Tuinen in beeld: Groene buitenkamer

Gewijzigd op 18/07/2013 door TiM Vanhove

De bewoners van deze klassieke woning in Geel hadden het verlangen om tussen het groen te leven. Daarom is er de keuze gemaakt om 'het groen' door te trekken in het terras, en zo te zorgen voor een optimale beleving van geur en kleur.
Tuinpaspoort
  • Locatie: Geel (Antwerpen)
  • Voor- of achtertuin: beide
  • Stijl: klassiek
  • Oppervlakte: 20are
  • Krachtpunten: krachtige lijnen en een mooie waterpartij

Tuinproject Verellen
Romantische tuin met bloemrijke borders.
© Tuinarchitectuur Verellen

Wensen van de bewoners

De bewoners zijn jonge mensen die écht tijd willen maken voor hun tuin, ze willen erin leven en ervan genieten, in alle opzichten. Daarom was het ook een evidente keuze om het groen zo dicht mogelijk naar de leefruimte te brengen, om het terras midden in het groen te leggen, vlakbij een grote waterpartij. De eigenaars vroegen om te zorgen voor een voortuin met een attractieve inkompartij, die ook praktisch is voor de bezoekers.
Parkeergelegenheid en duidelijke lijngeving zorgen voor een mooi overzichtelijk en kleurrijk geheel.

Tuinarchitectuur Verellen
Rondom de grote vijver sieren kleurrijke planten.
© Tuinarchitectuur Verellen

Waterpartij omringd door bloemen

Het grote voordeel van deze tuin is de grote oppervlakte, zodat je makkelijk verschillende factoren kunt samenbrengen. Een extra troef is het grote terras, waar de beplanting in doorgetrokken wordt. De waterpartij zorgt voor een oase van rust in het groene kader.
  • Deze waterpartij is ook een echte eyecatcher. Menig tuinliefhebber is te bekoren door deze centraal gelegen vijver omgeven door een overdaad aan bloemen
  • In de tuin is gekozen om de niveauverschillen op te vangen door middel van een keermuurtje en trappen. Deze trappen zorgen ervoor dat je als het ware letterlijk de tuin instapt
  • Een indrukwekkende bomenrij op het gazon zorgt voor een strak lijnenspel in de achtertuin. Ondanks de bomen blijft deze tuin ook zijn openheid bewaren, wat ook voor een globaal overzicht zorgt.
  • Tuinproject VerellenEen bomenrij in het midden van het grasperk zie je niet vaak.
    © Tuinarchitectuur Verellen
  • Tuinproject VerellenOok de voortuin is druk bezaaid.
    © Tuinarchitectuur Verellen

Tijdloze materialen

Voor de gebruikte materialen is gekozen voor duurzame en tijdloze materialen. Voor de klinkers is de keuze gevallen op de onverslijtbare kleiklinker, in combinatie met Belgische blauwe hardsteen.

Grote plantvlakken

Grote plantvakken zorgen voor rust in de tuin, en creëren een overzichtelijk geheel. Rond de vijver is dan weer gekozen om het iets uitbundiger aan te pakken, omdat het water op zich al een rustgevend element is mag de beplanting er rond iets meer kleur hebben.
  • Bij de keuze van de beplanting wordt rekening gehouden met alle seizoenen van het jaar. Zo komt het neer op een combinatie van uitbundige bloeiers en groenblijvende heesters, zodat de tuin ook in de winter structuur heeft
  • Vroege voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en late herfstbloeiers staan zij aan zij, in combinatie met groenblijvende beplanting en haagstructuren
Auteur: Kelly Cuypers - januari 2012