Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
LPW Pools
zehnder logo
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Zwembad
Energie
Milieu
Water

Energiezuinig je zwembad verwarmen

Met deze tips kan je het zwembad energiezuinig verwarmen en minimaliseer je de impact op het milieu.

Veel mensen dromen over hun eigen zwembad in de achtertuin. Maar een eigen zwembad is niet enkel rozengeur en maneschijn. Het brengt namelijk een hoge energiefactuur en bijgevolg een grote impact op het milieu met zich mee. Met deze tips kan je het zwembad energiezuinig verwarmen. Niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Soorten zwembadverwarming

1. Heater op basis van hout of gas

Je kan het zwembad verwarmen met een heater die werkt op gas of hout. Dit is een klein kacheltje wat gebruikt wordt bij kleine zwembaden die slechts occasioneel gebruikt worden. Een handig weetje: De bediening en werking is arbeidsintensief: je moet zelf de kachel vullen met hout.

2. Zonnecollectoren

Je kan je zwembad verwarmen d.m.v. zonne-energie. De zonnecollectoren zijn vrij duur in aankoop maar eenmaal je ze geplaatst hebt, wordt het zwembad gratis verwarmd. Dit systeem is duurzaam, veilig en goed voor het milieu. Je kan ze op het dak, of op een andere zonnige plaats installeren.

3. Een warmtepomp

Een warmtepomp is de voordeligste en interessantste manier om je zwembad te verwarmen. Het verwarmt een zwembad moeiteloos tot 28° en werkt zelfs als het buiten vriest. De aankoop is vrij duur, maar de terugverdientijd ligt laag.

4. Een warmtewisselaar

Je kan kiezen voor een elektrische uitvoering of een uitvoering die aan je bestaande CV-circuit wordt aangesloten. De elektrische variant is goedkoper in aankoop maar verbruikt meer dan bij een aansluiting op het CV-circuit.

Waar je rekening mee moet houden

  • Hoe langer, breder en dieper je zwembad is, hoe meer energie het kost om het te verwarmen.
  • Verwarm je zwembad niet tot in de winter. Ook in de zomer hoeft het zwembad geen 28° graden te zijn. Ook met enkele graden minder is het aangenaam vertoeven.
  • Dek je zwembad af met een rolluiksysteem. Hierdoor koelt het water niet zo fel af gedurende de nacht.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in