Interieur

Na de ruwe afwerkingen, kan werk gemaakt worden van de interieurinrichting. Hiermee krijgt de woning intern zijn echte cachet of zeg maar ziel.


Op vlak van interieurafwerking zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Met de hulp van een interieurarchitect kan het maximale uit deze mogelijkheden worden gehaald. Samen kunnen jullie zoeken naar het interieur dat bij jullie past. En dit draagt verder dan het kiezen van kleuren.


Interieurinrichting

De interieurinrichting wordt vaak aanzien als een dure aangelegenheid. Maar dat hoeft het niet noodzakelijk te zijn. Mits wat denkwerk en een klein beetje creativiteit, kunnen uiterst mooie dingen gerealiseerd worden zonder dat dit synoniem moet staan met ‘duur’.
Iemand die heel goed thuis is in dit soort creatief denkwerk is de interieurarchitect. Hij is geen verplichte bouwpartner, maar het verdient toch aanbeveling om te overwegen een interieurarchitect in het bouwproject te betrekken. Hij of zij kan zeker een meerwaarde bieden. Een interieurarchitect is immers opgeleid om tot in de details over het interieur na te denken, terwijl een architect eigenlijk meer met de woning op zich bezig is.

Wanneer je een interieurarchitect inschakelt, doe je dit ook best zo vroeg mogelijk in het ontwerpstadium, zo kan hij nog mee het plan kneden. Want vaak hebben de kleine ingrepen van de interieurarchitect wel gevolgen voor het totaalontwerp. Denk bijvoorbeeld aan een gordijnrail die in het plafond wordt ingewerkt.


Overdimensioneren

Opmerkelijk in het interieurgebeuren is een evolutie naar de integratie van alle mogelijke elementen, gaande van de kasten tot de geluidsinstallatie, de verlichting, de gordijnen, plinten,… Wanneer je domotica gebruikt, kunnen de verlichtingsschakelaars zelfs helemaal vermeden worden. Dit is een trend die zich ongetwijfeld zal verder doorzetten.

Een andere tendens is het zogenaamde overdimensioneren. De plafonds worden hoger opgevat, de deuren worden hoger,… Hierdoor creëer je een groter ruimtegevoel. In dezelfde lijn ligt het gebruik van 1 materiaal in een ruimte. Daar waar vroeger bijvoorbeeld natuursteen en parket wel eens werden gecombineerd in een woonkamer, kiest men nu resoluut voor 1 soort vloerbedekking. Dit komt de ruimtelijkheid ten goede. Deze evolutie vloeit voort uit de almaar kleiner wordende bouwpercelen. Door deze ingrepen kan toch een zekere ruimtelijkheid gecreëerd worden.


Wanden en plafonds

Naast het klassieke pleisteren van plafonds en wanden kan je ook werken met verlaagde plafonds of valse wanden. Deze laatste lenen zich bovendien ook goed om een ruimte (tijdelijk) in twee kleinere op te delen. Deze systemen zijn bovendien heel flexibel wat maakt dat je er gemakkelijk leidingen in kan wegwerken of – in sommige gevallen – achteraf kan bijplaatsen. In renovatieproject kunnen ze slechte wanden of plafonds aan het zicht onttrekken.

De materialen die voor verlaagde plafonds en valse wanden gebruikt kunnen worden variëren van gipskarton of hout tot metaal.

Een groot voordeel van deze materialen is dat het om een droge afwerkingsvorm gaat. Dit maakt dat je geen droogperiode in acht moet nemen.

De fabrikanten hebben ook al heel wat mogelijkheden uitgedokterd om de akoestische prestaties van verlaagde plafonds of valse wanden te verbeteren.

Belangrijk om weten: wanneer je aan een wand uit gipskarton zware voorwerpen zoals een kast, sanitaire toestellen of radiator wilt bevestigen, dient hiervoor een versteviging achter de gipsplaat bevestigd te worden. Geef dit dus tijdig door aan de vakman die de wand zal plaatsen.


Maatkasten

Dit soort kasten zijn een dankbare oplossing om quasi verloren hoeken in de woning toch een nuttige invulling te geven. In overleg met de schrijnwerker of interieurarchitect kan je nagaan hoe een kast kan ingebouwd worden en welke de mogelijkheden zijn. En de mogelijkheden zijn breed: een maatkast kan van muur tot muur, van vloer tot plafond of vrijstaand aan één van de zijdes of in de hoogte worden gebouwd. Ze kan daarbij worden uitgerust met draai- of schuifdeuren. Deze laatste zijn het interessantst met het oog op plaatswinst. Verder kan de kast voorzien worden van schuiflades, een tablet voor tv, een luifel met spots,…


Trappen

Veel mensen bannen hun trap naar de inkomhal. Eenvoudigweg omdat dit voor hen de meest evidente plaats voor de trap lijkt. Wanneer hij een beetje overdacht wordt, kan de trap perfect een esthetisch element in het interieur vormen.

De bouw van een trap is evenwel specialistenwerk. Er bestaan geen normen met betrekking tot de afmetingen en opbouw. Voor de precieze maten doe je best een beroep op een ervaren vakman of zelfs gespecialiseerde trappenplaatser. Hij kan de nodige adviezen geven.


Binnendeuren

De binnendeuren hebben een belangrijke evolutie ondergaan. Daar waar pakweg 5 jaren geleden de deurkozijnen nog vrijwel standaard over de muren werden geplaatst, wordt hier vaker van afgestapt. Zo wordt het kozijn nu enkel in het deurgat geplaatst of zelfs helemaal in de deur weggewerkt.

Wie heel creatief durft en wilt werken, kan de deur zelfs als wand beschouwen. De zogenaamde paneelwanden laten toe om verschillende relaties te creëren tussen de verschillende ruimtes. Bovendien krijg je ook een hoge mate van flexibiliteit in het interieur.

Zoals eerder aangehaald, wordt ook afgeweken van de standaardmaten van de deuren. Ze worden almaar hoger.


Tips

  • Voor de schrijnwerker zijn werk aanvat, kan een kort overleg met de architect en andere aannemers nuttig zijn. Tijdens dit overlegmoment kunnen de partijen hun werk op elkaar afstemmen, en weten ze waar ze op dienen te letten.


Offerte

  • Een schrijnwerker moet een goede omschrijving geven van wat hij biedt: hierin hoort een eenheidsprijs of een forfaitaire prijs. In dit laatste geval dient ook verduidelijkt te worden wat je voor dit forfait extra mag verwachten. Zo weet je waar eventuele extra kosten kunnen liggen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in