Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Wie lucratief zonnedak wil, moet zich haasten

Zonnepanelen leveren gratis groene stroom maar ook groenestroomcertificaten. De prijs die je voor die groenestroomcertificaten krijgt, daalt nog. Zeker voor grote installaties, met een vermogen groter dan 250 kWh.

Installateurs verwachten dat die verlaging van de steun voor zonnepanelen investeerders ertoe zal aanzetten nog snel een bestelling te plaatsen. Maar in de praktijk blijkt het moeilijk om de deadline van 1 augustus 2012 nog te halen.

De Vlaamse regering kondigde in mei 2012 aan dat de steun voor zonnepanelen opnieuw naar beneden gaat. De voorbije jaren leidde een verlaging van de steun steeds tot een rush op zonnepanelen, omdat Vlamingen nog snel wilden profiteren van de gunstmaatregelen. ‘Er zijn al heel wat telefoontjes binnengekomen’, zegt Gunter Van Kuijk van Maxisolar in Hasselt. Nieuwe klanten willen nog snel een offerte ontvangen en mensen die al een offerte kregen, willen komen tekenen.

De Vlaamse regering wil de steun voor zonnepanelen nog verder inkrimpen vanaf 1 augustus 2012. Maar het Vlaams parlement moet dit nog goedkeuren.
Wie nog van het huidige gunstregime gebruik wil maken, zal zich dus moeten reppen. Toch verwachten heel wat bedrijven in de sector dat er geen echt grote rush meer op gang zal komen. ‘Ik reken meer op een minirush’, zegt Eric Van Grimbergen, de countrymanager van Solar Total. ‘Het is nog amper elf weken tot die datum. Voor nieuwe dossiers hebben we een doorlooptijd van vier tot zes weken, en in juli is het het bouwverlof. We zullen tegen die datum dus niet zo veel extra werk meer kunnen uitvoeren.’

Bouwverlof

Bij sectorgenoot Greensun wijst men erop dat het orderboekje al aardig is volgelopen omdat er door andere regels in Wallonië veel werk is over de taalgrens. ‘Maar voor snelle beslissers zijn er nog wat mogelijkheden om een installatie in te plannen.’ Ook installateur Maxisolar zegt nog voor 1 augustus wat extra werven te kunnen afronden, omdat er ook tijdens het bouwverlof wordt doorgewerkt.

‘De beslissing van de Vlaamse regering gebeurde zonder overleg met de sector en creëerde weer veel onduidelijkheid en schokeffecten’, zegt Van Grimbergen. De vraag is immers of de installatie ook tegen 1 augustus moeten worden gekeurd. Die keuring kan een extra vertraging opleveren, want die gebeurt door een externe firma.

Van Grimbergen suggereert om een overgangsperiode in te voeren om naar een zachte landing te kunnen gaan. ‘Zou het niet beter zijn alle contracten die voor 1 augustus getekend zijn nog te laten genieten van de huidige steun’, vraagt hij zich af.

Lucratieve investering

Vandaag zijn zonnepanelen nog een erg lucratieve investering. De prijs van groenestroomcertificaten is al flink gedaald en de federale regering schafte vorig jaar de fiscale voordelen af. Maar de voorbije jaren daalden ook de prijzen van zonnepanelen flink. De terugverdientijd van een installatie bedraagt volgens de sectororganisatie BelPV met het huidige steunniveau zeven jaar.

Zijn zonnepanelen dan nog rendabel na 1 augustus? ‘Ik schat dat we dan eerder naar terugverdientijden van 8 tot 9 jaar gaan zitten’, zegt Van Kuijk van Maxisolar. Van Grimbergen (Solar Total) ziet het somberder in. ‘Het zal meer zijn dan 10 jaar. Als je rekening houdt met de kosten die je na enkele jaren hebt om bepaalde onderdelen te vervangen, zal het eerder 13 tot 14 jaar duren eer de instalatiekosten zijn terugverdiend via groenestroomcertificaten en de terugdraaiende teller.’

Minimumsteun naar 90 euro per certificaat

De verlaging van de minimumsteun naar 90 euro per certificaat werd vrijdag meteen voorgesteld als de doodsteek van de sector. Van Grimbergen denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen: ‘Zelfs met zo’n prijzen zal er nog een business zijn in België. Dat is te danken aan de erg hoge elektricteitsprijzen hier: hoe hoger de prijzen, hoe sneller je de zonnepanelen hebt terugverdiend.’

‘Een terugverdientijd van rond de tien jaar is ontzettend lang voor vele gezinnen’, klinkt het bij installateur Greensun. ‘Toch is het nog steeds interessant om zonnepanelen te leggen. Zelf produceren is sowieso interessanter dan energie aan te kopen. Ook in Nederland worden er zonnepanelen gelegd en daar zijn geen subsidies. Mensen doen dat daar wel met een visie op lange termijn’, zegt een woordvoerder.

De consument zal hoe dan ook gaan twijfelen, verwacht de sector. ‘Bedrijven die enkel in zonnepanelen in Vlaanderen actief zijn en veel geïnvesteerd hebben zullen klappen krijgen. Ik ben er zeker van dat er faillissementen zullen volgen’, zegt Van Kuijk. ‘Zelf is hij optimistisch voor het voorstbestaan van zijn bedrijf. We zijn al jaren actief in airconditioning en die activiteit gaat gewoon verder. Voor de installatie van zonnepanelen zullen we in de toekomst veel minder beroep doen op onderaannemers. Ik hoop dat de Vlaamse regering er rekening mee houdt dat dit veel jobs zal kosten’, zegt Van Kuijk.


Bron: De Tijd

Lees meer over de prijs van groenestroomcertificaten van zonnepanelen:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in