Renovatie: Blikvanger op het platteland

Gewijzigd op 20/05/2014 door TiM Vanhove

“De sublieme ligging van de woning.” Dat was voor Frank en Liesbet de reden om te renoveren. Ze kochten een oude woning in het hinterland tussen Herk-de-Stad en Lummen en gaven die met de hulp van Architecten Claes-Vanoppen een grondige opfrisbeurt op maat van het gezin met drie kinderen. Een slimme ruimte-indeling en duurzaam materiaalgebruik zetten de toon.

Onze renovatiespecialisten

Renovatie
© Vlaamse Renovatiedag
De charme van het platteland en de natuur en de nabijheid van centrum en autosnelwegen. Het is een zeldzaam gegeven. Maar tweeënhalf jaar geleden stootten Frank Nelis en Liesbet Wijnen op zo’n buitenkans. Voor Liesbet was het liefde op het eerste gezicht toen ze de woning en vooral de omgeving zag. Frank had zijn bedenkingen, maar ging uiteindelijk toch overstag. “De bestaande woning op zich had weinig charme. Ze ligt bovendien zonevreemd, wat de nodige beperkingen in de renovatie met zich meebracht. Maar de ligging van het perceel in deze omgeving is uniek,” vertellen Frank en Liesbet. De bestaande woning kneden naar de eisen van het gezin en daarbij de mogelijkheden van de omgeving benutten, was een hele opdracht. Daarvoor keek het koppel in de richting van Bjorn Vanoppen van Architecten Claes-Vanoppen. “Eigenlijk was het onze makelaar die Bjorn tipte. Een kameraad van hem had een positieve ervaring met Bjorn, bovendien beviel zijn stijl ons wel.
Renovatie
© Vlaamse Renovatiedag
Renovatie
© Vlaamse Renovatiedag
Renovatie
© Vlaamse Renovatiedag

Omgekeerd wonen

Bjorn Vanoppen kreeg een beperkt wensenpakket van de opdrachtgevers: Vier slaapkamers, één badkamer – in de vorige woning had het koppel er twee en daarvan werd er één niet gebruikt -, een maximaal uitzicht op het achterliggende natuurgebied – om die reden mocht de tuinberging niet in de tuin -, een economisch verantwoorde mate van energiezuinigheid en … een bestaande keuken integreren. “Die hadden we voor de start van het ontwerp op de kop kunnen tikken in een toonzaalverkoop. De keuken beviel ons heel erg, daarom dat we Bjorn gevraagd hebben in de omgekeerde richting te werken en de ruimte rond de keuken te ontwerpen.”Verder kreeg Bjorn carte blanche in zijn ontwerp. “Bovendien waren Frank en Liesbet heel ruimdenkend, zowel in de indeling als in de gevelafwerking,” werpt Bjorn op. Die match zorgde voor een geslaagd eindresultaat. De oude woning is nauwelijks nog terug te herkennen. In zijn renovatieplan draaide Bjorn de functies om. “Daar waar vroeger de bijfuncties in de bijgebouwen zaten, hebben we die in de nieuwe situatie in het hoofdgebouw gestopt: op het gelijkvloerse niveau vind je de inkomhal, een bureau dat aansluit bij de leefruimte, een technische ruimte, een toilet en de tuinberging. Op de bovenliggende verdiepingen bevinden zich de slaapkamers en de badkamer. In plaats van de bijgebouwen kwam een luchtige en open achterbouw die plaats biedt aan de leefruimtes: zithoek, keuken en eethoek. Aan de oostzijde is de gevel vrij gesloten gehouden, de noord- en westgevel echter zijn volledig open getrokken en bieden zo het gevraagde uitzicht op de natuur.” Opmerkelijk in dit volume is het hoogteverschil tussen de zithoek en de eetzone. Daar waar de zithoek een hoogte van 2,70m heeft, is de eetzone opgetrokken tot 3,6m. Niet alleen versterkt zo het ruimtegevoel, de relatie met buiten vergroot en er valt meer daglicht binnen. “Om diezelfde reden plaatsten we een bovenlicht in de buitenmuur tussen de zithoek en eetzone en creëerden we een patio ter hoogte van de zithoek,” licht de ontwerper toe. Aanvankelijk waren er nog twee carports voorzien aan deze zijde van de woning, één vooraan en één achteraan, waardoor het effect van de patio nog sterker zou zijn. “Maar de eigenaar van het aanpalende perceel ging niet akkoord. Achteraf bekeken zijn we daar niet rouwig om, want het gevelbeeld bevalt ons nu heel sterk. Als de carports er in de toekomst toch komen, overwegen we ze eerder aan de oostzijde van de woning te plaatsen,” verklappen Frank en Liesbet. Leuk detail: dankzij het hoogteverschil tussen de leefruimtes kon het dakvolume boven de zithoek worden ingericht als dakterras.
Renovatie
© Vlaamse Renovatiedag

Sterke identiteit

Het invullen van de vraag naar energiezuinigheid begon met het grondig isoleren van de bestaande woning en de nieuwbouw. De keuze viel daarbij op het inpakken van de buitengevel. De nieuwe isolatieschil kreeg vervolgens een opmerkelijke afwerking. Het dak en de gevel van het hoofdvolume zijn aangekleed met vezelcementleien, de traphal kreeg een accent in witte vezelcementpanelen. Verder zijn alle nieuwe, gesloten delen in de westgevel bekleed in cederhouten balkjes. De wisselwerking tussen deze materialen enerzijds en tussen de openheid en geslotenheid anderzijds geeft de woning een heel sterke identiteit. “Vooral het hoofdgebouw is sterk gesloten. Hiertoe hebben we verschillende ramen dichtgemaakt of verkleind,” vertelt Bjorn Vanoppen.
Renovatie
© Vlaamse Renovatiedag

Geleerde lessen

Terugkijken op hun renovatieproject zijn Frank en Liesbet over de hele lijn tevreden. “We wonen hier heel graag en we zijn content van het eindresultaat. Dat is voor een belangrijk deel de verdienste van Bjorn. Of we tips hebben voor aspirant-verbouwers? Houd er in het budget rekening mee dat er altijd verrassingen naar boven komen in het project. Voorzie dus marge. Een praktijkles: Bij het toepassen van een lichte gevelbekleding, is er geen bijkomende fundering nodig… alleen voor de deurdorpel. En wat betreft de aannemers: vraag voldoende offertes en volg de gekozen aannemer goed op zodat hij tijdig aan jouw project begint.”

De Vlaamse Renovatiedag praktisch

De woning van Frank & Liesbeth is één van de 105 woningen die je aanstaande zondag kunt bezoeken in het kader van de Vlaamse Renovatiedag. Een aanrader! 
  • Datum: zondag 25 mei, van 13u tot 18u
  • Locatie: Vlaanderen & Brussel
  • Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je in de Renovatiegids of online op www.devlaamserenovatiedag.be
  • Bezoek: Toegang tot de deelnemende woningen is gratis, mits registratie op de website. Let wel: sommige projecten zijn enkel te bezoeken op afspraak.

Folders over renoveren

Meer informatie op de website van deze bedrijven