Vastgoedprijzen

Te renoveren woningen bijna kwart goedkoper dan vraagprijs

Een woning waar nog wat renovatiewerk aan is, wordt gemiddeld 23,7 procent goedkoper verkocht dan de initiële vraagprijs. Daar tegenover staat dat op instapklare woningen nauwelijks ruimte is om op de prijs te onderhandelen. Dat blijkt uit een analyse van Century 21.
Wie in ons land een instapklare woning of kant-en-klaar appartement koopt, kan een bod doen dat gemiddeld 9,8 procent onder de vraagprijs ligt. Weliswaar zonder rekening te houden met nieuwbouw. Bij (deels of volledig) te renoveren of op te frissen panden is er vaak meer dan dubbel zoveel onderhandelingsruimte en wordt er gemiddeld 23,7 procent onder de vraagprijs verkocht.
 
"Maar er is natuurlijk een groot verschil tussen op te frissen en volledig te renoveren," nuanceert woordvoerster Isabelle Vermeir. "Het prijsverschil hangt in belangrijke mate af van de omvang van de werken die nog uitgevoerd moeten worden. Maar door een pand te kopen waar nog wat werk aan is, kunnen jonge koppels wel al aan hun woondroom beginnen. Ze pakken eerst aan wat ze kunnen en willen vooral dat het woongedeelte, waar ze hun vrienden en familie ontvangen, er piekfijn uitziet."
 
Niet toevallig zag de koepelorganisatie boven de financiële sector in ons land, Febelfin, het aantal verstrekte leningen voor verbouwingen in tien jaar tijd verdubbelen. Zo werden in 2004 28.577 verstrekte verbouwingskredieten genoteerd, terwijl dat aantal vorig jaar steeg tot 59.748.


Bron: Century 21

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in