Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

Wat is het E-peil?

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van gebouwen. Het peil geeft met andere woorden aan hoe energiezuinig een gebouw is. Hoeveel te lager dit E-peil of de maat voor de energieprestatie van de woning, des te energiezuiniger ze is. De E-peil-eis vloeit voort uit de EPB-regelgeving. Dit zijn eisen met betrekking tot het energieverbruik en het binnenklimaat waaraan het gebouw moet voldoen.

De EPB-regelgeving trad in voege op 1 januari 2006. De afgelopen jaren zijn de eisen binnen deze regelgeving stelselmatig strenger geworden. Gebouwen bestemd om in te wonen moeten aan de eisen voldoen wanneer het gaat om een nieuwbouw (of gelijkwaardig) of om een ingrijpende energetische renovatie.
Bij een appartementsgebouw of een meergezinswoning, krijgt iedere woonentiteit een eigen E-peil.

Welk E-peil moet je halen?

Voor woongebouwen waarvan de vergunning werd aangevraagd na 1 januari 2016 geldt: 

  • Voor nieuwbouw: E50 & het verplicht gebruik van hernieuwbare energie
  • Voor energetische renovatie: E90

Heeft u een vergunning voor een nieuwbouw die is aangevraagd voor 31 december 2015, dan ligt het maximale E-peil op E60.
De Vlaamse overheid stelt zich als doel om het E-peil de komende jaren stelselmatig verder te verstrengen tot E30 voor vergunningen die worden aangevraagd vanaf 1 januari 2021. De woningen die aan dit E30-peil voldoen noemen we BEN-woningen of Bijna Energieneutrale woningen.

Hoe wordt het E-peil bepaald?

Het berekenen van het E-peil is de taak van de energieprestatieverslaggever. Hij of zij gebruikt specifieke software waarin verschillende parameters met betrekking tot het gebouw worden ingegeven. Onder meer de compactheid, oriëntatie, maatregelen tegen oververhitting, het isolatiepeil hebben een invloed op het vlak van ruwbouw. Daarnaast wegen ook de technische installatie zoals verwarming, productie van warm water, ventilatie, verlichting en eventuele koeling op het eindgetal.

Wanneer moet ik geen E-peil halen?

Het is niet in iedere situatie verplicht aan de E-peil-eisen te voldoen. Dat is onder meer het geval wanneer: 

  • Het gaat om een beperkte stedenbouwkundige aanvraag waarbij geen tussenkomst van een architect vereist is. Het gaat bijvoorbeeld om het vervangen van ramen
  • Er geen tussenkomst van een architect vereist is en het beschermd volume kleiner dan 3.000m³ is
  • Enkel interne verbouwingen gebeuren, zonder dat daarbij aan de buitenschil wordt geraakt.
  • De vergunningsaanvraag betrekking heeft op vrijstaande onverwarmde volumes – bijvoorbeeld een garage – of technische werken zoals het aanpassen van het terreinniveau.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in