Strakke architectuur in houtskelet

Als je je bij de inrichting van je woning beperkt tot een handvol materialen, maak je een gewaagde keuze omdat het interieur dan wel eens als saai kan worden bestempeld. Maar in de villa van de familie Dewaele in Oekene is het veelvuldige gebruik van teak en basalt wonderwel geslaagd. Soberheid en rust heersen in deze houtskeletbouw.
Binnenkijken bij Dewaele
De basis van de woning is een houtskeletbouw.
© Bâtidéco
Binnenkijken bij Dewaele
In het interieur speelt hout een belangrijke rol.
© Bâtidéco

Duurzaam bouwen

Naast het uitzicht en de indeling van hun woning doen bouwers er vandaag goed aan om ook eens stil te staan bij de te hanteren bouwmethode. Daar waar vroeger bijna blindelings geopteerd werd voor een combinatie van gevelsteen en baksteen raakten de laatste jaren ook heel wat andere mogelijkheden ingeburgerd. Vaak spelen die handig in op de toegenomen aandacht voor duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig bouwen. Toen Bertrand Dewaele en zijn vrouw beslisten om in Oekene (West-Vlaanderen) een nieuwe thuis op te trekken, lag de keuze voor de hand. Hij is immers medezaakvoerder van het familiebedrijf Dewaele dat veertig jaar geleden al met houtskeletbouw begon.

“De laatste vijf à tien jaar kiezen veel meer mensen voor die bouwmethode. Dat is geen toeval. De stookkosten liggen een pak lager. Veel mensen stellen na een jaar zelfs vast dat de rekening van hun verwarming met de helft is gedaald. Door het hout is er ook een aangenamer warmtegevoel. Een ander voordeel is dat de bouwtijd korter is: na gemiddeld honderd dagen is het huis klaar. Bij ons wordt veel vooraf in de fabriek gemaakt. Dat zorgt voor een snellere montage, waardoor het huis vlugger onder dak en dus droog staat.”

Lees ook: De voordelen van houtbouw
  • Binnenkijken bij Dewaele
    © Bâtidéco
  • Binnenkijken bij Dewaele
    © Bâtidéco
  • Binnenkijken bij Dewaele
    © Bâtidéco

Teak

Van huizen met een houtskelet wordt wel eens verteld dat ze veel brandgevoeliger zijn. “Dat klopt niet. De rotswol in de muren heeft juist een brandwerend effect.” Een andere misvatting is dat de keuze voor houtskeletbouw ‘zichtbare sporen’ achterlaat in het interieur. In de villa van de familie Dewaele blijkt niets minder waar te zijn. Alle houten wanden zijn netjes bepleisterd en een leek zal nooit weten of het huis nu uit baksteen of uit houten muren is opgetrokken. Hout is wel zeer nadrukkelijk aanwezig, maar dat kwam er pas bij de inrichting, en het heeft een zuiver decoratieve waarde. “We wilden graag notelaar, maar om alles daarmee mee aan te kleden, was er onvoldoende te vinden. Daarom kozen we voor teak.” In de keukenwoonkamer en master bedroom is er werkelijk overvloedig gebruik van gemaakt, zowel voor de tafels en kasten als voor de parketvloer. Ook andere materialen, zoals basalt, keren vaak terug, de ene keer als vloer, de andere keer als wastafel. Enkel in de kinderbadkamer is er teak noch basalt gebruikt. De inox lavabo’s en douche zijn wel een eyecatcher.

Herhaling

Het herhalende karakter is een idee van de interieurarchitect. “We zijn er uitermate blij mee. Het geeft het interieur een sobere uitstraling en dat schept rust. Het natuurlijke karakter van hout voegt daar ook nog eens warmte aan toe.” Eenvoud is hier duidelijk het sleutelbegrip en wordt zo vaak mogelijk toegepast: de ingebouwde spots zijn overal hetzelfde, er vallen nergens deurlijsten te bespeuren, het aantal kleuren blijft beperkt…

Maar een saaie indruk geeft het interieur alleszins niet. Het monotone kleur- en materiaalgebruik wordt stijlvol doorbroken met een aantal kleine ingrepen, zoals oranje vaasjes op de salontafel.
Binnenkijken bij Dewaele
© Bâtidéco

Strakke keuken

In de keuken komt een andere wens van de eigenaars naar voren: een strakke look. Er staan geen stoelen maar banken aan de tafel, een dampkap ontbreekt – de vuile lucht wordt naast de kookvuren afgevoerd, de kasten zijn greeploos, alle keukenapparaten kunnen weggestopt worden achter teakpanelen die ook dienst doen als deur, het werkblad bestaat uit één stuk … Er is werkelijk aan elk detail gedacht en dat zorgt voor een verbluffend resultaat.

“Het strakke karakter van de keuken wordt nog versterkt door het lijnenspel dat overal aanwezig is. Zo is de parketvloer niet zomaar gelegd. Vooraf is alles haarfijn berekend zodat de deuropeningen net even breed zijn als een precies aantal planken. Ook bij andere zaken is de interieurarchitect even doordacht tewerk gegaan”, vertelt Bertrand Dewaele.
 
Alles past minutieus en dat doet wat denken aan de precisie waarmee eeuwenoude gebouwen werden geconstrueerd. Pure kunst. “Overal staat de rustgevende taak van de woning voorop. Als we na een werkdag thuiskomen, kunnen we volledig relaxen en daarbij worden we een handje geholpen door het interieur. Dat is een enorme luxe.”

Kruisraam en vide

Het wooncomfort ligt ook hoog door de grote leefruimtes. Vooral de L-vormige living is riant. In de zithoek is gekozen voor een XXL-sofa. Zo kan het hele gezin met drie kinderen steevast knus bij elkaar kruipen voor een avondje televisie. Het toestel is ingewerkt in een contrasterende zwarte muur, waarin ook de open haard een plekje kreeg. Een tweede salon doet dienst als leeshoek.

Origineel zijn de ramen die op zithoogte zijn aangebracht. Maar het kruisraam, dat tot in het hoogste punt van het huis reikt, oogt indrukwekkender. “We zochten een tijdje naar een geschikt perceel omdat we van een weids uitzicht wilden genieten. Hier kan dat perfect en het is logisch dat we het huis aan de ligging aanpasten. Door het kruisraam en de vide hebben we in ons bureau eenzelfde adembenemend uitzicht als in de living. Ook het aan het bureau grenzende terras en dat van de benedenverdieping zijn maximaal op de groene omgeving gericht.”

Praktisch

Deze woning in houtskeletbouw werd in 2005 opgericht en heeft een bewoonbare oppervlakte van 350m². Architect was Kathy Dewaele, interieurarchitect Bart Verhelle. De verwarming gebeurt met een geothermische warmtepomp, daarnaast leveren zonnepanelen sanitair warm water op. De ruwbouw winddicht met bepleistering kostte 400 000 euro. De woning werd nadien nog afgewerkt met veel parket en basaltsteen, al het meubilair werd op maat ontworpen.

Bron: Bouwen & Interieur
Auteur: Björn Cocquyt
Fotografie: Jonah Samyn