Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

De eigenschappen van zonwerend doek

Diverse types zonwering worden uitgevoerd met weefsels. Hierbij maakt men gebruik van diverse types, elk met hun eigen karakteristieken. De belangrijkste zijn enerzijds de acrylweefsels (gesloten geweven) en de open weefsels op basis van glasvezel of polyester. Er zijn nog andere types van synthetische vezels op basis van polyester op de markt, maar deze scoren meestal minder op vlak van uv-gevoeligheid en kleurbestendigheid.

De eigenschappen van zonwerend doek

De transmissie, reflectie en absorptie variëren naargelang de karakteristieken en de kleur van het weefsel. Een hoge reflectie weert het best de warmte maar laat minder licht door. Een hoge transmissie weert minder de warmte, maar laat meer licht door.

Een overzicht van weefsels met hun belangrijkste eigenschappen:

Acrylweefsel

  • Synthetisch vezel in de massa gekleurd
  • Zeer geschikt voor buitentoepassingen
  • Kleurecht en hoge UV-beschermingsfactor (doeken zijn dicht geweven)
  • Erg duurzaam, weersbestendig
  • Breed kleurenpallet en mogelijkheid tot bedrukking van verschillende dessins
  • Extra waterdichting mits gebruik te maken van speciale coatings
  • Goede warmte-isolerende eigenschappen

Glasvezelweefsel

  • Vervaardigd uit PVC gecoate glasvezeldraden
  • Beschikbaar in verschillende openingfactoren zodat doorkijk naar buiten mogelijk is en contact met omgeving behouden blijft. Hoe groter de opening, des te beter de doorkijkmogelijkheid, maar hoe minder het effect is op de warmtewering en verblinding
  • Zeer sterk en duurzaam waardoor het uitermate geschikt is om opgerold te worden
  • Brede kleurenwaaier
  • Meerdere doekkwaliteiten geschikt voor binnen- en/of buitentoepassingen

Polyesterweefsel

  • Vervaardigd uit polyestergaren en nadien met PVC gecoat
  • Zeer hoge weerstand tegen scheuren
  • Dankzij de open structuur is doorkijk naar buiten mogelijk en blijft contact met de buitenomgeving behouden. Hoe groter de opening des te beter de doorkijkmogelijkheid, maar hoe minder het effect is op de warmtewering en verblinding
  • Zeer sterk en duurzaam waardoor het uitermate geschikt is om opgerold te worden
  • Brede kleurenwaaier
  • Geschikt voor binnen- en buitentoepassingen

Kwaliteit van zonwerend doek

De kwaliteit van het zonnescherm bepaalt de levensduur van je zonwering. Hier en daar treden kleine mankementen op.

Kleurverlies

Een in de massa geverfd acrylzonnescherm biedt langdurige weerstand tegen de agressie van uv-straling waardoor de kleurenpracht na verloop van tijd niet verandert. Bepaalde doeken, over het algemeen met polyesterdraad of polipropyleen, worden snel broos door de uv-straling en verliezen vroegtijdig hun kleuren.

Plooien of lijnen langs de naden

Afhankelijk van de afmetingen van het scherm en ten gevolge van de verrichtingen tijdens het naaien, de confectie, en de montage, kan de acrylstof soms een ‘marmer-effect’ vertonen. Dit effect is tegen het daglicht in zichtbaar en wordt veroorzaakt door een optisch effect. (verschil in straalbreking van het licht). Deze kleine ‘onregelmatigheden’ doen niets aan de werking van het zonnescherm. Uw installateur mag dan ook hiervoor in geen geval aansprakelijk gesteld worden.

Schimmel

Zonneschermen op basis van moderne synthetische vezels, zoals de in de massa geverfde acryldoeken, vergaan niet. Alleen natuurlijke vezels, waaronder katoen, zijn vergankelijk. Rol nooit je zonnescherm op wanneer het doek nat is. Oppervlaktedeeltjes en atmosferische vervuiling die soms op het doek neerslaan zijn, wat dat betreft, wel bederfelijk. Mocht het hoe dan ook toch noodzakelijk zijn het natte zonnescherm op te rollen, rol het doek dan weer uit zodra dit mogelijk is om de stof te laten drogen.

Bescherming

Een belangrijke vraag is of buitenzonwering kan beschermen tegen UV-straling, verblinding en warmte?

UV-straling

Een zonnescherm biedt een extreem hoog beschermingsniveau tegen uv-straling. De mate van bescherming hangt af van de kleur van je zonnescherm. Lichte zonneschermen, die meer uv- stralen doorlaten dan donkere schermen, zijn desalniettemin net zo doeltreffend als zonnebrandcrème factor 50 (meer dan 90% van de UV-stralen gefiltreerd).

Verblinding

In de zon, halverwege de dag, zal het vrijkomende zonlicht gemakkelijk 50.000 Lux bereiken. Een zonnescherm verzacht het licht en genereert, afhankelijk van de kleuren, licht van tussen de 1.000 en 5.000 Lux, wat een aangename omgeving met de juiste lichtinval betekent.

Warmte

Tijdens de zomer kan in bijvoorbeeld Frankrijk de energie op de grond afkomstig van de zon de 1.200 W/m² overschrijden wat gelijk staat aan enkele radiatoren per m² in de zon. Een zonnescherm zal afhankelijk van de kleur tussen de 80 en 95% van de zonne-energie blokkeren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in