Financiele aspecten

6% BTW op nieuwbouw - ook voor wie in 2008 startte

Afgelopen weekend al pakte de Vlaamse overheid uit met een resem maatregelen om het verwerven van een eigen woning betaalbaar te maken. Afgelopen nacht werden daar in het kader van de onderhandelingen met de sociale partners nieuwe maatregelen aan toe gevoegd. Opmerkelijk daarbij is het BTW-tarief van 6% op nieuwbouw.


De BTW-verlaging is weliswaar maar tijdelijk. Gedurende één jaar zou maar 6 in plaats van 21 procent BTW betaald worden op de eerste schijf van 50 000 euro voor een bouwproject. Dit komt neer op een besparing van 7 500 euro op de btw. Alleszins mooi meegenomen voor bouwers en verbouwers. Met deze maatregel hoopt de overheid ook de werkgelegenheid in de sector te bevorderen.

Ook voor wie al bezig is
Minister Reynders gaf intussen al de eerste bijkomende informatie. De maatregel geldt zowel voor nieuwbouwwoningen waarvan de bouw start in 2009 als voor woningen waarvan de bouw al begonnen is in 2008 en waarvoor nog een schijf wordt betaald in 2009.
SP.A waarschuwt wel dat België voor deze maatregel de goedkeuring moet krijgen van Europa. Volgens regeringsbronnen is daar geen reden tot bezorgdheid. Europa vroeg immers expliciet om tijdelijke maatregelen in de bouwsector in haar voorstellen voor relanceplannen.


Energieheffing afschaffen

Verder willen regering en sociale partners de federale energieheffing voor gezinnen afschaffen. Daardoor verlaagt de totale gezinsfactuur met 100 miljoen euro.


BTW op aankoop grond

Minder goed nieuws is dan weer dat de Europese Commissie ons land adviseert om ook BTW te heffen op de verkoop van de grond samen met een appartement of nieuwbouwwoning. De federale regering kwam begin dit jaar met het voorstel om 21 procent btw te heffen op de grond die samen met nieuwbouwprojecten wordt verkocht. De btw kwam in plaats van de tien procent gewestelijke registratierechten nu. De gewesten protesteerde hier fel tegen.
Als het tarief ingevoerd wordt wil minister Van Mechelen de Vlaamse registratierechten voor deze projecten afschaffen en er bij zijn federale collega voor pleiten het BTW-tarief te verlagen tot 6 procent. Met een BTW-tarief van zes procent zou de kost voor de burger zelfs dalen, dat zou volgens Van Mechelen een compensatie kunnen zijn voor het feit dat de betrokkene niet meer kan genieten van de meeneembaarheid van de registratierechten.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in