Economie

Donkere wolken boven groenestroommakers

De prijs van groenestroomcertificaten is aan het instorten. Producten van groene stroom en uitbaters van warmtekrachtcentrales kunnen daardoor rekenen op heel wat minder inkomsten. Dat meldt De Standaard.


De prijs daalt omdat er miljoenen groenestroom- en warmtekrachtcertificaten op overschot zijn, zo zegt de Vreg, de Vlaamse regulator. Het overschot is te wijten aan de massale investeringen in zonne-energie en warmtekrachtinstallaties tijdens de afgelopen twee jaar.

Normaal kopen de energieleveranciers de certificaten. Zij zijn wettelijk verplicht om een deel van hun elektriciteit te halen bij Vlaamse producenten van groene stroom. Maar op dit moment zijn er meer certificaten dan de leveranciers nodig hebben om de quota te halen.


Investeringen

De Vreg is bang dat investeringen in hernieuwbare energieproductie zullen afnemen, en dat bestaande installaties zelfs zullen stilvallen. Volgens de Vreg zijn er nog heel wat investeringen nodig om de elektriciteitsproductie tegen 2020 veel groener te maken.

De Vreg stoomt daarom een aantal voorstellen klaar. Zo kunnen de quota voor leveranciers opgetrokken worden, en kan het huidige certificatenoverschot vernietigd worden.

Een groot deel van het huidige overschot zit overigens bij de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Zij moeten de certificaten voor zonne-energie opkopen tegen een gegarandeerde minimumprijs. Een deel van de kosten recupereren ze door die door te rekenen aan eindverbruikers. Het andere deel moeten ze kunnen verkopen aan leveranciers, wat dus niet meer gebeurt. Zo loopt Eandis al 50 miljoen euro mis, schrijft De Standaard.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in