Aanbevolen partners

Logo Groupe Atlantic
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Energie

250.000 gezinnen willen investeren in verwarmingsketel

Meer dan een kwart miljoen Belgische gezinnen wil dit jaar investeren in een zonnecollector of nieuwe, energie-efficiëntere verwarmingsketel. Dat blijkt uit een onderzoek dat Viessmann uitvoerde in het najaar van 2008 bij meer dan 800 gezinshoofden.


Energiefactuur

Uit het onderzoek blijkt vooral dat condensatieketels in de lift zitten. Ondanks of misschien juist door de crisis willen mensen investeren in hun verwarmingssysteem, want ze doen dit vooral om te besparen op hun energiefactuur. Bij de keuze van een merk of een aanbieder is het belangrijkste criterium de kwaliteit. De prijs komt daarbij pas op de vierde plaats.


Besparen door technologie

Verwarming staat voor een groot deel van de energiekost van een gezin. De gemiddelde leeftijd van een verwarmingsketel in België is méér dan 30 jaar. Ingenieur Laurent Vercruysse van Viessmann: “De technologie van een gemiddelde Belgische verwarmingsketel kun je vergelijken met die van een personenwagen uit de late jaren 70: energieverslindend en verouderd.”
Energie-efficiëntie en besparen in verwarming kun je vooral bereiken door gebruik te maken van nieuwe technologieën: condensatieketels, zonnecollectoren, houtpellet-ketels en warmtepompen. Het vervangen van een verwarmingsketel van meer dan dertig jaar levert een besparing op de energiefactuur van 35%.


Condensatietechnologie

In een condensatieketel Vitodens zorgt de lambda pro control sonde voor een stabiele, efficiënte en milieuvriendelijke werking, ook bij variabele gassoorten. De Viessmann warmtewisselaar (inox-radiaal) heeft verschillende exclusieve eigenschappen. Zijn vorm, de materiaalkeuze en het concept zorgen voor een laag en stabiel jaarrendement. De matrix gasbrander zorgt voor een gelijkmatige verbranding, een verhoging van het rendement en een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van schadelijke verbrandingsgassen. Bovendien zijn de condensatieketels van Viessmann nu al klaar om te werken op biogas. Erwin Mattheeussen, technisch manager bij Viessmann: “De condensatieketel van Viessmann levert je de beste garantie in rendement en heeft alles wat je kunt verwachten van Duitse spitstechnologie.”


Op Batibouw

Uiteraard zal Viessmann dit jaar ook aanwezig zijn op Batibouw, dat loopt van 26 februari tot 8 maart. De firma stelt hier de nieuwigheden voor in vier productgroepen:

Gascondensatieketels: de nieuwe Viessmann-generatie combineert de condensatieketel en de warmwatervoorziening in één behuizing (Vitodens 222 en 333). Ze vallen op door hun compactheid: aan de muur bevestigd of staand creëren ze een hoop extra ruimte. Dit gamma condensatieketels wordt uitgebreid om nog beter aan de stijgende vraag te voldoen. De ‘compacte’ condensatieketels krijgen een elegante, eenvoudige designregeling om handig door de bediening te navigeren.

Warmtepompen: In warmtepompen die gemaakt worden voor centrale verwarming is Viessmann één van de Europese hoofdrolspelers. De recente lucht/water warmtepomp Vitocal 300 A behaalt een COP van meer dan 4,7 bij een luchttemperatuur van 7° en een watertemperatuur van 35°C.

Zonnecollectoren: Als enige speler biedt Viessmann een uitgebreid gamma vacuüm collectoren (thermisch) en vlakke collectoren (thermisch en fotovoltaïsch), waarbij alle componenten op elkaar zijn afgestemd. Almaar meer worden condensatieketels gecombineerd met zonnecollectoren. Viessmann biedt als één van de enige in de sector een volwaardig bi-valent systeem aan, met een perfecte afstemming van de condensatieketel en de zonnecollector (Vitodens 242 en 343, gecombineerd met Vitosol).

Houtpelletketels: Verwarmen met biomassa treedt almaar meer uit de schaduw van stookolie of aardgas. Viessmann lanceert op Batibouw 2009 een nieuwe, volautomatische verwarmingsketel voor houtpellets: de Vitoligno 300 P (4 tot 50 kW). Het rendement ligt op 95% en de ketel is uitgerust met een nieuwe ‘Variopass’-techniek die toelaat om het verwarmingsoppervlak automatisch aan te passen aan de warmtebehoefte.


Info: Viessmann

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in