Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deurbouwer ligt niet wakker van energiezuinigheid

Klanten die met een sleutel-op-de-deurfirma in zee gaan, zetten de energiezuinigheid van hun woning lang niet altijd op de eerste plaats. De kostprijs, de afwerkingsmogelijkheden, … primeren vaak op de energiekost die de woning zal veroorzaken.

Ligt de sleutel-op-de-deurklant wakker van energiezuinigheid? Het antwoord is niet ja of nee. Sommige sleutel-op-de-deurbedrijven stellen een groeiende interesse vast, andere merken dat de klanten energiezuinigheid vanzelfsprekend vinden en er niet meer naar informeren. De woning moet toch aan wettelijke eisen voldoen.
 
Claudia Marchetta (Thuis Best) linkt de interesse voor energiezuinigheid aan het budget van de klant. “Wanneer de financiële middelen voor handen zijn, zien we toch een groeiende interesse voor energiebesparende technieken en maatregelen. Kandidaat-kopers met een beperkter bouwbudget streven vooral naar het halen van de norm.” Tatiana Fomenkova (Groep Huyzentruyt) merkt dat de klant vooral in de initiële gesprekken de mond vol heeft van energiebesparing. “Maar wanneer we daar eenmaal de mogelijke oplossingen met hun meerprijzen naast leggen, houdt het merendeel van de klanten het toch bij het behalen van de wettelijk opgelegde normen.”
Ook Youri Van Daele (Sibomat) ziet dat een meerderheid van de kandidaat-kopers zich beperkt tot wat wettelijk is opgelegd. “De aandacht voor energiezuinigheid wordt enkel vanuit economisch perspectief ingegeven. Men kijkt naar de kost van de diverse mogelijkheden enerzijds en naar de opbrengst anderzijds. Energiezuinigheid als argument om de CO2-uitstoot van de woning te beperken is een non-issue.”

Vanzelfsprekendheid

“Wij stellen vast dat de klant almaar minder informeert naar de energiezuinigheid van de woning, omdat dat voor veel mensen al een evidentie is,” stelt Wim De Meyer (Danneels). De koper gaat er almaar vaker –terecht- van uit dat elke woning minstens aan de wettelijke normen voldoet. Bijgevolg is energiezuinigheid voor veel mensen geen thema meer.” Vanuit de hoek van Unicas stelt Carl De Beule dat het bedrijf standaard met fotovoltaïsche panelen bouwt en dat de woning conceptueel compact zijn. “Daardoor scoren we geregeld beter dan de geldende normen. Dat is een mooie opsteker voor de klant.”
Bostoen heeft van energievriendelijkheid zijn handelsmerk gemaakt. De aannemer bouwt enkel nog energievriendelijke, passief, BEN- of nulenergiewoningen. “Onze energievriendelijke en passiefwoningen zijn klaar om met de toepassing van hernieuwbare energie te voldoen aan de BEN-norm. Bij energievriendelijke woningen gebeurt dit bijvoorbeeld door de toevoeging van zonnepanelen, bij passiefwoningen is het comfort van een geothermische warmtepomp een heel betaalbare manier om aan de 2020-eisen te voldoen,”vertelt Christophe Van Bever.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in