Bestaat er goede en slechte vastgoedstyling?

Het is een trend; vastgoedstyling. Maar er is nogal een verschil tussen wat de Huisdokter op TV doet en de gemiddelde vastgoedstylist in België. Het belangrijkste bij vastgoedstyling is, is dat de styling geloofwaardig is. En het belangrijkste resultaat moet een neutraal en sfeervol interieur zijn. Wat kan er fout gaan?


Om te beginnen is er de ongeloofwaardige styling; De vastgoedstylist haalt de woning volledig leeg en plaatst een compleet nieuw interieur. Alle persoonlijke meubels gaan tijdelijk in de opslag. Alle muren krijgen een nieuwe kleur. Er worden fantastische foto’s gemaakt en voila. Vervolgens gaan de gehuurde meubels en accessoires terug naar de verhuurder. De eigen meubels komen terug uit de opslag en alles wordt teruggezet op de originele plaats. En zo staat het in de verkoop.

Geloofwaardig? Nee dus. Kopers die het betreffende huis komen bezichtigingen zien buiten inderdaad het juiste adres. Van binnen is het echter een volledig ander huis. Het huis lijkt totaal niet op het huis van de verkoopfoto’s. De koper start zijn bezichtiging met een enorme teleurstelling. En weg is zijn enthousiasme voor het huis.


Verkeerd besparen

Dan zijn er makelaars die denken dat ze die vastgoedstyling best zelf kunnen. Er wordt wat geschoven met meubels, vuile was en drukke tapijten worden uit zicht gezet en er komen wat standaard schilderijtjes aan de muur. Een setje kunstplantjes verhuist mee door het huis naar de kamer waar de foto wordt gemaakt. De makelaar maakt ook zelf de foto’s. Wel zo voordelig.

Een makelaar die zelf gaat stylen en fotograferen bespaart op de verkeerde dingen. Zowel vastgoedstyling als fotograferen is een vak. Een vastgoedstylist zorgt dat er goede zichtlijnen in het huis komen. Dat de sfeer neutraal is en dat de pluspunten van het huis zichtbaar zijn. Een goede fotograaf weet hoe hij zijn foto’s moet belichten. En hoe hij zorgt dat op de foto ook de buitenruimte zichtbaar is. En wanneer en hoe hij een groothoek lens moet gebruiken. Een makelaar kan dat niet ‘even’ zelf. Dat levert dus ook geen optimale presentatie van uw huis op. Maar wat dan wel?


Subtiel

Een goede vastgoedstylist gaat eigenlijk heel subtiel te werk. De stylist maakt van het bestaande interieur een samenhangend geheel. Soms door een meubelstuk weg te halen, soms door de meubels anders op te stellen. Persoonlijke spullen worden verwijderd zonder dat er leegtes ontstaan. Donkere hoeken worden opgelicht en alle ruimtes functioneel gemaakt. In een bewoond huis is het daarvoor soms nodig om spullen naar onhandige plekken in huis te verplaatsen. Natuurlijk mag de eigenaar die terugplaatsen na de fotosessie, als ze bij bezichtigingen maar weer (ongeveer) op de plaats van de foto staan.

Resultaat is een sfeervol ingericht huis. Alle ruimtes en pluspunten zijn zichtbaar, zonder afleiding van te veel persoonlijke spullen. Het huis zelf nodigt uit tot bezoeken.


De huisdokter

Gezien bovenstaand relaas is de Vlaamse huisdokter dus ook niet het beste voorbeeld voor ons vak. Net als alle andere programma’s wordt het gemaakt voor de kijkcijfers, niet om de werkelijkheid te tonen. Het kleurgebruik en de keuze van meubels van accessoires neigen meer naar interieurstyling, dan naar vastgoedstyling. Ook het beschikbare budget voor de styling is steeds zeer ruim. Niet altijd even realistisch dus, maar het programma draagt zeker bij aan de bekendheid van het vak vastgoedstylist. U hoort mij dus niet klagen.


Nieuwpoort:

De zitkamer en slaapkamer zijn voorbeelden van interieurstyling
De eetkamer en slaapkamer zijn wel goed geneutraliseerd en sfeervol gemaakt



Auteur: Annelies van den Broek-Vermeulen - vastgoedstylist - augustus 2011


Lees ook de andere bijdragen uit de reeks Vastgoedstylist

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in