Aanbevolen partners

Colora
Verf en behang

Sarah Van Landuyt: 'Iedere muur z'n kleur'

De keuze van een kleur voor de woon- of slaapkamer is veel omvattender dan even naar de verfspecialist stappen en een kleur die je bevalt uit het rek nemen. Smaak speelt een rol, maar ook psychologie spreekt een woordje mee. De kleuren van de muren, het plafond en het schrijnwerk hebben immers een sterke invloed op de beleving van het ruimtelijk effect. Bovendien spelen ze – vaak onbewust – op ons gemoed. Kleuren zijn dus uitermate belangrijk om de juiste sfeer te scheppen in huis. Sarah Van Landuyt - kleuradviseur bij Boss Paints – geeft de nodige tips om voldoende gewapend naar de verfspecialist te stappen.

De vandaag beschikbare kleurenwaaier is nagenoeg onbegrensd. De basis voor die kleurenrijkheid zijn de drie primaire kleuren; geel, blauw en rood. Het mengen van twee van deze kleuren met elkaar geeft de secundaire kleuren. De mix van rood en blauw geeft bijvoorbeeld paars, geel en blauw leidt tot groen. Geel en rood vermengen tot slot geeft oranje.

Wanneer je deze kleuren vervolgens vermengt met één van de primaire kleuren, krijg je tertiaire kleuren. Blauw en groen geven bijvoorbeeld turkoois. Het geheel van deze kleuren vormt de kleurencirkel; simpel gezegd de basis van alle kleuren.


Complementair of verwant

Kleuren die tegenover elkaar liggen op deze kleurencirkel zijn complementair aan elkaar, ze versterken elkaar en maken hierdoor een krachtige indruk. Naast elkaar liggende kleuren zijn verwant en creëren eerder een rustige omgeving.
Iedereen weet wel dat kleuren een bepaalde betekenis hebben en ook een zekere invloed op ons humeur hebben. Een beknopt overzicht:

  • Geel: is een krachtige kleur die refereert naar de zon. Geeft je energie.
  • Blauw: een kalme kleur die rust creëert en staat voor sereniteit.
  • Rood: de kleur van passie en gevaar. Een warme kleur die altijd opvalt. Spaarzaamheid is de boodschap.
  • Groen: De kleur van de hoop. Biedt rust en evenwicht. Geschikt voor de slaapkamer of werkruimte
  • Oranje: Een stimulerende kleur, ze is niet zo dominant als rood.
  • Paars: een mengeling van een koude (blauw) en een warme kleur (rood). In een noordelijke kamer zullen de koude karakteristieken overheersen, in een zuidelijke de warme.


Respecteer de architectuur

Los van de psychologische betekenis van de kleuren, speelt ook de invloed van de architectuur een rol in de kleurkeuze. Sarah Van Landuyt adviseert daarom om voor de kleurkeuze door de woning te wandelen en grondig te observeren wat zoal opvalt of zelfs niet bij elkaar past. “Maak ook een inventaris van de zaken – vloer, deuren, tapijten, gordijnen, meubelen,… - die niet geschilderd worden. Deze elementen vormen de basis voor de uiteindelijke kleurkeuze.

Ga vervolgens na of het plafond hoog of laag is. Kijk of er invloeden van buiten zijn. Hoe zit het met de stijl van het interieur, is het landelijk, modern,… Hou tot slot ook rekening met het licht. Wanneer je al deze elementen goed interpreteert en plaatst, komen de gekozen kleuren het best tot hun recht.”

Iedere woonfunctie vraagt ook om een andere kleur. Dat blijkt al uit de betekenis en de invloeden van de verschillende kleuren. Sarah Van Landuyt: “Hou dus rekening met de functie van een ruimte en doorloop de verschillende zones in het huis alvorens te schilderen. Actieve zones kunnen wel wat kleur aan. Ontspanningsruimtes verf je best in een wat rustiger en warm kleurenpallet. In doorloopzones - zoals de hall – kan je al eens experimenteren omdat je hier toch niet lang vertoeft.

Wees ook aandachtig voor de architectuur van je woning. Laat je erdoor leiden en probeer de ruimtes te behouden. Laat in het kleuren van de wanden de vorm spreken. Creëer met andere woorden volumes en geen vlakken. Vlakken komen op je af, volumes geven een ruimte vorm.”

Streef je naar rust in een ruimte? Schilder dan de radiatoren, ramen en deuren mee in dezelfde kleur als de muren.


Optische effecten

In het interieur zijn licht, hoogte en diepte belangrijk. Via kleur kan je ruimtes gezelliger, lichter, kleiner of groter maken.
“Kleurvlakken vergroten bijvoorbeeld een ruimte. Laat ze daarom doorlopen. Voorkom dat ze onderbroken worden door ramen, deuren,… door deze elementen in dezelfde kleur te verven als de muur.

Het gebruik van lichte kleuren versterken dit vergrotend effect omdat ze het licht weerkaatsen. Een klein kamertje groter doen lijken, doe je dus met lichte kleuren.

Donkere kleuren slorpen dan weer het licht op en laten een ruimte bijgevolg kleiner lijken. Twee donkere kleuren tegenover elkaar kunnen de ruimte dus optisch versmallen. Let wel op, donkere kleuren komen op je af. Tegelijkertijd geven ze ook meer geborgenheid en intimiteit. Het kan daarom interessant zijn om een donkere kleur te gebruiken om de zithoek te accentueren.

Besteed in het combineren van donkere en lichte wanden aandacht aan volgende aspecten: een licht achterwand geeft meer ruimte dan een donkere. Deze geeft daarentegen meer geborgenheid. Een lange smaller kamer korter doen lijken, doe je door de achterwand in een donkere kleur te zetten. Een plafond in een donkere kleur verlaagt de ruimte en geeft de indruk op je neer te vallen. Een licht plafond geeft het tegenovergestelde effect: het creëert een groter ruimtelijk gevoel,” tipt Sarah Van Landuyt.


De invloed van licht

Een laatste bepalende factor voor kleur is licht. Om kleur te zien heb je licht nodig. Maar licht en licht zijn verschillend. De oriëntatie van de zon; schijn ze binnen of ligt de ruimte aan de noordzijde. Of is er misschien enkel een klein raampje waarlangs het licht kan binnenvallen? Met al deze factoren moet rekening gehouden worden voordat je je lievelingskleur op de muur zet. “Naast daglicht is ook de kunstmatige verlichting een belangrijke factor bij de kleurkeuze. Een TL-lamp geeft koud wit licht, een gloeilamp warm geel licht. Sterke halogeenverlichting heeft ook weer een ander effect op de kleurbeleving,” geef Sarah Van Landuyt mee.

Een laatste tip van Sarah: “Als je met kleuraccenten werkt, herhaal dan nooit je accent. Anders is het geen accent meer en zijn de rust en het evenwicht in je interieur verstoord. Overdaad schaadt.”


Wie adviseert?

Voor deskundig kleuradvies kan je terecht bij je vakman, in de verfwinkel of bij een interieurarchitect of decorateur. Ook sommige verfmerken zijn bedreven in het geven van kleuradvies.


Meer info: Boss, Levis, Trimetal, Sigma, Histor
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in