Bouwwerken

Batibouw 2012: Back to basics - Terug naar de basis

Aanbevolen partners

Logo Sto NV
logo Xella

Wie vandaag bouwt of verbouwt, doet dat zo duurzaam en ecologisch mogelijk. Niet alleen omdat de eisen daaromtrent tegenwoordig hoger zijn, maar ook omdat we allemaal een beetje bewuster zijn gaan leven. Dat laatste heeft overigens niet alleen zijn invloed op vlak van bijvoorbeeld isolatie en ventilatie, het verandert ook ons interieur. De trend naar natuurlijke materialen én vormen is daar groter dan ooit, met als resultaat een pure uitstraling met organische vormen, waar minimalisme geen plaats meer heeft.


Van kleding van biologisch katoen tot de pure smaken van terroirproducten, van groene auto’s tot een vakantie op de eco-camping: ecologisch, duurzaam en met respect voor de natuur leven is een echte trend. Dat heeft uiteraard te maken met de onheilspellende berichten over de klimaatverandering, maar ook de wereldwijde crisis doet ons teruggrijpen naar de basis. We gaan weer op zoek naar pure degelijkheid, naar onze roots dicht bij de natuur en naar betaalbare dingen die toch lang meegaan. In plaats van het zoveelste wegwerpproduct, gaat men op zoek naar iets dat zijn waarde behoudt, een duurzaam materiaal dat zijn kwaliteit bewezen heeft. Dat alles resulteert ook in een drang naar natuurlijkheid in en om onze huizen.


Puur natuur

Zeker aan de buitenkant van een huis is de back to basics-trend duidelijk. De traditionele baksteen wordt vaak gecombineerd met hout of er wordt gekozen voor een houten voorzetgevel. Ook betonplaten doen het goed als gevelbekleding, waarmee opnieuw een sobere, natuurlijke uitstraling wordt nagestreefd.

Vandaag zien we eveneens een revival van breuksteen als accent in de gevelafwerking. Anderen zoeken een natuurlijke kwinkslag in koper of zink. Dergelijke materialen stralen niet alleen natuurlijkheid, maar ook duurzaamheid uit. Een voorzichtige trend is het gebruik van de groengevel. Speciale systemen maken het mogelijk om planten op - of beter tegen - de gevel te plaatsen. Zo krijgt men pas echt een natuurlijke en levende uitstraling. In openbare of bedrijfsgebouwen wordt de groengevel al frequenter toegepast. Het is dus maar een kwestie van tijd voor hij ook ingang vindt bij de particuliere woningen.
Het gebruik van natuurlijke materialen zien we niet alleen in de afwerking. Voor de constructie zelf durft men ook meer en op creatievere manieren teruggrijpen naar natuurproducten. Denk maar aan de houtskeletbouw of de massieve houtbouw die – mede onder invloed van het energiezuiniger bouwen – aan een sterke opmars bezig zijn. Een nieuwere manier van bouwen met natuurlijke materialen is het bouwen met stro. Ook hier zijn de energiezuinige inslag en het groeiende streven naar bio-ecologisch bouwen niet vreemd aan deze tendens.

Deze zoektocht creëert overigens een markt voor andere natuurlijke materialen in het bouwproces. Denk maar aan hennep, wol of papiervlokken voor de isolatie. En ondanks de populariteit van aluminium en pvc is ook hout nog lang niet afgeschreven voor het buitenschrijnwerk. Dankzij nieuwe technieken zoals het gebruik van samengesteld of gelamelleerd hout om profielen te maken, is hout zelfs de goedkoopste en meest luchtdichte oplossing voor schrijnwerk in passiefwoningen.
Maar de natuur wordt uiteraard ook naar binnen gehaald. Materialen die het goed doen zijn onder meer hout, bamboe, kokos, klei, katoen en linnen, wol, drijfhout, natuursteen... Opvallend is dat die materialen daarbij zoveel mogelijk in hun originele staat worden gehouden, met eventuele kleine foutjes die het net extra karakter meegeven. Houten kasten bijvoorbeeld mogen gerust duidelijke nerven en knopen vertonen, natuurlijke stoffen zijn grof geweven met kleine onvolmaaktheden. Dat robuuste en onaffe karakter maakt ook dat deze natuurlijke materialen makkelijk gecombineerd kunnen worden met hedendaagse elementen. We zien in de interieurs immers geen pure landelijkheid, wel een mix met moderne materialen en hedendaagse strakke ontwerpen. Een houtkachel gaat dus perfect samen een tv-meubel in hoogglanslak en een ouderwets antiek houten bed wordt gecounterd door bijvoorbeeld een hedendaagse designlamp op het nachtkastje. Kernwoorden bij deze terugkeer naar de natuurlijke staat van materialen zijn een hang naar authenticiteit, ambacht, maar tegelijk ook moderniteit.


Net echt

De trend naar natuurlijke materialen gaat zelfs zo ver dat ook ‘onnatuurlijke’ zaken hun inspiratie halen in de natuur en ze proberen te imiteren. Een terras krijgt bijvoorbeeld een bekleding van pvc die eruit ziet als hout, behang krijgt een print van sloophout zodat het lijkt alsof er stukken hout tegen de muur gestapeld liggen, grote wollen tapijten zien eruit als een keientapijt, muren worden opgeleukt met een levensgrote foto van groene planten… Op die manier kun je toch de juiste sfeer in huis halen, zonder daarom meteen grootse ingrepen te voorzien en alles af te werken met natuurlijke materialen.

Op vlak van kleuren doen de zogenaamde neutrals het nog altijd goed in België: grijs en greige, wit, beige, zachte pastels… Maar ook diepere en warmere tinten die hun inspiratie haalden in de natuur, zijn in trek, denk maar aan terracotta, oker of typische edelsteentinten zoals smaragdgroen of robijnrood. Steeds meer mensen kiezen overigens voor ecologische verf. Niet alleen omwille van het groene aspect, maar ook omdat de matte uitstraling beter past bij onze hang naar puurheid en authenticiteit. Ook andere natuurlijke technieken worden opnieuw opgewaardeerd. Mooie voorbeelden zijn het gebruik van leem of tadelakt, of nog kaleien, een techniek waarbij kalkpleister met een grove borstel op de muur wordt aangebracht.


Rustiek anno 2012

De keuze voor doorleefde en natuurlijke materialen in onze woning wekt misschien de indruk dat onze interieurs wat rustieker worden. Dat is ten dele waar. We kennen allemaal de charme van een houten Ardense chalet en willen die in de woonkamer brengen, maar toch ontbreekt de hedendaagse invalshoek niet. Strak, koel minimalisme is al een tijdje over zijn hoogtepunt, maar dat betekent niet dat alles nu bombastisch en barok wordt.

De pure, authentieke uitstraling van ons huis bereiken we door te kiezen voor een zuivere en neutrale basis, met daarop een mix van rustieke elementen met hedendaags design. Dat maakt dat er grote contrasten ontstaan, tussen glanzende oppervlakken en mat bijvoorbeeld, maar ook tussen warm en koud, doorleefd en splinternieuw. Hoogglans gaat zonder probleem een huwelijk aan met ruwe stukken drijfhout, een zachtbruine klassieke sofa mag gecombineerd worden met frivole kussentjes. Het hoekige minimalisme van weleer wordt nu bovendien gecounterd door organische vormen en golvende patronen, duidelijk geïnspireerd op de organische vormen zoals we die kennen uit de natuur. Dat zie je bijvoorbeeld duidelijk in de badkamer, waar kranen veel afgeronde contouren krijgen en ook baden en wastafels terug veel zachter en ronder worden. Door die spannende mix van authentiek en nieuw, van organisch en strak belijnd, worden de interieurs weer menselijker en zelfs gezelliger. Een rustgevende omgeving waar we even ontsnappen aan de crisis, de onheilspellende klimaatberichten en de prestatiedruk van buitenaf. Nooit eerder waren onze interieurs er zo op gemaakt te cocoonen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in