Financiele aspecten

Tips om te bouwen binnen je budget

Bouwen en verbouwen kost geld. Meestal zelfs meer dan je had gedacht. De meeste mensen overschrijden het budget dat ze op voorhand hadden vastgelegd. Facturen vallen duurder uit, sommige zaken zijn over het hoofd gezien, … Om dat te voorkomen moet je voor en tijdens het bouwproces rekening houden met heel wat zaken. Habitos.be geeft enkele tips.

 

  • Doe al in een vroeg stadium een beroep op experts. Neem een specialist mee om het huis dat je wilt kopen te gaan inspecteren. Die kan je er beter op wijzen of er bepaalde renovatiekosten nodig zijn. Op die manier vermijd je dat er al snel na het aankopen lijken uit de kast vallen.
  • Beperk je niet tot één partij bij het aanvragen van offertes. Als je een drietal offertes hebt aangevraagd krijg je al een beter beeld van wat bepaalde werken ongeveer zullen kosten. Als je iemand kent die recent gelijkaardige werken heeft laten uitvoeren, vraag wat zij ervoor betaald hebben.
  • Stel een realistisch budget op. Ga er niet vanuit dat je alle materialen aan de laagste prijs kan kopen.
  • De overheid en je energieleveranciers bieden heel wat premies aan. Ga na of je er voor in aanmerking komt en profiteer ervan.
  • Denk zoveel mogelijk vooruit. Hou al in een zo vroeg mogelijke fase rekening met de uiteindelijke bestemming van de ruimtes. Zorg bijvoorbeeld dat er in de kantoorruimte voldoende stopcontacten aanwezig zijn. Later nog aanpassingen doen kost extra werk, en extra geld.
  • Maak ook de materiaalkeuzes op voorhand. Stel daarbij prioriteiten, en meng gerust goedkope en duurdere materialen.
  • Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van standaardmaterialen. Standaardwerk is goedkoper dan echt maatwerk, en het verschil is vaak nauwelijks merkbaar. Voordeel is ook dat de werklieden met deze maten zo vertrouwd zijn dat het werk een stuk sneller vooruit kan gaan. Laat die materialen ook aankopen door de aannemer zelf: hij betaalt minder btw, kan grotere kortingen krijgen en overschot hergebruiken.
  • Hou het verloop en de aanpak van de werken nauwlettend in de gaten. Als je het oneens bent met een beslissing: durf te discussiëren met de aannemer.
  • Steek zelf een handje toe bij de werken, maar overschat ook je eigen kunnen niet. Slecht uitgevoerde elektriciteits- of plakwerken laten herstellen zullen alleen maar extra tijd en geld kosten. Bij afbraakwerken kan iedereen helpen, en ook het voorbereidend werk voor het pleisteren is voor iedereen goed mogelijk. Maar het bepleisteren zelf, of zaken als aanleggen van gasleidingen laat je best aan experts over.
  • Gaat het ondanks alles toch fout? Zorg ervoor dat je een spaarpotje achter de hand houdt. In regel geldt dat je ongeveer 10% van je budget beschikbaar moet houden voor allerlei onvoorziene kosten.
  • Is ondanks alles het geld toch volledig op? Beslis welke werken je eventueel tot later kunt uitstellen. Kosten voor het isoleren of elektriciteitsvoorzieningen stel je best niet uit: je haalt er onmiddellijk voordeel uit, en later aanpassingen kosten veel extra werk, geld en tijd.
  • Laat een bodemsondering uitvoeren – liefst voordat je het perceel aankoopt – op die manier ontdek je snel of er een grote investering nodig is voor de fundering. Zo kan je eventueel afzien van de aankoop of een lichtere constructiemethode kiezen (hout- of staalbouw).
  • Bouw compact, beperk het aantal buitenmuren en kies voor een klein dakoppervlak.
  • Optimaliseer je woonruimte. Spring efficiënt om de ruimte die je voorhanden hebt.
  • Kies een zo voordelig mogelijke lening of optimaliseer ze. Het opsplitsen van het totale bedrag over verschillende leningsformules, zal goedkoper uitkomen dan één hypothecaire lening voor het totaalbedrag.
  • Laat een dure kelder vallen, of breng hier functies in onder die geen daglicht nodig hebben. Bijvoorbeeld wasplaats, berging, technische ruimte, garage,… Deze ruimtes moet je dan niet afwerken met een buitengevel, wat hun vierkante meterprijs drukt.
  • Laat je architect een lastenboek en meetstaat opmaken. Dit is handig om offertes correct met elkaar te vergelijken. Controleer in de offertes of alle prijzen zijn inbegrepen. De meeste prijzen zijn exclusief BTW.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in