Aanbevolen partners

samsung logo
blum logo
taor logo
van hoecke logo
Logo ILWA keukens
Dovy Keukens logo
orgalux logo
X²O logo
Logo Eggo
De keuken

Onderhoud van keukenapparaten, de tips van Dovy

Op zoek naar onderhoudstips voor je keuken? In orde! In samenwerking met Dovy Keukens geeft Habitos.be je tips om je magnetron, koelkast en vaatwas te onderhouden. 

Onderhoud magnetron

Onaangename geurtjes verdwijnen als u een kom water met enkele plakjes verse citroen in de magnetron plaatst. Zet het toestel enkele minuten op de hoogste stand en het ruikt weer lentefris.

Spatten aan de binnenwand weekt u los met stoom. Hiervoor legt u een natte keukenhanddoek in de magnetron en laat die gedurende een halve minuut opwarmen op de hoogste stand.

Daarna kan u heel eenvoudig met een vochtige doek de spatten verwijderen. Reinig ook regelmatig de dichting van de deur, zodat die goed blijft sluiten.

Onderhoud koelkast

Om uw koelkast hygiënisch te houden moet u die één keer per maand reinigen. Schakel de stroomtoevoer uit, verwijder de legplateaus, laden en deurvlakken en reinig deze afzonderlijk. De binnenkant maakt u schoon met een spons en een ontsmettend detergent. Gebruik nooit zuiver bleekwater. Begin bovenaan. Voor het reinigen van het rubber van de deur kan u een tandenborstel gebruiken. Spoel na met helder water en wrijf alle oppervlakken, ook de legplateaus, droog met een schone doek.

Voor een optimale werking van uw koelkast moet de lucht aan de achterzijde correct circuleren. Verwijder daartoe twee keer per jaar het stof van de roosters achteraan het toestel. De buitenwanden van de koelkast reinigt u met een spons en wat zeep.

Onderhoud vaatwas

De filter achteraan in de kuip van uw vaatwasser moet regelmatig onder stromend water worden afgespoeld. Een verstopte filter hindert immers de goede werking van het toestel. In het beste geval reinigt u de filter telkens wanneer u de vaatwasser leegmaakt.

Het dichtingsrubber van de deur en de reservoirs voor de was- en spoelproducten maakt u regelmatig schoon met een vochtige doek. Vergeet ook niet twee tot drie keer per jaar de sproeiarmen onder handen te nemen. Etensresten kunnen er met de tijd in vastkoeken en zo de gaatjes verstoppen, waardoor de vaatwasser minder goed reinigt. Maak de gaatjes vrij met een puntig voorwerp zoals een breinaald of tandenstoker. Van sommige modellen kan u de sproeiarm losmaken en grondig afspoelen onder stromend water.

Van zodra op het display de melding ‘zout bijvullen’ verschijnt, moet het zoutreservoir worden bijgevuld. Gebruik alleen specifiek regenereerzout. Andere producten kunnen de vaatwasmachine beschadigen.

Draai de knop naar links, om het zoutreservoir te openen. Bij een nieuwe vaatwasmachine giet u de eerste keer eerst een liter water in het zoutreservoir. De volgende keren is dat niet meer nodig.

Vul het reservoir met regenereerzout, verwijder het zout dat rond de opening van het reservoir is gemorst, en draai de dop naar rechts, zodat het reservoir goed sluit. Na het bijvullen kunnen er water en zout uit het zoutreservoir stromen. Dit mengsel kan de binnenkuip van de vaatwasmachine doen roesten. U kan dit voorkomen door een programma te starten van zodra het reservoir is bijgevuld.

Klik en ontdek meer onderhoudstips  op de site van Dovy

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in