Daktuin

De grondbeginselen van de daktuin

Daktuinen zijn aan een opmars bezig. Ze hebben dan ook tal van voordelen: ze bufferen regenwater, verhogen de akoestische en thermische prestaties van een dak en ze maken in sommige gevallen het dak nuttig bruikbaar. Wie een geslaagde daktuin wil hebben, zondigt best niet tegen deze geboden.


1. Draagstructuur

Wanneer je een daktuin op een bestaande woning wilt realiseren is het heel belangrijk te weten of de structuur voldoende sterk is om het bijkomende gewicht te dragen. Bij een intensieve daktuin kan de extra belasting oplopen tot 500 kg/m². Wanneer je niet voldoende zeker bent over de draagkracht, schakel dan een stabiliteitsingenieur of architect in.
Bij een nieuwbouwwoning houd je best van in het ontwerp al rekening met de bijkomende belasting.


2. Dakopbouw

De volledige dakopbouw moet met de nodige zorg gebeuren. Van de waterdichting tot de keuze van het substraat. Laat zeker geen teelaarde gebruiken, want dit kan tot verzuring van de grond leiden.
Een fout maken tegen een van deze punten, betekent alles opbreken en opnieuw beginnen, of met andere woorden 3 keer kosten maken.


3. Dakhelling

De dakhelling moet minimaal 2% zijn om een vlotte afvoer van regenwater en smeltwater te garanderen. Het water mag absoluut niet blijven staan om onnodige gewichtsbelasting van de structuur te vermijden.
Het drainagesysteem in de opbouw van het groendak houdt voldoende water vast voor de voeding van de planten.


4. Waterdichting

De waterdichtende laag moet een wortelbestendig membraan zijn. Het moet conform de geldende normen bestand zijn tegen indringing en doordringing van wortels.


5. Waterdichtheidstest

Zonder een dergelijke Waterdichtheidstest leggen we geen daktuin aan. Dergelijke test geeft heel snel eventuele lekken in de waterdichtende lagen aan. Je kan ze maar beter ontdekken voordat het groendak wordt geplaatst. Achteraf kijk je alleen tegen onnodige meerkosten voor het opbreken en heropbouwen aan.
Concreet wordt bij deze test het dak enkele dagen onder water gezet. Zo worden de meeste lekken na 1 dag al zichtbaar en kunnen vervolgens nog eenvoudig verholpen worden. Alle partijen hebben voordeel bij deze werkwijze. Ook de dakdekker die niet pas veel later wordt geconfronteerd met een garantiegeval waarvan de kosten hoog kunnen oplopen.


6. Goede plantenkeuze

Op een daktuin horen geen planten met pinwortels, maar enkel planten met een oppervlakkige wortelgroei.


7. Houtgebruik

Kies je voor hout op het dak, kies dan een geschikte houtsoort. Sommige houtsoorten zijn gevoeliger voor werken dan andere.
 

Lees meer: de daktuin

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in