Financiele aspecten

Di Rupo snijdt in energiebesparende maatregelen

De federale belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen wordt afgebouwd voor de isolatie van daken en volledig afgeschaft voor alle andere investeringen. Dat staat in het begrotingsakkoord dat de regeringsonderhandelaars afsloten.


Vermits de budgettaire oefening over de aanslagjaren 2013 en 2014 gaat, zijn energiebesparende investeringen vanaf 1 januari 2012 in gevaar. De Confederatie Bouw betreurt de beslissing en dringt erop aan dat de federale voordelen niet worden afgeschaft vooraleer de gewesten ze overnemen.

Tot op de dag van vandaag krijgt een opdrachtgever een belastingvermindering van 40% voor onder andere de vervanging en het onderhoud van stookketels, de plaatsing van dubbele beglazing of zonnepanelen en de isolatie van het dak. De maatregel betekent een belangrijke stimulans voor de sector, is goed voor de particulier én draagt in grote mate bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot in België.


Confederatie Bouw uit kritiek

De Confederatie Bouw vindt de beslissing onverantwoord. Aan de ene kant wil de overheid de burger overtuigen van de dringende noodzaak van dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en condensatieketels. Maar aan de andere kant laat men stimulansen vallen zonder dat er alternatieven zijn uitgewerkt. Ook het systeem van de groene lening verdwijnt op 1 januari 2012.

Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd Bestuurder van de Confederatie Bouw: “Om de 2020-doelstellingen te halen, moeten wij op jaarbasis 180.000 verwarmingsketels vervangen, 275.000 daken isoleren en in 210.000 woningen het enkel glas vervangen. Zonder stimulansen van de overheid en met een verslechtering van de kredietmogelijkheden zullen wij die doelstellingen nooit halen.”


Meer info
:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in