Tuinen in beeld: Verkavelingswoning met water omringd

Gewijzigd op 4/06/2013 door Daan Slingers

Midden in een verkaveling wonen, maar toch het gevoel hebben je eigen plek binnen te komen? Het kan. Dat bewijst deze minimalistische tuin. De grote glaspartijen van de woning geven uitzicht op het houten terras, een zwemvijver en immense graspartij.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Bonheiden (Antwerpen)
  • Voor- of achtertuin: Beide
  • Stijl: Sober en tijdloos
  • Oppervlakte: 30 are
  • Krachtpunten: minimalisme, onderhoudsvriendelijk, ruimtelijk
tuin bonheiden - overzicht
Halfweg de tuin stopt de beplanting en zie je enkel gras.
© Patrick Verbruggen

Wensen van de bewoners

De bewoners van deze verkavelingswoning wilden een sobere, onderhoudsvriendelijke tuin met niet-herkenbare perceelsgrenzen.

Tuinconcept

Het concept van de tuin draait rond een optimale integratie van de woning in haar omgeving. Nochtans staat deze woning in een typische Belgische verkaveling. De woningen van de linker- en rechterbuur staan op nauwelijks zes meter afstand van de woning van de bouwheer. Gevoelsmatig krijg je gelukkig een totaal andere beleving. Het beeld van de verkaveling valt weg.

tuin bonheiden - voortuin
Echte parkeerplaatsen zijn in de voortuin niet afgebakend.
© Patrick Verbruggen

Weg uit de verkaveling

Bij het opdraaien van de oprit, rijd je onder het groen naar een open plek voor de woning. Hier is er voldoende ruimte om enkele auto’s te parkeren zonder echte parkeerplaatsen af te bakenen. 

Eikenbomen en buffers van beukenhaag, schijnhulst, klimop en herfstpaardenkastanje zorgen ervoor dat de woningen van de buren aan het zicht worden onttrokken. Een zacht hellend pad leidt de bezoeker naar de inkom die 80cm onder het maaiveld ligt. De strak geplaatste kasseien van het inkompad lopen binnen door tot in de kantoorruimte.
tuin bonheiden - overzicht zijkant
Het houten terras loopt naadloos in de zwemvijver over.
© Patrick Verbruggen

Link tussen interieur en tuin

Enkele opvallende ingrepen leggen een duidelijke link tussen de architectuur en het exterieur:
  • Het dubbele, houten terras dat als een vlonder over de strakke minimalistische vijver hangt
  • Recent werd de vijver nog omgebouwd tot zwemvijver
  • De grens tussen water en gras is flinterdun met uitzondering van de langgerekte tuintrede, die een subtiel niveauverschil in de tuin accentueert
  • Achter de tuintrede en de vijver volgt het gazon, dat naar verschillende kanten uitdijt, zonder dat je kunt zien waar het gazon naar toe leidt
  • tuin bonheiden - detail terrasVan op het terras kun je via een zijdelings padje naar het gras toestappen.
    © Patrick Verbruggen
  • tuin bonheiden - zicht terrasDe zwemvijver is in twee delen opgevat: een moerasgedeelte met waterzuiverende planten en een zwemgedeelte.
    © Patrick Verbruggen
  • tuin bonheiden - zijgevelDe bewoners houden van groen: de beglaasde zijgevel is omringd met klimop.
    © Patrick Verbruggen
  • tuin bonheiden - zijgevelOok aan de zijgevel loopt de zwemvijver nog door.
    © Patrick Verbruggen

Panoramisch uitzicht

In de tuin stopt de beplanting op de linkerperceelsgrens halfweg de tuin. Voorbij het terras en de vijver opent de tuin zich door afwezigheid van een begrenzing op of naast de perceelsgrens. Hierdoor vang je een glimp op van de tuin van de buren. Ruimtelijk doet deze ingreep wonderen.

Achteraan gaat de tuin onzichtbaar over in het aanpalende bos. De haag op de rechterperceelsgrens wordt nauwelijks als perceelsgrens ervaren, omdat ze slechts met fragmenten zichtbaar is door de heestergroepen die ervoor staan. Het resultaat is een panoramisch zicht naar de tuin dat over een hoek van 180 graden geen enkel storend element bevat.

Transformerende planten

Het kleurgebruik in de tuin is bewust sober gehouden. De tuin moet een plek zijn waar je tot rust komt. Nagenoeg al het groen, of het nu bomen, heesters, hagen of vaste planten zijn, ondergaan een ware transformatie over de seizoenen heen.
Dit tuinproject is een realisatie van tuinarchitect Patrick Verbruggen
Wilt u als tuinarchitect of als geïnteresseerde lezer zelf een tuin voorstellen op Habitos.be?

Auteur: Kelly Cuypers - juni 2013