Optoppen: uitbreiden in de hoogte

Gewijzigd op 20/05/2014 door TiM Vanhove

Een renovatieproject omvat vaak ook een uitbreiding. Daarvoor is niet altijd de ruimte achter of naast de woning. In de hoogte werken is dan een valabele oplossing. Optoppen heet dat in het vakjargon. Optoppen kan in lichte bouwmaterialen zoals hout of staal. Drie inspirerende voorbeelden.

Onze renovatiespecialisten

Renovatie Muizen
© Eternit
Uitbreiden in de hoogte is niet altijd vanzelfsprekend. Je moet immers rekening houden met de bestaande woning: de stabiliteit moet goed zijn, de fundering moet voldoende draagkrachtig zijn. Een specialist dient die aspecten grondig na te kijken voordat optoppen overwogen kan worden. Best gebruik je ook lichte materialen voor de nieuwe verdieping om de bestaande fundering en het gebouw minimaal te belasten. Een alternatief is het extra niveau op zichzelf te laten dragen door op kolommen naast de woning te bouwen.
Een bijkomend voordeel van de lichte materialen voor het optoppen is de snelle werkwijze. Dat is niet onbelangrijk aangezien het dak van de bestaande woning weggenomen wordt om de nieuwe verdieping te realiseren. De bestaande woning hoeft dus niet lang ‘open te liggen’ alvorens ze opnieuw wind- en waterdicht is. Dat is niet onbelangrijk in een onzeker weerklimaat als dat van België.
Tot slot levert zo’n optopping niet alleen een uitbreiding van de nuttige ruimte op, maar kan ze ook voor een architecturale update zorgen.
Renovatie optoppen
© Bostoen

BEN-conforme uitbreiding

Deze apotheek in Galmaarden kreeg een volledig nieuwe uitstraling dankzij de renovatie en optopping van de bovenverdiepingen. De eigenaar beoogde met de verbouwingswerken de creatie van twee wooneenheden die energiezuinig en kwaliteitsvol waren afgewerkt. Voor de realisatie van dit renovatieproject verwijderde Bostoen het bestaande dakgebinte en bouwde een nieuwe quasi volwaardige verdieping in een houtstructuur. “De eerste verdieping in snelbouwsteen bleef bewaard. Beide verdiepingen kregen een ruime isolatiejas in EPS en nieuw passiefhuis buitenschrijnwerk. De gevels zijn afgewerkt in een gevelpleister, de dakuitbouw is aangekleed in rotswolpanelen,” vertelt Christophe Debrabander namens Bostoen. Een belangrijke uitdaging was een correcte aansluiting tussen de bestaande en nieuwe gebouwdelen. Het resultaat van de renovatie is een bovenstructuur die voldoet aan de eisen voor Bijna-Energieneutrale nieuwbouw. De eerste verdieping en de dakverdieping zijn dan ook geïsoleerd, geventileerd en luchtdicht gemaakt volgens de passiefhuisprincipes. Dankzij de zonneboiler is het project volledig conform de BEN-eisen.
houtskelet optoppen
© Horemans Houtskeletbouw

Optopping met stijl

De wens van de opdrachtgever om in de bestaande woning te blijven wonen tijdens de uitbreidingswerken was een bepalende invloedfactor voor de werkwijze in dit project. “Aanvankelijk was het de bedoeling te bouwen vanaf een nieuwe druklaag op de bestaande vloer in potdallen. Maar aangezien deze aanpak stutwerken in de bestaande woning vroeg, hebben we een andere oplossing gezocht. Die bestond erin een nieuwe, zwevende draagvloer te plaatsen,” vertelt opdrachtgever Gert Vanmeerbergen.
Aannemer Horemans Houtskeletbouw tekende de houtskeletstructuur vooraf volledig in 3D uit om alle details uit te kunnen klaren voor de prefabricatie van de onderdelen. De technische uitdagingen in het project zaten vooral in de naadloze aansluiting van de afwerking op de bestaande verdieping. “Dat vroeg veel en nauwgezet meetwerk,” geeft Sven Horemans aan. “Andere aandachtspunten waren het bepalen van het dauwpunt in de gevelafwerking en de correcte uitvoering van het dampscherm. De nieuwe verdieping is afgewerkt in een ETICS-gevelisolatiesysteem met een siliconenharspleister.
optoppen
© Claes-Vanoppen architecten

Bungalow wordt volwassen

Een extra verdieping en een verbeterde isolatie verpakt in een eigentijds geheel. Dat waren in hoofdlijnen de wensen van de opdrachtgever voor deze verbouwing. Aangezien de draagmuren van de bestaande bungalow enkele scheuren vertoonden, opteerden de ontwerpers voor een lichte opbouw in houtskelet. In hun plan krijgt de woning de gevraagde metamorfose. “De gelijkvloerse verdieping is afgewerkt in panelen in vezelcement, donkere gevelsteen en cederhout. De verdieping is volledig bepleisterd, dit omwille van het lage gewicht en het beperkte risico op vervuiling,” lichten ontwerpers Cindy Claes en Bjorn Vanoppen toe.
In voorbereiding op de uitbreidingswerken werden de gevelsteen en het pleisterwerk van de binnengevels verwijderd. “Tijdens die werken kwam een grote ringbalk onder het dak bloot te liggen. Een meevaller, aangezien deze als drager voor de verdieping in houtskelet kon dienen,” geeft Bjorn Vanoppen aan. Een laatste aandachtpunt waren de ramen en technieken die zowel in de bestaande massieve als in de houtskelet structuur worden geplaatst.
Auteur: TiM Vanhove - mei 2014

Folders over renoveren

Meer informatie op de website van deze bedrijven