BIS 2008 uit de startblokken

Van zaterdag 11 oktober tot zondag 19 oktober vindt de twintigste editie plaats van de BIS-beurs in Flanders Expo in Gent. Dit bouw- en immosalon is de grootste bouwbeurs van Vlaanderen, en verzamelt verdeeld over zeven hallen zo’n 380 exposanten die er hun producten voorstellen. Thema’s zijn onder meer de immosfeer met tientallen makelaars en immokantoren, design, het innovatieplatform en de nieuwe Energie-hal. Wij stellen al enkele bijzondere nieuwigheden voor.


Korting bij Wienerberger

Een bezoek aan de stand van Wienerberger op de BIS-beurs kan de verbouwer een voordeel tot 275 euro opleveren. Iedereen die informeert naar gevelstenen van Terca of Desimpel, kleiklinkers van Terca of kleidakpannen van Koramic ontvangt een geschenkbon. Wie daarna tot een effectieve aankoop overgaat, kan deze bon inruilen voor een korting van 100 euro op de gevelstenen, 100 euro op de dakpannen en 75 euro op de kleiklinkers. In totaal dus goed voor een ristorno van 275 euro.
De stand van Wienerberger vind je in hal 1 van Flanders Expo. Daar kan je ook de folders over alle nieuwigheden verkrijgen.


Nieuwe pannen van Koramic

Koramic (Wienerberger) presenteert met Alegra 8 en StormFIX twee innovaties voor op het dak. De Alegra 8 is een supergrote pan met diepe, sterk geprofileerde sluitingen. De pan is ontworpen voor een perfecte regenwaterafvoer bij lage dakhelling, vanaf 10°. De nieuwe Alegra 8 wordt de grootste pan uit het Koramic-gamma. Er zijn amper 8,7 van deze jumbogrote kleidakpannen nodig om een vierkante meter te bedekken. De pan heeft bovendien een innovatief geïntegreerd en snel te plaatsen bevestigingssysteem dat de stormvastheid van het dak vergroot: StormFIX. Dankzij de StormFIX schroefklem en de drievoudige overlappende panbedekking op de kruising van vier pannen, worden vier Alegra 8 pannen tegelijk bevestigd met één StormFIX schroefklem.


Grote strakke tegelpan

Koramic stelt op de BIS-beurs ook een grote nieuwe tegelpan voor, de Plato. Door de grote dekkende breedte en lengte zijn er maar half zoveel stuks nodig om één m² te bedekken dan van tegelpannen met traditioneel formaat. Door haar platte vorm past de Plato pan perfect in de hedendaagse architectuur waarbij de strakke lijnen van het dak doorgetrokken worden tot op de gevel. De pan is in drie kleuren verkrijgbaar: natuurrood, blauw gesmoord en de nieuwe kleur oud koper bezand.


Nieuwe gevelstenen Desimpel en Terca

De gevelstenen van het gamma Forum van Desimpel en Domus van Terca zijn volmaakt harmoniërende handvormstenen qua textuur en look. De verschillende egale en moderne kleuren die onderling perfect gecombineerd kunnen worden, zorgen ervoor dat er een oplossing komt voor zowel traditionele als moderne woningen en projectbouw. Op de beurs wordt de uitbreiding van het gamma voorgesteld. De Forum Ombra is een bruin-grijze gevelsteen. De Domus-reeks wordt aangevuld met de kleuren granietgrijs en hazelnoot. Ook het Recup-gamma van Terca werd uitgebreid. Voorts kunnen bezoekers van de Wienerberger-stand kennis maken met de Terca Porotherm keramische binnenmuurstenen, die geschikt zijn voor energiearme woningen.


Budgetvriendelijke woningventilatie

Het Systeem C+ van Renson is een nieuwe, budgetvriendelijke ventilatieoplossing. Deze verbeterde versie van Systeem C combineert een natuurlijke luchttoevoer met een gecontroleerde mechanische afvoer. De discrete zelfregelende raamverluchtingen van Systeem C+ boven op het raam of op het glas zorgen voor een correcte toevoer van verse lucht. De lucht uit de leefruimtes dient vervolgens doorgevoerd te worden via deurroosters naar de circulatieruimtes (gangen, hal, …) en naar de vochtige ruimtes zoals keuken, badkamer, enz. De afvoer van de lucht gebeurt door een stille afvoerventilator XTRAVENT EcoModus, die de vervuilde lucht uit de natte ruimtes wegzuigt via speciale extractiemonden in functie van de behoefte. Tegenover een traditioneel mechanisch afvoersysteem bespaart het Systeem C+ zowat 32% op energie.


Ultradunne spouwisolatie

Eurowall is de nieuwste telg in het isolatiegamma van Recticel. Deze duurzame en ultrasmalle isolatiepanelen beschikken over een extra tand- en groefverbinding, een vernieuwende bekleding en een goede isolatiewaarde. Met Eurowall kunnen ook in erg smalle spouwen uitstekende isolatiewaarden behaald worden. Bouwers kunnen dus een verhoogd isolatiepeil bereiken terwijl ze de standaard muurbreedte behouden. De panelen zijn bovendien makkelijk te plaatsen door het lichte gewicht, zijn eenvoudig te versnijden en kunnen met één eenvoudige manipulatie verankerd worden. De panelen kunnen aan de vier zijden in elkaar geschoven worden met tanden en groeven, waardoor het risico op koudebruggen nog aanzienlijk vermindert.

 
Meer regen in de douche

Het gamma Rainshower-doucheproducten van Grohe bracht de regen al binnen in vele badkamers. De firma breidt nu uit met enkele innovaties. De Rainshower Rustic handdouche ligt makkelijk in de hand en is gebaseerd op de klassieke country look. De Grohe Dreamspray staat garant voor een egale verdeling van de waterdruppels over de hele doucheknop, terwijl de sproeikop van Grohe toch ongeveer dertig procent minder water verbruikt dan vergelijkbare douches. De handdouche is instelbaar in vijf sproeipatronen.
Ook op technologisch vlak werpt het intensieve onderzoek van Grohe zijn vruchten af. De CoolTouch-techniek zorgt ervoor dat de douchegreep nooit heet wordt. De sproeiopeningen kalkvrij maken kan door er eenvoudigweg met de hand over te wrijven, met dank aan de SpeedClean-technologie.


Combinatie tussen zonnewering en ventilatie

Met de Screenvent heeft Renson een innovatieve combinatie op de markt gebracht van een zelfregelend ventilatierooster en een zonweringsscreen. Screenvent zorgt voor de toevoer van verse lucht en beperkt de warmteoverlast in de zomer. Op de BIS-beurs gaat Renson met de Screenvent Mistral nog een stap verder. De Mistral is uitgerust met een nieuw type screen, dat dankzij een geleidingssysteem in iedere positie windvast is. Dankzij het ritssysteem van de screen en de geleider, is het systeem 100% insectenwerend in gesloten toestand.
De Mistral heeft dus drie functies in één: een ventilatierooster, een zonweringsscreen en een muggenraam.! Het systeem is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het gamma biedt verschillende oplossingen voor de particuliere woningbouw, alsook voor residentiële en niet-residentiële projecten.


Keramische stormdakpan

Monier, de grootste dakpanproducent ter wereld, introduceert met de ‘Postel 20’ een nieuwe type keramische stormdakpan op BIS 2008. Het panmodel is een eigentijdse interpretatie van een Belgische klassieker: de stormpan. De pan is verkrijgbaar in de kleuren rood natuur, rustiek en zwart double black mat. Dankzij de innovatieve pansluitingen en vormgeving is de Postel 20 helemaal aangepast aan gure weersomstandigheden.

 
Xella helpt energie te besparen

Met de stijgende energieprijzen gaat ook de aandacht voor energiezuinige of zelfs passiefwoningen crescendo. Xella stelt producten voor die kunnen helpen om energie te besparen. Een van hun toppers zijn de stenen van Ytong, tegelijk bouwsteen en thermische isolatie. Muren die in Silka zijn opgetrokken hebben goede vochtregulerende, warmteacculerende en akoestische eigenschappen. Deze kalkzandsteen neemt warmte van de verwarming of van de zon geleidelijk op en geeft die bij temperatuursdalingen ook geleidelijk weer af. Multipor tot slot zijn minerale isolerende panelen. Qua isolatiewaarde zijn ze te vergelijken met de klassieke isolatoren, maar de steenachtige textuur maakt van Multipor-panelen een niet-brandbare oplossing. De panelen kunnen gebruikt worden voor zowel binnen- als buitenisolatie van buitenmuren en daken, die bovendien vorm- en drukvast, dampdoorlatend en vezelvrij zijn.


Nacht van BIS

Van zaterdag 11 oktober tot zondag 19 oktober is de beurs dagelijks geopend. Zaterdag 11 oktober is dat van 13 tot 23 uur, met vanaf 19 uur de Nacht van BIS, waar je kan genieten van een hapje en een drankje. Beide zondagen is de beurs geopend van 10 tot 19 uur. Van maandag tot donderdag is dat van 13 tot 19 uur, op vrijdag van 13 tot 21 uur. Volwassenen betalen 8 euro, kinderen tot 16 jaar mogen gratis binnen.
Alle info via 09 241 92 11, bis[at]flandersexpo.be of op de website van BIS 2008.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in