Financiele aspecten

Dit jaar meer renovatiepremies toegekend dan in 2009

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche blijft erbij dat de bijsturing van de renovatiepremie in 2009 nodig was om een complete budgettaire ontsporing tegen te gaan. De sp.a-minister wijst er ook op dat de renovatiepremie bijzonder populair blijft. Het gemiddelde premiebedrag daalt wel, maar het aantal toegekende premies zal dit jaar wel hoger liggen dan vorig jaar, zo stelt het kabinet van minister Van den Bossche.


Actiegroep

Van den Bossche reageert daarmee op het protest van de actiegroep 'Renovatiepremie Nu'. Die actiegroep wil dat de Vlaamse regering een maatregel uitwerkt waardoor verbouwers die eind 2009 "verrast" werden door de strengere criteria alsnog financieel vergoed worden.


Raad van State

Minister Van den Bossche zegt dat ze de lopende procedure bij de Raad van State afwacht. Ze blijft er ook bij dat de bijsturing van de renovatiepremie nodig was om een budgettaire ontsporing te vermijden en om de premie überhaupt te laten overleven. De sp.a-minister erkent dat de gemiddelde premie is gedaald (van 6.500 euro naar 4.800 euro), maar wijst er tegelijk op dat het aantal toegekende premies dit jaar hoger zal liggen dan de 19.500 van in 2009.

"Misschien is niet iedereen even blij met de ingreep van vorig jaar, maar ik heb er wel voor gezorgd dat de premie kan blijven bestaan en er dit jaar weer 20.000 Vlamingen zijn die er hun woning mee kunnen verbeteren", aldus nog Van den Bossche.
 


Kritiek op verstrengde renovatiepremie flakkert op


Een jaar nadat de Vlaamse regering besliste om de criteria voor de renovatiepremie te verstrengen, heeft een tiental mensen van de actiegroep 'Renovatiepremie Nu' geprotesteerd in Brussel. Volgens woordvoerder Tony Lismont heeft de regering geen overgangsmaatregelen voorzien en zijn daardoor duizenden verbouwers financieel getroffen.


Budgettair onhoudbaar

Begin oktober 2009 besliste minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) de voorwaarden voor de renovatiepremie te verstrengen. De populaire premie was budgettair onhoudbaar geworden, klonk het. Drie weken later, op 29 oktober, waren de nieuwe voorwaarden al van kracht.


Verrast

Volgens Tony Lismont werden duizenden verbouwers verrast door de snelle afbouw van de renovatiepremie. "Zo'n 8.000 verbouwers hebben hun dossier pas ingediend na 29 oktober maar hebben hun werken wel afgewerkt in 2009. Door de plotse aanpassing van de voorwaarden zijn sommigen duizenden euro's, soms tot 8.000 euro, misgelopen". Lismont, die samen een aantal andere 'gedupeerden' ook al naar de Raad van State stapte, vraagt dat er alsnog een overgangsmaatregel wordt ingevoerd waarbij verbouwers die hun werken nog in 2009 hebben uitgevoerd, maar hun dossier te laat hebben ingediend, toch nog onder de oude voorwaarden vallen.

De actiegroep 'Renovatiepremie Nu' ging vandaag onaangekondigd langs op de kabinetten van Van den Bossche en van minister-president Kris Peeters (CD&V). Daar was er enkel een kort contact met de woordvoerder, maar dat leverde volgens Lismont weinig op. Er komt geen ontmoeting met Peeters. Woensdagnamiddag voert de groep ook actie aan het Vlaams Parlement.

Bron: Het Laatste Nieuws
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in