drie premies

Wie zijn dak isoleert, krijgt nu vaak drie verschillende premies (netbeheerder, Vlaamse overheid en lokale overheid) met daarbovenop een federale fiscale aftrek van 40 procent. In extreme gevallen, zo bleek onlangs nog, levert het isoleren van een dak zo meer op aan premies dan de werken kosten. De ondersteuning van muur- en vloerisolatie blijft in vergelijking beperkt, zeker sinds de federale regering besliste het belastingvoordeel voor die vormen van isolatie te schrappen.

Van den Bossche wil daarom het premiestelsel aanpassen. Zo komt er vanaf 2012 één premie van 6 euro per vierkante meter voor zowel dak-, vloer- als muurisolatie. De premie zal gelden vanaf de eerste vierkante meter, waardoor voortaan ook daken van kleiner dan 40 vierkante meter in aanmerking komen. De premie wordt wel begrensd op 120 vierkante meter.

Anderzijds worden een aantal ‘overbodige of minder zinvolle premies’ afgeschaft. Het gaat volgens Van den Bossche om ‘luxepremies’ zoals die voor domotica of zonnewering. Ook de premie voor condensatieketels verdwijnt, behalve voor de groep beschermde afnemers (mensen die een sociale maximumprijs betalen voor hun energie).

 

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in