Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Terras & verhardingen

Hoe een bestrating kiezen?

Welk materiaal heeft je voorkeur? – Welk materiaal is voor jouw budget vriendelijk? – Welk materiaal is het meest praktisch naar jouw wensen en normen? Onze tips om je bestrating te kiezen.

Als je één soort bestrating vindt dat als antwoord dient op deze drie vragen, heb je het ideale materiaal  gevonden. Zo simpel kan het dus zijn. Ga niet overhaast te werk, wik en weeg je keuzes om straks lang te kunnen genieten van het eindresultaat.

Welk materiaal heeft je voorkeur?

Neem je tijd om ideeën en indrukken op te doen.  Ga voorbeeldtuintjes bezoeken. Bespreek de voor- en nadelen van materialen met mensen die er ervaring mee hebben. Laat je adviseren door mensen uit de bestratingswereld en door tuinontwerpers. En vraag raad bij mijnheer en mevrouw Google.

Om je geheugen op te frissen, een kort bestratings ABC...  Lang niet volledig, maar een aardige aanzet om je op weg te helpen...
 

  • A van Aarde: Het kan, vooral in grotere natuurlijke tuinen, dat het pad bestaat uit aangestampte aarde. Héél budgetvriendelijk, charmant en romantisch.
  • A van Asfalt: Vooral gebruikt bij opritten.  Vroeger meer dan nu.  Ook niet echt mijn keuze, maar in sommige gevallen heel doeltreffend. Waarom niet dus.
  • B van Betonproduct:
  • Tegels : Het meest bekend zijn de stoeptegels van 30 bij 30cm.  Vergrijzend tot subtiel en vaak in perfecte harmonie met z’n omgeving.  Budgetvriendelijk.
  • Klinkers : Degelijk, makkelijk, in duizenden soorten en gewichten. Let wel: beton vergrijst. Altijd. Moderne versies met in de toplaag stukjes natuursteen zijn langer kleurvast, maar niet levenslang. Héél veel keuze. Maak het niet te moeilijk en laat je niet te lang meeslepen in de grote keuze.  Hou het simpel!
  • Gepolierde beton: Heel mooi bij strakke woningen. Let wel: gepolierd is glad.Niettemin zeer mooie resultaten bij goed doordacht gebruik.
  • D van Dolomiet: Duidelijk een hype geweest.  Ook hier: prachtig bij goed doordacht gebruik. Veel mensen vergeten dat de mooie okerkleur na enkele jaren verdwijnt en helemaal vergrijst.  Altijd.
  • G van Gewapend Gras:
  • Grasdal: Werd en wordt nog veel gebruikt bij grote openbare gebouwen om brandwegen zo onopvallend mogelijk in gazons te verwerken. Later ook voor parkeerplaatsen. Kan ook als pad in privétuin.
  • Gras met puinondergrond: Bestaat nog niet zo lang. Een mengsel van waterdoorlatend materiaal (grint of lava) met graszaden en/of bloemenzaden in vermengd.  Je krijgt zo een pad (of grotere oppervlakte) met een fundering die ervoor zorgt dat je geen spoorvorming krijgt van banden van auto’s, fietsen of kruiwagens...
  • G van Grint:
  • Rond: Ronde natuurstenen grintsteentjes ogen vaak mooi, maar belopen moeilijker net omdat ze rond zijn. Ze blijven niet liggen. De kunststof honingraatmatten (bijvoorbeeld nidaplast en nidagravel) gevuld met dit grint kunnen hier oplossing bieden.  Ze zorgen ervoor dat de steentjes niet gaan schuiven.
  • Gebroken : Voor grintpaden aan te raden.  Sowieso met fundering van gestabiliseerd puin blijven paden met gebroken grint heel lang goed liggen.  Aangenaam belopen doordat je niet inzakt. Duurzaam, waterdoorlatend en budgetvriendelijk.
  • H van Hout:
  • Boomstammetjes: Plezant als bestrating voor een alternatief paadje, maar nogal vluchtig, omdat de schijfjes vergaan.  En eenmaal in dat stadium zijn ze vaak gevaarlijk glad...
  • Planken : De gekende en geprezen steigerplanken, al dan niet van Bankirai, geven vaak zeer mooie resultaten.  Behandel tegen algen, anders wordt je houten terras snel een glijbaan, zeker in de schaduw na een regenbui. (Kan ook simpel door heel regelmatig je terras te borstelen met een harde buitenborstel.)
  • Boomschors en houtsnippes: Vooral gebruikt voor de openbare ‘Finse Pistes’ waar hardlopers en joggers genieten van de zachte stap en de veerkracht van dit materiaal.  Niet duurzaam, je moet steeds blijven verversen, omdat het materiaal nu eenmaal verteert.. Geeft natuurlijk wel een heel natuurlijk uitzicht..g
  • K van Kleiklinkers: Wat duurder, maar heel mooie resultaten geven de bekende kleiklinkers. In vele maten en kleuren.  In dit geval kleurvast. Goede investering, want herbruikbaar en waarde behoudend...
  • K van Kunststof:
  • Steigerplanken: Nagemaakt uit gerecycleerd plastic en in verschillende kleurtinten zie je ze almaar vaker. Let op: De goedkopere versies zijn nogal onderhevig aan kromtrekken en zijn zeker niet kleurvast. Bij het monteren merkte een kennis tuinaannemer dat de planken die hij ‘s morgens op maat gezaagd had, in de namiddag door de zon enkele centimeters waren uitgezet. Opletten dus..
  • Rubbertegels: Je ziet ze vaak in speeltuinen, recht onder de schuif-af en als ondergrond bij de wip-wap en de schommels.  Kinderen vallen zachter maar kunnen armen en benen verbranden als ze erover schroeien.  Tja... Afwegen zeker?
  • N van Natuursteen:
  • Kassei: De kleintjes of de groten.  Heel karaktervol. Prijzig, en niet lief voor naaldhakken. Maar ze zijn zo mooi mijnheer
  • Tegels: Ook heel waardevol, net zoals al die natuurstenen.  Let hier wel speciaal op de dikte van de tegels. 3cm en meer is toch wel een garantie tegen het kapotvriezen.  En let ook op de witte lijnen die je vaak op goedkopere arduinen tegels ziet. Vaak breken de tegels op deze lijnen.  Afwegen dus, steeds afwegen..
  • Breuksteen: Iets uit de mode, maar toch kan dit type van bestrating zorgen voor heel veel karakter.  Een heel gepuzzel om mooi aan te leggen, maar voor de liefhebber onovertroffen.
  • Klinkers: Je denkt hierbij steevast aan beton, maar je hebt ze ook in natuursteen, en dan vaak de arduin, omdat deze goed te verzagen is.  Niet mijn ding, maar laat je daardoor niet beïnvloeden.  Ook dit materiaal kan op een weldoordachte manier zorgen voor een mooi eindresultaat.
  • S van Steentapijt: Oorspronkelijk enkel gebruikt voor binnen, maar steeds meer zie je ook terrassen aangelegd uit dit materiaal.  Mooi om binnen en buiten met elkaar te verenigen.  Verkrijgbaar in honderdduizend kleuren kan dit materiaal zorgen voor het perfecte kleurtoetsje maar ook helaas voor een bijzondere teleurstellende kakafonie.  Bezinnen dus weer, aftoetsen, beredeneren om daarna te genieten.

Welk materiaal is voor jouw budget vriendelijk?

Bestratingskost wordt meestal uitgedrukt per vierkante meter. Vaak wordt hierbij de voorbereiding vergeten, zodat je later nog een extra rekening hiervoor krijgt. Om dit te vermijden vraag je best een ‘totaalprijs’ per vierkante meter. Zo kom je later nooit voor verrassingen te staan.

Welk materiaal is het meest praktisch naar jouw wensen en normen?

Zalig om geinspireerd te raken door een bepaald bestratingsmateriaal. Vergeet niet ook de praktische kant te bekijken vooralleer je je laat verleiden. 

Zo kunnen natuursteenkasseien voor heel veel charme en karakter zorgen, maar ook voor een bron van ergernis als ze vaak belopen worden door naaldhakken. Idem voor grint met een grof granulaat. Of mooie tegels naast het zwembad, heel strak en bij het ontwerp passend, maar eenmaal nat spiegelglad en daarom zeer onpraktisch en zelfs gevaarlijk.
 
Neem de tijd om op jouw tempo een antwoord te zoeken op al de bestratingsvraagstukjes. Neem je tijd en laat je omringen door raad en advies, van wie dan ook, als er maar een boel ervaring schuilt in die bron van jou.

Geniet er van!
 

Auteur: Luk Dirkx - april 2015

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 Website

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in