Nadenken over bouwen

Wat win ik door te doe-het-zelven?

Zes op de tien Belgen is van plan om deze zomer zelf de handen uit de mouwen te steken in eigen huis. Zelf klussen levert alleen voordeel op als de materiaalkosten laag zijn en de werkuren hoog oplopen. Een overzicht van wat u daarbij wint en verliest.


Een terras aanleggen, het dak eindelijk isoleren. Er zijn wel betere manieren om een hittegolf door te komen, zou u denken. En toch. Uit een enquête van de zoekertjessite Kapaza en klusmagazine Dobbit blijkt dat zes op de tien Belgen de zomer wil gebruiken om het huis op te knappen. De helft daarvan neemt daarvoor zelfs vrijaf.
Dat is minder gek dan het lijkt. Je spaart niet alleen werkkrachten uit, je laat je baas ook betalen voor de uren die je aan het verbouwen besteedt. In uw vrije tijd mag je immers doen wat je het best belieft. Zolang het werk gebeurt in het huis dat uw eigendom is (of dat je huurt) en je je niet laat vergoeden, is er geen vuiltje aan de lucht.


Geen 6%

Je mag dan sparen op werkuren, op de bouwmaterialen betaal je het gewone klantentarief plus de volle 21% btw. Het verlaagde btw-tarief van 6% voor renovatiewerken geldt alleen voor wie een aannemer in de arm neemt. In de voorwaarden staat immers ondubbelzinnig ‘de loutere levering van goederen is onderworpen aan het gewone tarief van 21%’.


Condensatieketel

Het is dus de kunst om alleen werk uit te besteden waarbij de materiaalkosten veel hoger zijn dan de plaatsingskosten. Stel dat je je oude gasketel vervangt door een condensatieketel van 3.000 euro, dan bespaar je 450 euro wanneer je huis ouder is dan 5 jaar. Let op, het tarief geldt niet voor tuinaanleg, garages, omheiningen, terrassen of zwembaden. De regel is een doorn in het oog van de EU en zal na 31 december 2010 worden afgezwakt tot de renovatie voor huizen ouder dan 15 jaar.


Geen belastingvermindering

Ook de federale belastingsvermindering voor energiebesparende investeringen gaat aan uw neus voorbij als je zelf het werk uitvoert. Wanneer je een oude stookketel vervangt of dubbelglas laat plaatsen, heb je recht op een aftrek van 40 procent van de factuur (met een maximum van 2.770 euro per woning voor het aanslagjaar 2011 (inkomsten 2010). Voor de installatie van zonneboilers en fotovoltaïsche panelen wordt dat plafond met 830 euro verhoogd. Maar dus niet als je het zelf doet.


Wel renovatiepremies

Geen nood echter, er blijven nog voldoende premies waar je wel aanspraak op kunt maken. De Vlaamse renovatiepremie bijvoorbeeld. Heb je een woning ouder dan 25 jaar die gelegen is in het Vlaams Gewest, dan kan je tot maximaal 10.000 euro krijgen wanneer je het huis opknapt. De Vlaamse overheid kent de premie toe op basis van facturen (met een minimum van 10.000 euro). Wanneer het over werkzaamheden gaat, moeten die opgesteld zijn door een erkende aannemer. Maar je mag ook de aankoopfacturen van de bouwmaterialen inbrengen.


Nuance

Hetzelfde geldt voor de Vlaamse verbeteringspremie, met de kleine nuance dat facturen voor dak- of zoldervloerisolatie afkomstig moeten zijn van een geregistreerde aannemer. De renovatiepremies van het Waals Gewest staan wel open voor klussers. In Brussel zijn de voorwaarden strenger. Daar bent je verplicht om met een aannemer te werken, wil je genieten van de renovatiepremie. Het huis moet minsten 30 jaar oud zijn, je moet er ook minstens 5 jaar blijven wonen na de renovatie en alleen de laagste inkomens (onder 30.000 euro) en huizen in achtergestelde wijken krijgen 70 procent van de totale factuur terugbetaald.

Familie en vrienden
Let op als je vrienden en familie inschakelt. Strikt genomen valt hun hulp niet onder de noemer vrijwilligerswerk. Zodra er sprake is van vergoedingen, kan je van zwartwerk en ontduiken van sociale zekerheid worden beticht. Ongevallen worden ook niet gedekt door de familiepolis. Wil je met een gerust hart vrijwillig werkvolk op uw werf, dan sluit je het best een verzekering Arbeidsongevallen Huispersoneel af. Die dekt zowel uw werkster op woensdag als de schoonbroer die komt helpen bij de aanleg van de oprit.


Bron: Netto
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in