Aanbevolen partners

Logo AVEVE
Klinkers en tegels voor binnen en buiten
Tuintips

De omheining, natuurlijk of niet?

Tuin... We geven er vandaag een andere betekenis aan dan vroeger.

Toen betekende ‘tuin’ niet meer of minder dan ‘omheining van een stuk grond’. In sommige dialecten betekent de ‘tun’, de ‘toen’ of de ‘tuin’: de haag rondom het perceel. En zo komen we bij het onderwerp van dit artikel: onze tuinomheining… Maar welk materiaal ga je hiervoor gebruiken?


Wordt het hout? Heidemat? Riet? Bamboeschermen? Wilgentenen? Hazelnoothout? Inox kaders met opvulling? Dubbele bewapeningsnetten waartussen boomschors zit? Schanskorven gevuld met stenen als muur gestapeld? Cortenstaal? Plexiglas? Of wil je een afsluiting met planten? Taxus, Liguster, Beuk, Meidoorn, Kornoelje of Conifeer? Ik kan zo nog wel even door gaan in mijn opsomming, maar het heeft weinig zin te grasduinen om alle mogelijkheden te onderzoeken. Het zijn er zoveel dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet.

Landelijk of strak

Maar hoe bepaal je best wat in jouw situatie past? Het helpt als je eerst kijkt en onderzoekt waar de omheining moet komen, wat je eisen en wensen zijn, (lees: welk budget je hebt vooropgesteld) en hoe je tuin er uiteindelijk sterker door wordt.
Welk accent wil je aan je tuin geven? Wil je de tuin laten samenvloeien met het omringende landschap? Of wil je een minder mooie omgeving aan het zicht onttrekken en de tuin enkel als verlengstuk van de woning zien?
 

Materiaal gebruiken dat ook in de nabije omgeving voorkomt, zorgt voor de link van deze omgeving met je tuin. In landelijke gebieden kunnen dit hagen zijn, van planten die ook in de omgeving groeien. Of romantische klauterrozen over chestnut afrasteringen. Dit zijn gekloven kastanjehouten paaltjes, die met ijzerdraad tot een hek gevlochten zijn.
Bij een strakke woning kan je met hetzelfde materiaal als gebruikt voor deze woning, ook deels of geheel de tuinomheining maken.
Je kan stellen dat als je een mix maakt van materialen van het huis en planten in de omgeving, je in de goede richting zit.

Sobere oplossing

Ga het daarom niet te ver zoeken. En als je toch opteert voor een materiaal dat nog nergens in je omgeving gebruikt is, laat het dan op enkele plaatsen terugkomen, zodat het nieuwe perfect bij het oude past. Laat je ook niet verleiden tot het gebruik van verschillende types afsluiting door elkaar. Combineren in goed overleg kan mooie resultaten geven, maar soms is de sobere, simpele oplossing ook de beste.
Graag maak ik de vergelijking met een schilderij. Beschouw de afsluiting of haag rond de tuin als de kader van een schilderij. En stel jezelf de vraag hoe vaak je een kader in gemengde materialen hebt gezien. Belangrijk is natuurlijk dat dit kader bij het geheel hoort.

Luk Dirkx – Tuinen Luk Dirkx - januari 2009
 

Identikit tuinarchitect Luk Dirkx
 

Luk Dirkx ontwerpt al meer dan 25 jaar tuinen. Dat biedt hem een groot pakket een theoretische en praktische kennis. Ervaring die hij graag met ons deelt in een reeks zinvolle tuintips.

Lees de teksten van de tuinspecialist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in