Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Renoveren? Ga niet over een nacht ijs!

Renoveren? Waarom niet, een oud huis heeft charmes. Heel wat mensen vallen daar voor. Toch duiken hier en daar gebreken op die storen. Net zo voor een zelfgebouwd huis dat al wat jaartjes achter zich heeft. Een renovatie dringt zich op. Maar hoe begin je daar aan? Enkele tips.


Misschien het belangrijkste bij een renovatie is: weten wat je wil en over welk budget je beschikt. Als je exact weet hoe je die renovatie zit en wat het resultaat zou moeten zijn volgens jou, dan kun je eens gaan praten met een vakman, een architect of interieurarchitect. Want afhankelijk van het soort renovatie – Een nieuw interieur? Enkel onderhoudswerken? Of komt er ook breekwerk aan te pas? – ga je makkelijk zelf dingen kunnen doen of ben je misschien wel bijna verplicht een architect onder de arm te nemen. Dat laatste is het geval als je drastisch gaat ingrijpen in de constructie van het huis. In elk geval: architect en interieurarchitect kunnen je altijd van nuttig advies voorzien. Contacteer vooraf verschillende deskundigen en vraag hen op voorhand ook wat hun advies kost.

Nieuw interieur
Denk je er niet aan van te breken, maar is de binnenkant van je huis wel aan een facelift toe, dan kan een kleurenconsulent of interieurarchitect voor inspiratie zorgen. Zo zijn er heel wat interieurwinkels en verf- en behangzaken die interieurarchitecten in dienst hebben, die gratis of tegen onkostenvergoeding bij jou aan huis advies komen geven. Met kleurenwaaier en staalboeken in de hand. Wil je dit combineren met aangepaste verlichting, dan is het misschien toch beter om een beroep te doen op een interieurarchitect. Deze mensen zijn op de hoogte van de laatste nieuwe materialen en technieken én weten bovendien ook heel wat over de wetgeving aangaande bouwen en renoveren.

Materialen
Wil je niet te veel breekwerk in huis, dan overloop je best ook eens de beschikbare materialen. Gipskartonnen platen zijn een dankbaar materiaal om kamers snel en eenvoudig mee af te werken. Nog een laagje verf en de klus is geklaard. Maar om ruimtes anders in te delen, kun je ook werken met glazen of doorzichtige kunststofwanden, eventueel in een bepaalde kleur of met motiefjes. Ook heel wat meubilair leent zich tot multifunctioneel gebruik. En als je handig bent, is mdf een prachtig materiaal om heel wat dingen zelf mee te maken, zoals kasten, valse wanden met een nis, een verhoogje in de kinderkamer, enz. Op Batibouw ga je beslist heel veel inspiratie opdoen.

Isolatie
Als je woning al een jaar of 20 is, dan voldoet het huis vandaag niet meer aan de energieprestatiewaarden. Wil je hier iets aan doen, dan loont het de moeite om na te gaan of je ramen, deuren, kelder en zolder niet beter kan isoleren. Je kan een energie-audit laten doen, door een energiedeskundige die zegt waar de woning energie verliest en hoe je dit kan verbeteren. Overisoleren kan niet, maar opgelet voor koudebruggen. Die kunnen, als je ze isoleert, vochtplekken veroorzaken. Overleg met de specialist over hoe je die problemen het beste kunt aanpakken. Eenmaal je woning goed geïsoleerd, voel je dit aan een lage energiefactuur, een verhoogd wooncomfort en aan de stabiliteit van de woning. Dat laatste klinkt misschien gek maar een goed geïsoleerde woning doorstaat zeer weinig temperatuurschommelingen en dat is veel gunstiger voor de stabiliteit van je huis.
Vergeet bij het isoleren ook volgende delen van je huis niet: dak, (kruip-)kelder, leidingen, ramen, deuren, garagepoorten.

Meerwaarde
Er zullen heel wat mensen zijn die vinden dat hun huis verouderd is, maar daar niet om malen. Misschien zien ze de meerwaarde van een renovatie niet in. Of schrikt het hen af om in zo een verbouwing veel geld en energie te steken. Maar een grondige renovatie heeft een meerwaarde. Wie investeert in isolatie, krijgt die kosten gedeeltelijk terug via allerhande premies. (www.premiezoeker.be) Bovendien daalt je energiefactuur (zie ook www.energiesparen.be). En een goed geïsoleerde woning heeft een gunstig energieprestatiecertificaat dat van belang is bij de verkoop van je huis. Het loont dus zeker de moeite om met een deskundige over je plannen en dromen te praten. Architecten kunnen jouw verbouwbudget ook goed bewaken, als je dit op voorhand duidelijk afspreekt.

Herbestemmen
Een kamer andere bestemming geven, gaat makkelijk. De meubels veranderen, misschien een andere vloerbekleding en een nieuw motiefje of kleurtje tegen de muur en klaar is Kees. Behalve dan als een ‘droge’ kamer een ‘natte’ moet worden. Bijvoorbeeld een slaapkamer wordt badkamer. Je zal dan heel wat werk hebben aan het ‘bijtrekken’ van leidingen. Bovendien moet je voorzien in een afvoer. En waar ga je die op laten aansluiten? Het is dus niet altijd mogelijk om van eender welke ruimte een natte ruimte zoals douche, wc of keuken te maken. Handig is het als je leidingen allemaal samen in een leidingkoker lopen. Misschien ook een idee om te opperen als je naar de architect trekt met je verbouwingsplannen.

Praktisch
Dat je op voorhand goed moet weten wat je wil, vertelden we je al. Schrijf het op en maak een stappenplan waarin je alle werken stap voor stap oplijst. Als je voor advies bij een architect bent langs geweest, weet je ook meteen of je naar de dienst Ruimtelijke Ordening moet voor de aanvraag van een vergunning.
Een aantal werken vragen tijd om te drogen, dus een pas bepleisterde muur niet meteen willen verven omdat je die woonkamer absoluut in één dag klaar wilt hebben. Op tv mag dat misschien lukken, in de realiteit hebben pleister, metselwerk en verf écht meer dan een uurtje tijd nodig om te verven.
Zorg dat je goed en voldoende materiaal in huis hebt, als je zelf aan de slag gaat. Werken aan de elektriciteits- of waterleidingen? Best op voorhand een leidingenplan van hoe het is en hoe je het wil hebben, maken. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.
Bij breken en kappen moet je er zeker van zijn dat je geen steunbalken of steunmuren uitkapt, anders krijg je stabiliteitsproblemen. Als het plafond dan al niet op je hoofd ligt, tenminste…!
Maak goede afspraken met architect, interieurarchitect en vakman. Zet afspraken op papier om misverstanden te vermijden. Vraag je architect geregeld om de voortgang van de werken en het reeds opgebruikte budget te bekijken. Hij kan je overigens helpen met het zoeken naar budgetvriendelijke oplossingen. Succes!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in