Tuinen in beeld: Zwemvijver in tuin met perspectief

Gewijzigd op 13/03/2013 door Daan Slingers

Een zwemvijver, het behoud van een notelaar en een ruim terras: de voornaamste wensen van een gezin uit het Oost-Vlaamse Aaigem voor de renovatie van hun tuin. Via een houten wand achterin de tuin is met het perspectief gespeeld.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Aaigem, Erpe-Mere
  • Voor- of achtertuin: Achtertuin
  • Stijl: Tijdloos
  • Oppervlakte: 600m²
  • Krachtpunten: Strakke toch groene tuin afgewerkt met tijdloze materialen in het verlengde van de woning

tuin Aaigem - zwemvijver
© Otium

Eisen van de bewoners

De bewoners van deze rijwoning wilden een onderhoudsvriendelijke tuin met voldoende speelruimte. Tegelijk moesten ook een zwemvijver en een ruim terras mee geïntegreerd worden. De notelaar diende behouden te worden.

Uitdaging voor de tuinarchitect

Eerst en vooral moest het niveauverschil worden opgevangen. De notelaar mocht ook niet in gevaar komen door de uit te voeren verhardingswerken. Ten derde moest de architect ook ingrijpen om de gevel van de buur niet te laten domineren.


  • tuin Aaigem - zwemvijverVanaf aan het terras loopt de grijs-zwarte basalt rondom de vijver door.
    © Otium
  • tuin aaigem - houten wandDe houten wand is in padoek opgetrokken.
    © Otium

Zwemvijver

In de zwemvijver is 75 procent vrijgehouden om te zwemmen, 25 procent om het water natuurlijk te zuiveren.
  • De zwemvijver heeft een lengte van 19,5m en is 3,6m breed. Zo neemt de vijver één derde van de breedte van de tuin in. De diepte gaat van 90cm naar 140cm
  • Het rolgordijn wordt alleen in het zwemseizoen opgetrokken en maakt dat het water minder vlug afkoelt
  • De houten wand aan het einde van de vijver brengt extra perspectief brengt in de tuin, vooral 's avonds met de verlichting achter de muur en in de vijver. De houten wand is uitgevoerd in padoek lattenwerk
  • Rondom de vijver is grijszwarte basalt (Palladio Dark) aangelegd
  • Dankzij de geïnstalleerde warmtepomp kan er van april tot september gebruik gemaakt worden van de zwemvijver



tuin Aaigem - notelaar
Het enige bewaarde in de tuin is deze notelaar.
© Otium

Notelaar bewaren

De notelaar is als enige deel van de tuin bewaard. De boom biedt schaduw aan de lange tuintafel. 's Avonds is de notelaar ook mooi verlicht zodanig dat ie een schaduw op de wit geschilderde muur creëert. Vanuit de zithoek is het contact met de notelaar van belang. De verschillende soorten siergras geven in de winter en in de zomer structuur aan de tuin.

Zelfde materialen in huis

Doordat de opdrachtgever al in een vroeg stadium van de verbouwing contact heeft opgenomen met de architect zijn de materialen, die in de tuin zijn voorgesteld, ook deels in de woning opgenomen. Zo is de vloer van de terrassen ook gebruikt in de woning en is er één wand van de woning deels afgewerkt met dezelfde houtstructuur als de wand in de tuin.
Dit tuinproject is een realisatie van Otium Tuinarchitecten
Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be?

Auteur: Kelly Cuypers - februari 2013