Aanbevolen partners

Logo DRU
Kachels en haarden

Warm water maken met de haard

We moeten met zijn allen bewuster omgaan met energie. Ook wanneer we voor de gezelligheid de haard aansteken. Fabrikanten DDG en Saey Heating stellen ons enkele milieuvriendelijke oplossingen voor.


Woningen zijn almaar beter geïsoleerd, ruimtes worden terug kleiner, maar toch willen u en ik een grote haard voor het mooie vlammenspel en de gezelligheid. Een groot vuur betekent veel warmte, dus moeten we de overtollige warmte stockeren en indien mogelijk hergebruiken. Dat kan met cv- of boilerhaarden.


CV-haarden

Al in 1979 zag Daniël De Glas van DDG een uitdaging in de toenmalige energiecrisis. Hij zocht een alternatief voor de dure verwarming op stookolie of gas in een systeem met warmterecuperatie.
“Onze DDG-haard verbrandt vaste brandstoffen. Een krachtige, interne inox warmtewisselaar (spiraal) geeft vervolgens de geproduceerde warmte door aan water. Dit warme water wordt (regelbaar in temperatuur) naar de CV-ketel gebracht, die dit water al mooi op temperatuur binnenkrijgt en daardoor niet of weinig moet werken. Dat levert natuurlijk een stevige besparing op. Ook rechtstreeks aansluiten van de haard op radiatoren, vloerverwarming, buffervat, … is mogelijk.”
De haarden zijn van oorsprong ‘allesbranders’. Dit principe botst echter met de hedendaagse opvattingen rond ecologie en het terechte, grote milieubewustzijn. Daarom kiest DDG voor hout als hernieuwbare brandstof. De nieuwe generatie DDG-haarden – ‘Eco’ en ‘Eco Planus’ – zijn dan ook speciaal ontworpen voor topprestaties op hout.


Rendabel

Een tweede belangrijke vraag is hoe rendabel de haarden zijn. Daan De Glas: “Als we een DDG-haard vergelijken met een klassieke haard met warmeluchtrecuperatie, dan is het verschil qua rendement aanzienlijk, en kan in de tientallen procenten lopen. Water is namelijk van nature stukken beter in recuperatie dan lucht. Het warme water is bovendien vlot te transporteren via de leidingen naar lokalen tientallen meters verwijderd van de haard. Bij matig stoken in de DDG-haard kan er al vlot een derde op de gas- of stookoliefactuur bespaard worden. Wij hebben zelfs een groot aantal referenties die vlot over de vijftig procent besparing gaan. Een bepaalde groep klanten stookt zelfs de volledig centrale verwarming via vaste brandstoffen met onze haard.”


Boilerhaarden

Ook bij Saey Heating hebben ze letterlijk het warme water uitgevonden. Zij brachten vorig jaar de boilerhaard op de markt. “Een boilerhaard is vergelijkbaar met een cv-haard, maar werkt toch anders. De vergelijking zit in het feit dat het vuur ook gebruikt wordt om water op te warmen, en die warmte elders te gebruiken. Anders omdat wij niet onmiddellijk het warme water van de haard in contact zetten met de radiatoren.”
De boilerhaard is een in de kachel geïntegreerde boiler van ± 28l. “Bij onze boilerhaarden wordt dus eerst deze 28l water opgewarmd. Als dit water boven de 60°C komt, zorgt de sturing ervoor dat het water rondgepompt wordt naar een buffervat. De sturing zorgt er ook voor dat er nooit water van minder dan 60°C in de haard komt. Op die manier wordt een optimale verbranding gewaarborgd. Wij raden aan om met een buffervat te werken, dit is een stuk veiliger dan het warme water dat uit de kachel komt rechtstreeks naar de radiatoren te sturen.
Onze kachels zijn ook voorzien van drie veiligheden: veiligheidsventiel, ontluchter en thermische afloopveiligheid. Op die manier kan een optimale en perfect veilige werking gegarandeerd worden.”


Goede investering

Ook bij Saey Heating spreekt men qua rendabiliteit van een 70-30 verhouding: 70 procent voor het warme water, 30 procent directe warmte voor de ruimte, wat meer dan voldoende is door de beter geïsoleerde ruimtes.
De boilerhaarden zijn nu een jaar op de markt en worden nog met argusogen gevolgd. “Deze systemen worden al enkele jaren verkocht in het buitenland, daar zijn de mensen het al gewoon. België loopt weer wat achter. Maar we mogen niet klagen aangezien de belangstelling voor dergelijke haarden heel groot is. Zowel de kachel, sturing, buffervat als de installatie maken het tot een behoorlijk prijskaartje. Het is dus eerder een investering en geen vlugge aankoop. Uiteraard is het wel een erg goede investering, want dergelijk systeem kan toch op enkele jaren terugverdiend worden.” 
 

Auteur: Kelly Cuypers - september 2010
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in