De zoektocht naar vastgoed

10 vragen die je moet stellen bij aankoop van een huis

Heb je eindelijk het huis van je dromen gevonden? Ben je na een helse zoektocht eindelijk in de zevende hemel? Temper jezelf en neem nog even de moeite om de verkoper 10 kritische vragen te stellen. Je zult er beter (en minder arm) van worden.

Het komt er op aan om je huiswerk zo grondig mogelijk te doen en je zuur verdiende centen zo efficiënt mogelijk te spenderen.

1. Waarom verkopen de eigenaars?

Je zult niet altijd de ware reden kunnen achterhalen (bv. in geval van familiale problemen) maar enkel door de vraag te stellen kan je al indicaties opvangen. Sowieso bouw je er een kennisvoorsprong mee op die je van pas kan komen bij prijsonderhandelingen. Iemand die “moet” verkopen, heeft een zwakkere onderhandelingsmarge dan iemand die “misschien wel wil” verkopen.

2. Hoe lang staat het huis te koop?

Een huis dat al een jaar te koop staat en intussen drie maal de prijs naar beneden bijstelde, doet de wenkbrauwen fronsen. Een huis dat nog maar twee maanden te koop staat zonder prijswijziging, is als koper moeilijker in te schatten qua "waarde".

3. Wat is de prijs voor een vergelijkbaar huis in de buurt?

Zo moet de verkoper of zijn agent al een verantwoording geven voor de gevraagde prijs. Dan is het vooral interessant om na te gaan welke de prijshistoriek van die andere huizen was. Stonden die huizen lang te koop? Lag de verkoopprijs veel lager dan de vraagprijs?

4. Wat is de prijs per vierkante meter? In de omliggende straten?

Deze vraag is een variant van de vorige om zeker te zijn dat je geen kat in een zak koopt. Door de huizen van de buurt op een gelijke basis te vergelijken (aan de hand van vierkante meters), kom je tot een goed zicht van de waarde van het huis. Een terras, tuin, parking of zwembad kunnen achteraf nog in rekening gebracht worden.

5. Is dit het duurste huis in de buurt?

Je wilt niet het duurste huis van de buurt hebben. Voor de investeringswaarde beperk je je best tot de middenmoot van de buurtprijzen.

6. Hoeveel huizen staan te koop in de buurt?

Indien er meerdere huizen in de buurt te koop staan, kan je best prijzen vergelijken. Niet meteen omdat je geïnteresseerd zou zijn in die andere huizen, maar het kan je informatie opleveren. Een buurt waar veel huizen te koop staan, doet vragen rijzen. Bij een overaanbod zal de waarde van de huizen dalen.

7. Welke onzichtbare gebreken heeft de buurt?

Maak kennis met de buren. Spreek hen aan over de verkopers, de buurt, voorbije natuurrampen (wateroverlast), geluidsoverlast, belastingen, vuilophaling, grondkwaliteit, enz. Meteen weet je hoe de buurt sociaal georganiseerd is. Je verwerft informatie die je op geen enkele website of vastgoedgids terugvindt.

8. Hoe zijn de verbindingen met het openbaar vervoer?

Al naargelang je eigen transportformules is deze vraag opportuun. Hoe ver/dicht ben je van het openbaar vervoer. Reis je zelf veel met de trein of wonen je vrienden aan de andere kant van het land, weet dan dat verlaten dorpen zelden je mobiliteit vooruit helpen.

9. Welke (maandelijkse) kosten heeft het huis?

Als je in het beste geval de centen bijeenraapt om het huis te financieren, moet je je nog afvragen of je ook de rekeningen van het huis kan betalen. Een lekkende verwarming kan je al snel honderden euro’s extra aan stookkosten kosten. Daarom kan je best alles goed inventariseren.

10. Welke zijn de gebreken in het huis?

Deze vraag lijkt evident maar helpt je verder dan je denkt. Het al dan niet eerlijke antwoord op je vraag, leert je de intenties van de verkoper kennen. Somt hij ongegeneerd enkele gebreken om, dan ben je gerustgesteld over zijn eerlijkheid. Over de minwaarde van die gebreken kan je later nog wel onderhandelen. Indien de verkoper alles wegmoffelt en als detail afdoet, kan je beter op je hoede zijn en alle vensters, deuren, vloeren en leidingen dubbel controleren.

Bron: Netto.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in