Spel van lijnen en kleuren

Gewijzigd op 26/02/2014 door TiM Vanhove

Het huis van Dagmar Frusch is strak en van alle overbodige franjes ontdaan. En toch heeft architect Egide Meertens ervoor gezorgd dat de woning niet alleen blijft boeien, maar ook verrast door architecturale ingrepen als een binnenpatio en doorkijkhaard, een eigenzinnige gevelsteen en doordacht lijnenspel.

Ontdek onze sleutel-op-de-deurbedrijven

Egide Meertens
© Bouwen & Interieur
Strak en speels tegelijk. Tot zover de eerste impressie die het huis van Dagmar Frusch nalaat. De voorgevel bestaat uit één grote en relatief lage oppervlakte, die op het gelijkvloers enkel doorbroken wordt door de garage en voordeur. Nochtans oogt het geheel allesbehalve saai. De keuze van de baksteen – een hard gebakken Amsterdam Impression – zorgt voor een speels kleur- en lijnenspel. Bij het minste straaltje zon komt daar nog een lichte glans bovenop. De garage werd door de architect bewust weggewerkt achter een gevelbekleding van donkere Trespa-panelen. “De voordeur hebben we laten inspringen, enerzijds om ze te accentueren en anderzijds om een portaal te creëren dat de bezoeker beschut tegen weer en wind.”, aldus architect Egide Meertens. Naast de deur zijn aan weerskanten wandhoge glaspartijen bevestigd, die een subtiele doorkijk bieden. Achter één van de ramen hangt een grote propeller van een vliegtuig aan de muur, een opvallend gadget dat verwijst naar het beroep van de bouwheer (hij is piloot, nvdr.). Voor de oprit werd gewerkt met dezelfde gevelsteen als het huis, wat het geheel extra coherent maakt.
Egide Meertens
© Bouwen & Interieur

Inspringend glas

Zo gesloten als de voorgevel is, zo open is de achtergevel. Grote glaspartijen met weggewerkte aluminium profielen, op zowel het gelijkvloers als op de eerste verdieping, garanderen een grote lichtinval, het ganse jaar door. Het gelijkvloers werd opgebouwd in L-vorm, wat aan de woning extra dynamiek en aan het buitenterras de nodige privacy verleent. “We hebben gewerkt met kleine oversteken en inspringend glas op de eerste verdieping om meer reliëf te geven aan de achtergevel,” aldus Egide. “We hebben die keuze niet alleen uit esthetische overwegingen gemaakt, maar ook vanuit praktisch oogpunt. Op deze manier wordt de woning beschermd tegen direct zonlicht en slagregen.” De keuken is van Bulthaup en heeft een centraal eiland, dat evenwijdig loopt met het wandhoge schuifraam. Zowel het blok als de kasten zijn greeploos en gemaakt uit witgelakte mdf, het werkvlak is uit Duropal kunststof. De dampkap, lichtpunten en het ventilatiesysteem zijn ingewerkt in een lijvig plafondblok, dat dezelfde afmetingen heeft als het eiland, ongeveer vier meter lang. De deur van de berging is plafondhoog en pivoterend, wat ze haast doet verdwijnen in de wand.
Egide Meertens
© Bouwen & Interieur

Geen inkijk

In het verlengde van de keuken staat een stijlvolle Magis Big Bombo eettafel met bijhorende stoelen. Het ronde tapijt is op maat gemaakt. De eethoek wordt van het salon subtiel gescheiden door een losse wand, waarin een doorkijkhaard werd ingewerkt. De zithoek heeft een stoffen donkergrijze zetel van Jongform, twee Barcelona Chairs van Ludwig Mies van der Rohe en aluminium bijzettafeltjes van Minotti. Op de vloer ligt een Italiaanse keramische tegel (Pietra di Sardegna) van 60 op 60 centimeter. Het buitenterras heeft een tafel en bijhorende stoelen van Jati-Kebon, de loungezetel is van FueraDentro. “Bij goed weer worden de ramen opengeschoven. Door de L-vorm van het huis heb je zowel vanuit de keuken als vanuit de zithoek en het salon directe toegang tot het buitenterras, waar je in alle rust en zonder inkijk de krant kan lezen of kan tafelen.”
Egide Meertens
© Bouwen & Interieur

Binnenpatio

Een trap met een voleiken bekleding leidt naar de eerste verdieping en geeft zicht op een mooie binnenpatio met witte sierkeien en een exotische olijfboom. Ook de master bedroom geeft uit op deze patio, terwijl aan de andere kant een tweede raam uitzicht biedt over de tuin. “Twee vliegen in één klap,” aldus de bouwheer. “Het bed bevindt zich letterlijk tussen twee ramen, wat maakt dat het buitengevoel in de slaapkamer ongemeen hoog is. Een ideetje van de architect, maar door ons bijzonder gewaardeerd.” Op de eerste verdieping liggen nog twee extra slaapkamers, een douchecel en een grotere badkamer. In deze laatste ligt dezelfde keramische tegel als op het gelijkvloers, maar dan niet alleen als vloerbedekking, maar ook als bekleding voor het bad en de douche. Leuk detail zijn nog de natuurstenen strips boven het bad, die aan het interieur een speels effect geven. De badkamermeubelen zijn op maat gemaakt uit witgelakte mdf. Onderaan het wastafelmeubel zijn tl-lampen ingewerkt, wat voor een indirect en gezellig licht in de badkamer zorgt.
Egide Meertens
© Bouwen & Interieur

Keniaanse krijger

“Voor mij is het lijnenspel in de woning een absolute meerwaarde,” besluit de bouwheer. “Alsof het huis helemaal klopt en alles op een natuurlijke wijze met elkaar verbonden is, terwijl elke ruimte toch van de nodige privacy geniet.” Al bij binnenkomst kijk je uit op een raam dat zicht biedt op de tuin. Een Keniaans krijgersbeeld dat de bouwheer meebracht van één van zijn reizen, zorgt voor een exotische toets. De gang ernaartoe leidt dan weer naar het leefgedeelte, met links de keuken en rechts de zithoek en het salon. Ook de dwarse lijn van die zithoek naar de keuken is weloverwogen. De buitenramen lopen evenwijdig en worden bij goed weer opengeschoven. “Wat maakt dat de tuin en het buitenterras als het ware deel uitmaken van de binnenruimte. Pure luxe, als je het mij vraagt.”
Identikit
Architect: Egide Meertens Architecten bvba
Binnenhuisarchitect: Egide Meertens Architecten bvba
Bouwjaar: 2011
Bouwmethode: dunbedmortel gevelmetselwerk
Perceeloppervlakte: 905 m2
Bewoonbare oppervlakte: 287,99 m2
K-peil: 43
E-peil: 74
Budget: niet meegedeeld
 

Materialen en technieken

Gevel: gevelsteen Amsterdam Impression van Steenfabriek Desaegher gecombineerd met TrespaDakbedekking: EPDM (plat dak)
Buitenschrijnwerk: aluminium (Schüco)
Vloeren: keramische tegel (Pietra di Sardegna Porto Rotondo, 60 op 60 cm)
Trap: houten trap, massief eik
Interieur: voor het interieur (badkamermeubels, slaapkamers, bureau, inbouwkast leefruimte) werd gewerkt met satijnlak en fineereik met lintzaagmotief, gevernist voor de zichtbare delen.
Keuken: Bulthaup (type b1)
Isolatie: spouwisolatie: recticel eurowall 14 cm, plat dak: recticel eurothane silver 20 cm
Ventilatie: systeem D, warmteterugwinapparaat
Verwarming: gascondensatie, vloerverwarming op gelijkvloers en eerste verdieping

Tekst: Sandra Genijn - Fotografie: Liesbet Goetschalckx
Cover - 1/2014
© Bouwen & Interieur
De reportage verscheen in het magazine Bouwen & Interieur. Wil je meer inspiratie? Bestel het magazine nu.

Folders over nadenken over bouwen

Meer informatie op de website van deze bedrijven