Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Thermische zonnepanelen: vlak versus vacuüm

Zonnepanelen zien er allemaal hetzelfde uit. Toch is er een verschil tussen de bestaande vlakke panelen en de zogenaamde vacuümbuiscollectoren. Het uitzicht en de prijs zijn in het nadeel van de vacuümcollectoren. Hun efficiëntie en rendement spelen dan weer in hun voordeel. Onze verwarmingsspecialist van dienst, technisch adviseur Hans Quinart (Vaillant), legt ons uit waar de verschillen liggen.
Welke type zonnecollectoren je kiest, hangt af van de diensten die ze bewijzen. Voor de productie van sanitair warm water kies je best voor vlakke collectoren. Wil je je woning verwarmen met de collectoren, opteer dan voor buiscollectoren aangezien deze efficiënter functioneren tijdens de tussenseizoenen. Toch kunnen we voor de beide meerdere voor- en nadelen aanhalen.

Oppervlakte van de installatie

De oppervlakte van de zonnepanelen is voor elke woning anders en hangt af van de boiler voor het sanitair verbruik, oriëntatie van de woning en de hellingsgraad van het dak. Al die factoren samen bepalen hoeveel panelen er nodig zijn. Buiscollectoren  en vlakke zonnepanelen nemen uiteindelijk zo goed als evenveel ruimte in beslag.

Prijzen van thermische zonnepanelen

De vlakke panelen zijn meer dan de helft goedkoper dan vacuümbuiscollectoren. Die duurdere prijs is puur afhankelijk van het materiaal waaruit de vacuümbuizen bestaan.

Vlakke panelen inbouwen

Een installatie van zonnepanelen verandert het uitzicht van je woning. Vlakke zonnepanelen kun je inbouwen in het dak, terwijl de
vacuümbuiscollectoren alleen op te bouwen zijn. Sommige fabrikanten kunnen de panelen ook aan de gevel monteren, als je dat zou willen.

Leegloopsysteem bij vlakke panelen

Bij zogenaamde druksystemen is dimensionering van groot belang. Dat betekent dat de hoeveelheid water in de zonneboiler hetzelfde moet zijn als in de collector op het dak. Is dat niet het geval, dan gaat de collector te veel in oververhitting en moet je de vloeistof sneller vervangen.
Een alternatief is een leegloopsysteem.  Hans Quinart van Vaillant: "Een groot voordeel van leegloopsystemen is dat we perfect kunnen overdimensioneren omdat er geen sprake is van overhitting van de vloeistof aangezien het systeem steeds leeg loopt als de temperatuur in het vat bereikt is. Dit systeem is tot op vandaag enkel van toepassing bij vlakke collectoren. In die zin hebben de vlakke collectoren dus een streepje voor."

Vacuümcollectoren renderen beter

De vacuümbuiscollectoren kunnen hun rendement zeker tot hun voordeel benoemen, ook al hebben ze hun uiterlijk en hun hogere prijs niet mee.

Vacuümbuizen zijn efficiënter

Aangezien de vacuümcollectoren een beter jaarrendement garanderen, ligt hun efficiëntie ook een stuk hoger. Hans Quinart: “Een vacuüm buis geleidt bijzonder goed waardoor het energieverlies minimaal is. Bij een vlakke collector geldt: hoe groter het verschil tussen de omgevingstemperatuur en de collector, hoe groter het warmteverlies.
De vacuüm collectoren zijn cilindrisch van vorm waardoor ze het zonlicht maximaal kunnen opvangen. Daarbovenop zorgt de achterliggende spiegel voor de weerkaatsing van het zonlicht. Een vlakke collector vangt pas de grootste zonnestraling op wanneer de zon pal op de collector schijnt."

Minder schade bij vacuümbuizen

“Vooraleer zonnepanelen naar fabrikanten en installateurs gaan, worden ze uiteraard uitvoerig getest. Als een buiscollector schade oploopt, volstaat het louter één buis te vervangen. Als een vlakpaneel door een storm stukgaat of het glas breekt, moet je de volledige collector vervangen. Op beide collectoren geldt wel tien jaar garantie."
Auteur: Kelly Cuypers in samenwerking met Vaillant – juni 2013

Partnerinfo: Warmwatercomfort van Vaillant

Op vlak van warmwatercomfort biedt Vaillant heel veel verschillende mogelijkheden. Je kunt zowel kiezen voor individuele toestellen voor warm water zoals badverwarmers en warmwaterboilers, als voor gecombineerde toestellen of zonne-energiesystemen. Dit alles in functie van jouw eigen warmwaterbehoeftes en budget.

Meer info: Vaillant

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in