Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

BEN-renovatie: Hernieuwbare energie

Almaar vaker verschijnen BEN-woningen in het straatbeeld. Bij nieuwbouw vinden we Bijna Energie Neutrale-woningen stilaan gewoon. Bij een renovatie wordt het niet meteen verwacht, maar het kan wel. Architect Christophe Debrabander bewijst het met deze vakantiewoning. Stap voor stap legt de architect in dit artikel uit hoe hij van dit project een BEN-woning maakt. 

Wat is BEN?

Een nieuwbouw woning is “BEN” (Bijna Energie Neutraal) als voldaan wordt aan volgende hoofdvoorwaarden:
  • Muren, daken en vloeren hebben maximaal U-waarde 0,24 W/m²K
  • De woning heeft maximaal 70 kWh/m² per jaar netto energiebehoefte verwarming
  • Er is een minimum aandeel hernieuwbare energie - Het E-peil lager is dan E30
In dit artikel tonen we jullie stap voor stap hoe onze vakantiewoning een fiere BEN woning zal worden.

Goed isoleren

K20, dat is het resultaat dat we gaan behalen na de verbouwing. De muurisolatie is al geplaatst (U- waarde 0,14), het dak is klaar om te worden geïsoleerd met 3 lagen isover isoconfort 35, in totaal 36cm om tot U-waarde 0,10 te komen.

De vloeren krijgen U-waarde 0,24 en voor het buitenschrijnwerk wordt U-waarde 0,9 behaald met glas U-waarde 0,5.

Netto energiebehoefte?

"Hoeveel warmte moet er per jaar uit de radiatoren komen?”, dat is kort samengevat de betekenis van de netto energiebehoefte voor verwarming.

We hebben goed geïsoleerd tot K20, stap 1 is gezet. Maar warmte gaat niet alleen verloren door de muren, warmte gaat ook verloren door gewenste en ongewenste ventilatieverliezen.

De ongewenste ventilatie gebeurd door kieren en spleten, we streven dus een goede luchtdichtheid na om geen onvoorziene koude tocht door de woning te krijgen. Een realistisch getal lijkt mij 1,5/h, dit is 8 keer beter dan de default waarde in EPB! Het is een uitdaging om deze waarde te behalen gezien de zoldermuren niet worden bepleisterd en de kelderdeur niet wordt vervangen… maar we gaan ervoor.

Verder kiezen we ook voor balansventilatie met warmte-recuperatie van het merk Itho Daalderop. Hiermee recupereren we 81% van de warmteverliezen voor hygiënische ventilatie. Met deze maatregelen daalt de netto energiebehoefte voor verwarming tot 23 kWh/m² per jaar, Dit is 3 keer beter dan de wettelijke verplichting voor een Bijna Energie Neutrale woning (70 kWh/m² per jaar).

Zonder aandacht voor luchtdichtheid zou de woning 70% meer energiebehoefte hebben, zijnde een netto energiebehoefte voor verwarming van 40 kWh/m² per jaar. Ook in de zomer is er een lage behoefte aan koeling: de indicator voor oververhitting is 75% beter dan de norm voorschrijft, het zomercomfort is dus zeker gegarandeerd.

Volgende stap: hernieuwbare energie

Volgens de warmteverliesberekening hebben we slechts 4400 watt nodig om onze vakantiewoning van 250 m² te verwarmen. De keuze is dan ook rap gemaakt: dit is ideaal voor een verwarming op lage temperatuur.

Op het gelijkvloers gaan alle vloeren eruit, hier komt vloerverwarming. Op de verdieping blijven de vloeren liggen, hier gaan we voor ventilo-convectoren. De watertemperatuur is berekend op 35° vertrek en 30° retour, ideale temperaturen voor een geothermische warmtepomp.

De vakantiewoning is voorzien van 2 badkamers, eentje met een douche en eentje met een bad/douche combinatie. Omdat er tot 10 gasten kunnen logeren is er een hoge behoefte aan sanitair warm water! Volgens EPB komt 45% van het verbruik van sanitair warm water. We kiezen voor een warmtepomp van ithodaalderop en hiermee daalt ons E-peil al tot E36.
Om E30 te behalen hebben we ook nog 5 fotovoltaïsche zonnepanelen besteld, deze dekken ongeveer het volledige jaarverbruik voor verwarming, de vakantiewoning zal na de totaalverbouwing in hart en nieren Bijna Energie Neutraal zijn!

Leidingen

Ondertussen is de aannemer gestart met het uitvoeren van de leidingen voor sanitair, verwarming, ventilatie en elektriciteit. Volgende keer meer foto’s.

Volg ook onze maandelijkse update op http://www.meeroverepb.be.

Hopelijk kunnen we hiermee weerom veel mensen inspireren om de stap te zetten naar energiezuinige totaalverbouwingen.

Auteur: Christophe De Brabander – juni 2015



Stap voor stap naar een BEN-renovatie

In deze artikelenreeks neemt architect Christophe Debrabander je mee in een energetische transformatie: een 50 jaar oude woning met EPC 875 kWh/m²jaar wordt omgevormd tot een BEN vakantiewoning!

Eerder verschenen in deze reeks:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in