Opmerkelijk concept voor nieuwe kijkwoning van Groep Huyzentruyt

Gewijzigd op 26/02/2016 door TiM Vanhove

Een witte pleistergevel met een zwart metalen vlak en één uitgekiende raampartij, zo profileert de nieuwe kijkwoning van Groep Huyzentruyt zich langs de Geraardsbergsesteenweg 241b in Oosterzele. Daarmee licht de voorgevel een tipje van de sluier van het slimme woonconcept. De woning biedt een zee van daglicht in een geborgen cocon. Samen met het energiezuinige karakter, vormt ze zo een aangename leefomgeving.

Ontdek deze bouwbedrijven

Kijkwoning Oosterzele
© Groep Huyzentruyt
Niets is wat het lijkt. Dat bewijst de kijkwoning van Groep Huyzentruyt. Bij een eerste aanblik manifesteert de woning zich als een langwerpig balkvolume met daarop een kleinere verdieping. In werkelijkheid heeft de woning een vierkant grondplan waarvan één helft ingenomen wordt door het woongedeelte en de andere helft door een carport en patio. Het opvallende concept groeide uit de ligging en oriëntatie van het perceel. De drukke straat vroeg om een gesloten karakter om de privacy te waarborgen. “En toch geniet iedere ruimte in de woning - met uitzondering van het toilet - van direct daglicht,” verklapt ontwerper Peter Vermeulen van ROVE Architecten. “De achter- en zijgevels zijn ruimer beglaasd om het licht binnen te halen. Het raam in de voorgevel geeft uit op een vide waardoor het daglicht tot in de inkomhal doordringt. De leefruimtes zijn rijkelijk voorzien van glas aan de zijde van de patio. Dankzij beweegbare lamellen in de gevelopeningen van de patio hebben de bewoners de keuze om contact te hebben met de omgeving of zich net in hun cocon terug te trekken.”

Tijdloze rust

De gelijkvloerse verdieping is volledig aan de leefruimtes gewijd. Tussen de keuken en de woonkamer plaatste de architect in samenspraak met de interieurarchitect een kastenwand met doorgangen. “Tijdens het ontwerp hebben we gewerkt vanuit zichtlijnen. Waar je ook staat in de woning, beneden of boven, je krijgt altijd andere doorzichten. In het materiaalgebruik streefde de ontwerper naar eenvoud. Dat vertaalt zich in een beperkt materialenpakket, zowel voor interieur als exterieur. Zo straalt het geheel rust uit. Door het gebruik van zwarte en wit blijft het geheel neutraal en tijdloos. Het ontwerpteam besteedde daarbij bijzondere aandacht aan de details.
Kijkwoning Oosterzele
© Groep Huyzentruyt

Duurzame inborst

Dankzij de toepassing van een warmtepomp, fotovoltaïsche zonnepanelen, automatische screens en een groendak voor het dak van de gelijkvloerse verdieping, krijgt de woning een hoog duurzaamheidsgehalte. De warmteverspreiding gebeurt via vloerverwarming. In de ouderlijke badkamer bedacht de architect de douche van een knuffelwand dankzij wandverwarming.
 
Met deze kijkwoning bewijst Groep Huyzentruyt dat het klaar is voor het wonen van de toekomst, zowel op architecturaal als energetisch vlak. Met een isolatiepeil K32 blijft de woning ver onder de wettelijke eisen. Het E-peil van 10 ligt veel beter dan wat de overheid in het kader van BEN-gebouwen eist tegen 2021. Het ontwerp van Rove Architecten is tijdloos en verzoent de zoektocht naar maximaal daglicht op sublieme wijze met gewenste privacy langs een drukke gewestweg. Bovendien slaagt Groep Huyzentruyt erin deze strakke, hedendaagse woning voor een betaalbare prijs te realiseren.
Meer info: www.kijkwoningoosterzele.be
 
Deze kijkwoning is open voor publiek elke tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 tot 18.00.
Gesloten op feestdagen, tijdens verlengde weekends, in maanden juli, augustus en tijdens kerstvakantie. 


Bekijk ook de andere kijkwoningen in beeld

Folders over sleutel-op-de-deur

Meer informatie op de website van deze bedrijven