Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
bulex
Antargaz
Logo Bosch
Energie

Van EPC ‘rood’ naar een BEN-vakantiewoning

Wat doe je met een oude woning, die qua energiewaarden verschrikkelijk slecht scoort? Je renoveert deze tot een Bijna Energie Neutrale vakantiewoning en zet deze open voor het grote publiek. Tenminste dat deed architect Christophe Debrabander. In dit artikel doet hij zijn verhaal.

De spanning stijgt

De eerste mijlpaal van ons project, onze handtekeningen op de akte, is nu bijna 1 jaar geleden. Er is veel gebeurd in dat jaar: het nieuwe (isolatie)jasje rond de woning is klaar en we zijn goed op weg naar een grote mijlpaal, de oplevering.

Streefdoel? De ecobouwers opendeurdagen: op 7, 8 en 11 november stellen we onze BEN vakantiewoning open. We hopen kort daarna ook de eerste gasten te mogen ontvangen die een week of weekend in de Vlaamse Ardennen willen verblijven. Onze aannemer, Bostoen uit Drongen, is nu volop bezig om de woning schilderklaar te krijgen tegen 7 september, dat geeft ons dan 2 maand voor de volledige inrichting. Strakke planning dus.

Waarom de BEN vakantiewoning bezoeken?

Wat is er nu zo bijzonder aan deze woning? Wat ga je ervaren tijdens een nachtje welverdiende rust? Niets. In tegendeel, je zal een comfortabel binnenklimaat ervaren zonder dat je er bij stilstaat. Een aangenaam comfort zonder energieverbruik, dat is het einddoel.

Geen energiefactuur?

Neen. Ik heb tijdens het bouwverlof berekend hoeveel elektriciteit de warmtepomp zal verbruiken, en we hebben nu voldoende PV panelen besteld om dit verbruik te dekken: 12 PV panelen. Deze geven evenveel energie als 250 liter mazout of 250 m³ gas. Ja, je leest het goed, nadat de renovatie is afgewerkt zal deze slechts 2500 kWh brandstof nodig hebben, dit wil zeggen dat we 10 jaar zouden toekomen met 2500 liter mazout. Slechts 1 keer om de 10 jaar de tank laten vullen. Fictief dan toch, want de verwarming werkt niet op stookolie maar met een warmtepomp en de 12 PV-panelen compenseren deze “250 liter” energievraag volledig, Wil je de cijfers achter deze berekening? Kijk dan even naar mijn artikel van augustus.

De 12 PV panelen zullen het verbruik van de warmtepomp helemaal compenseren. De fabrikant van de warmtepomp (ithodaalderop) noemt dit een “nul op de meter” woning. Moeten we dan helemaal niets meer betalen voor verwarming en sanitair warm water? Jawel, 25 euro netvergoeding per maand voor het “op het net zetten” van de elektriciteit. Logisch, want we gebruiken het net. Maar geef toe, 25 euro per maand voor 211 m² verwarmde vloeroppervlakte en warm water voor 8 personen, dat is een leuk vooruitzicht.

Stand der werken?

Warmtepomp, ventilatie en vloerverwarming zijn voor het bouwverlof (bijna) afgewerkt. Bostoen is deze week de dakisolatie en luchtdichting aan het afwerken zoals je kan zien op de foto’s. Het vloeren is gestart, de elektriciteit is volop in uitvoering, het gras staat al mooi groen, we zijn tevreden bouwheren.

Als alles meezit starten de schilderwerken volgende maand en misschien kan jij rond half november als eerste van de rustige Vlaamse Ardennen genieten in onze “nul op de meter” vakantiewoning “Villa Sanseveria”?

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in