Bouwen en de wet

Wie moet bekleding gemene muur verwijderen?

Een ongebruikte scheidingsmuur dient beschermd te worden tegen vochtinsijpeling en warmteverliezen. Doorgaans kiest de eigenaar voor isolatie met een afwerking in leien of een plaatmateriaal. Maar wat wanneer de buur wil bouwen? Wie draait er op voor het verwijderen van deze bescherming?


Wie als eerste bouwt in een halfopen of gesloten bebouwing wordt verondersteld een muur te paard te bouwen. Dit wil zeggen dat hij een dubbele muur – van doorgaans 2* 14 cm – bouwt waarvan 1 muur op het eigen perceel staat en de andere muur op het perceel van de toekomstige buur. Dat is de regel van de goede praktijk.
Probleem daarbij is echter dat je als eerste bouwer vaak niet weet wanneer jouw toekomstige buur met zijn bouwwerken start. De blinde muur gewoon vrij laten staan is dan geen goed idee. De muur is immers onderhevig aan de weersinvloeden, waardoor er vocht kan indringen en de thermische isolatie niet opperbest is.


Tijdelijke afwerking

Om die problemen te vermijden, is het raadzaam de muur tijdelijk af te werken met isolatie en eventueel een afwerking. Onze architect Sven Mouton ziet een goede oplossing in het aanbrengen van de isolatieplaten en ze eenvoudigweg vast te klemmen met de rozetten op de spouwankers. In principe is deze plaatsing voldoende duurzaam om enkele jaren thermische isolatie te bieden en vochtinsijpeling te vermijden. Wie dit esthetisch minder gepast vindt, kan ervoor opteren het isolatiekleed nog af te werken. Kies dan voor een goedkope oplossing, bijvoorbeeld een plaatbekleding en afwerking in kunstleien.


Afwerking verwijderen

Let wel, als de toekomstige buur eenmaal heeft beslist de werken aan te vangen, is het aan de eerste bouwer om de aangebrachte isolatie en bekleding te verwijderen. Hij moet er immers voor zorgen dat de scheidingsmuur bruikbaar is voor de tweede bouwer. Dit betekent dus dat de eerste bouwer opdraait voor de kosten voor de verwijdering of dit zelf realiseert.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in