Ramen en deuren

Welke ramen en deuren kies je best bij een totaalrenovatie?

Bij een totaalrenovatie komt heel wat kijken, en vaak zijn de deuren en ramen ook aan vervanging toe. Oudere raamlijsten en glas zijn namelijk vaak niet isolerend, en zo haalt je nieuwe woning de EPB-normen niet. Ook kunnen de ramen versleten zijn of passen ze niet bij jouw stijl. Door moderne ramen in een oud huis te plaatsen, verander je de look van de gevel ook snel. Wij geven je graag 3 tips bij het kiezen van de juiste ramen en deuren bij een totaalrenovatie.

Tip 1: Denk aan de isolatie(normen)

De verbouwregelgeving is best ingewikkeld, lees je dus zeker in over welke EPB-normen je moet halen bij jouw totaalrenovatie. Zo kan je het ook nodig zijn om de buitenmuren en het dak extra te isoleren. Maar nieuwe isolerende ramen en deuren zoals pvc ramen en deuren zullen sowieso op je lijstje staan. Pvc is een voordelig materiaal met een hoge isolatiewaarde. En dit is niet alleen goed voor geluidsoverlast, maar ook voor je energierekening. Zo kan je zelfs kiezen voor pvc ramen met bijvoorbeeld 3 dubbel glas. Houd ook rekening met de oriëntatie van je huis en of je extra isolerende ramen nodig hebt op de zuidkant. Voor raamprofielen bekijk je best de U-waarde: hoe lager die waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Ook kies je best voor isolerend glas, of zelfs hoogrendementsglas (HR). Ook hier is de U-waarde een goede indicatie van de graad van isolatie.

Tip 2: Kies de juiste stijl voor jouw woning

Ga je voor een landelijke gevel of toch eerder voor iets modern? Wil je ramen met kruishouten of gigantische ramen van meer dan 3 meter? Het ene materiaal leent zich bijvoorbeeld beter voor het één dan voor het ander. Bij een landelijke stijl, is hout een erg mooie, rustieke en duurzame oplossing. Wil je een robuuste of moderne look creëren? Dan zijn aluminium ramen en deuren een goede keuze. Voor grotere ramen kies je ook best voor aluminium of hout door de stevigheid van het materiaal.

Een ander onderdeel van ‘stijl’ bij een raam, is de manier waarop het opent. Zo kan het interessant zijn om ook aan schuiframen te denken, of de richting naar waar het raam opent. En wat met de kierstand? Denk op voorhand na over hoe je de ruimte gaat benutten en welke ‘richting’ hierbij past, net zoals je dat bij deuren zou doen.

Tip 3: Bestudeer je lichtinval

Iets wat toch enorm veel wordt vergeten bij een totaalrenovatie: natuurlijke lichtinval en oriëntatie. Toch is het een erg belangrijk aspect en draagt veel natuurlijke lichtinval bij tot een hoger wooncomfort. Denk dus bijvoorbeeld niet enkel aan muurramen, maar overweeg een vide, dakvensters of een lichtkoepel. Ook je oriëntatie is erg belangrijk als je optimaal licht wil in elke ruimte. Zo raden architecten aan om een werkruimte aan de noordkant te plaatsen want het blauwe licht zorgt voor een betere concentratie. Het zuiden is dan weer perfect voor de woonruimte, en het westen is af te raden voor een slaapkamer.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in