Vastgoedprijzen

Een woning kopen als belegging?

Beleggen in baksteen staat serieus ter discussie. Het Algemeen Eigenaarssyndicaat (AES) bond onlangs de kat de bel aan: één kleine eigenaar op vijf denkt eraan om zijn opbrengsteigendommen van de hand te doen. Redenen zijn de zware fiscale druk, het toenemende aantal regels en het spook van de belasting op de reële huurinkomsten.

Rechtstreekse aanleiding voor deze opstoot van verkoopkoorts zijn enkele wijzigingen in de huurwetgeving. Doordat de huurwaarborg onder bepaalde voorwaarden nog maar twee maanden huur moet bedragen, zal volgens het AES de huurschade voortaan een gat in de portemonnee van de eigenaar slaan. Bovendien vrezen de meeste kleine eigenaars dat de verplichte registratie van huurcontracten de voorbode is van een belasting op de reële huurinkomsten.

Vanaf 2009 moeten verhuurders bovendien een energieprestatiecertificaat voor hun woning laten opmaken, wat naar schatting 250 euro zal kosten. De onlangs aangekondigde West-Vlaamse provinciebelasting op tweede verblijven gooide extra olie op het vuur.

Op naar een professionele markt?

Volgens het AES en de CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen) bestaat het gevaar dat de huurmarkt in de toekomst zal worden beheerst door investeringsmaatschappijen. Omdat die streven naar een zeker rendement, zullen de huurprijzen stijgen en de huurders aan strengere vereisten moeten beantwoorden. Het is momenteel afwachten of de nieuwe federale regering andere klemtonen zal leggen in haar benadering van het vastgoed.
 

Waardestijging

Is residentieel vastgoed dan een te mijden investering? Zo’n vaart loopt het nu ook weer niet. Woningen blijven jaarlijks in waarde stijgen, hoewel de recordcijfers van de voorbije jaren voorlopig wat zijn geluwd.

  • Voor het eerste halfjaar van 2007 bedragen de prijsstijgingen volgens statistieken van de federale overheidsdienst Economie zowat de helft van die van vorig jaar.
  • Gemiddeld werden bouwgronden 4,3%, appartementen 4,8%, villa’s 4,9% en woonhuizen 5,7% duurder.
  • Ook over langere periodes bekeken, blijft de groei in waarde van vastgoed zeker interessant.
  • Volgens vastgoedexpert Philippe Janssens van het onderzoek- en adviesbureau Stadim steeg de waarde van woonhuizen tussen 1913 en 2006 jaarlijks met 7,14%.
  • In diezelfde periode groeiden de consumptieprijzen per jaar met 5,84% en bedroeg het gemiddelde jaarrendement op de beurs 5,37%.
  • Als we kijken naar specifieke periodes, doet de beurs het dan weer dikwijls beter.

Over het hoogtepunt heen

  • De vastgoedmarkt is momenteel wat over haar hoogtepunt heen. Het aantal transacties daalt zoals ook blijkt uit het dalende aantal woonkredieten in de eerste helft van dit jaar.
  • Woningen blijven langer te koop staan en wie zotte prijzen vraagt, blijft met zijn eigendom zitten.
  • Nochtans zijn er niet meteen prijsdalingen op komst, klinkt het unisono bij alle vastgoedspelers.
  • Alleen bij appartementen worden vraagtekens geplaatst.
  • Op heel wat plaatsen is er een overaanbod dat volgens vele betrokkenen onherroepelijk tot prijsdalingen voor slecht gelegen, minder kwalitatieve en goedkopere appartementen zal leiden.

 

Belegging met een breder perspectief

  • Beleggen in vastgoed op korte termijn is momenteel niet echt een goed idee.
  • De investeringskosten zijn aanzienlijk gezien de huidige vastgoedprijzen en bij een verkoop moet je rekening houden met relatief hoge transactiekosten en eventueel een meerwaardebelasting.
  • Bovendien is vastgoed niet meteen liquide te noemen.
  • Maar wie op lange termijn wil beleggen, hoeft vastgoed niet uit zijn portefeuille te schrappen.
  • Kopen op een goede ligging en met een ruim aandeel aan grondwaarde is wel essentieel. Zoals Philippe Janssens het stelde: de grond is de bodem, de stenen zijn het gewas.
  • Het huurrendement vormt een extra rendement. En als je vindt dat de administratieve rompslomp en de vele muizenissen over huurschade en slechte betalers niet opwegen tegen de tegenwoordig inderdaad beperkte huuropbrengst, kun je altijd kiezen voor papieren vastgoed.


Bron: KBC Bank & Verzekering
Publicatiedatum: 30/10/07

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in