Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Van EPC 'rood' naar Bijna Energie Neutrale vakantiewoning

Vakantiewoning Villa Sanseveria is opgeleverd, de werken zijn klaar! In de afgelopen maanden heeft niet alleen Bostoen de laatste loodjes aan de verbouwing afgewerkt. In die periode is de woning ook volledig geschilderd, bemeubeld en hebben we overal de verlichting opgehangen… Onze vakantiewoning is volledig klaar om de eerste toeristen te ontvangen!

As build

Na de oplevering heb ik de EPB berekening bijgewerkt naar de uitgevoerde situatie. Er ontbreken echter nog 2 stukken om een volledig definitief E-peil te kunnen bepalen: de ventilatiekeuring en de definitieve blowerdoortest. Deze staan ingepland binnen 2 weken.

De waarden in mijn berekening zijn nog voorlopige waarden. De m-factor voor ventilatie heb ik nog op default gelaten en voor de luchtdichtheid heb ik gerekend met 2 m³/hm². Afhankelijk van de werkelijke meetwaarden kan het E-peil dus nog 1 à 2 punten afwijken. De voorlopige resultaten zijn al een pak beter dan de BEN norm voor nieuwbouw.

Het E-peil scoort 25% beter dan de BEN norm. We behalen E 22. De netto Energiebehoefte voor ruimteverwarming is 62% beter dan de BEN norm, zijnde 27 kWh/m².

Ook voor oververhitting scoren we zeer goed: met 1204 Kh zitten we ruim onder de grens van 6500 Kh. De geothermische warmtepomp en PV panelen voldoen ruimschoots aan de eis van hernieuwbare energie (HE).

Opdracht geslaagd

Deze woning is verbouwd tot Bijna Energie Neutraal. Of toch bijna… de isolatie van de keldertrap is nog niet uitgevoerd. We hebben dit ook correct (niet) ingegeven in EPB. Als we dit op een latere datum bij- isoleren (dit kan gemakkelijk aan de kelderzijde) zal ons E-peil nog dalen.

Hoeveel energie gaat naar verwarming, koeling, sanitair warm water en hulpenergie? E-peil 22 stemt voor deze woning overeen met 33.275 MJ karakteristieke primaire energie per jaar.

Als we daar ook de 21.067 MJ primaire energie bijtellen die we zelf opwekken met onze PV panelen komen we op 54.342 MJ primaire energie als theoretisch totaal verbruik voor verwarming, eventuele koeling, opwarming van sanitair water en hulpenergie. Hiervan produceren we 40% op eigen terrein met onze 12 zonnepanelen.

Waar gaat deze energie naartoe?

34% van het energieverbruik gaat naar verwarming, omgerekend is dit 2050 kWh energie voor verwarming van de volledige woning. In mensentaal? Dit is te vergelijken met 200 liter stookolie op jaarbasis. We kunnen onze vakantiewoning 10 jaar lang verwarmen met 1 fictief gevulde tank van 2000 liter stookolie!

37% van onze energiefactuur gaat naar het opwarmen van sanitair water. EPB gaat er dus van uit dat we 2250 kWh gaan verbruiken voor sanitair warm water.

In het artikel van augustus heb ik het opwarmen van sanitair water ingeschat op slechts 1000 kWh per jaar. Waar zit dit verschil? Standaard voorziet EPB een slecht rendement voor het opwekken van sanitair warm water met een warmtepomp. Wij hebben echter specifiek gekozen voor de warmtepomp van Ithodaalderop omwille van zijn goed thermisch rendement voor de opwekking sanitair warm water. We zullen een pak minder verbruiken dan EPB voorspelt!

2% van de energie, die we gebruiken, zou naar koeling gaan. EPB zet het getal van risico op oververhitting automatisch om in dit fictief verbruik aan koeling. 26% van de energieconsumptie gaat volgens EPB naar hulpenergie, zijnde 1600 kWh! Dit is een zeer ongunstige aanname van EPB.

365 kWh wordt toebedeeld aan de circulatiepompen, deze pompen zitten allemaal in de warmtepomp, het verbruik daarvan zal mee vervat zitten in onze energiemeting van de warmtepomp. Daarnaast heeft EPB 1235 kWh ventilatorverbruik op jaarbasis voorzien… dit is veel!

In de praktijk zal ons ventilatietoestel van Ithodaalderop gemiddeld 25 watt per uur verbruiken, dit is 220 kWh per jaar. Dat is heel wat minder dan voorspeld door EPB. De monitoring van onze vakantiewoning zal aantonen dat we het milieu nog veel minder belasten dan EPB doet vermoeden.

In alle veiligheid genieten van een energiebewuste vakantie?

De cijfers liegen er niet om: het energieverbruik van een comfortabel verblijf in Villa Sanseveria zal heel laag zijn. Ook voor de vaatwas, diepvries, wasmachine en andere toestellen hebben we gelet op het energieverbruik. Zo is bijvoorbeeld bijna alle verlichting (warm white) LED verlichting!

Een vakantiewoning verhuren is meer dan alleen energiezuinigheid… enkele weken geleden is er ook een keuring geweest voor de brandveiligheid en enkele weken later zat het brandveiligheidsattest al in onze mailbox. Je kan nu met een gerust hart een verblijf boeken op Villa Sanseveria.


Stap voor stap naar een BEN-renovatie

In deze artikelenreeks neemt architect Christophe Debrabander je mee in een energetische transformatie: een 50 jaar oude woning met EPC 875 kWh/m²jaar wordt omgevormd tot een BEN vakantiewoning!

Eerder verschenen in deze reeks:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in