Woonbesprekingen

Oogstrelende passiefbouw met nulenergie ambities

Vooruitziend bouwen kan ook op energetisch vlak. Deze woning in Bassenge voldoet vandaag aan de passiefhuisstandaard. De ontwerper voorzag in het concept al de nodige opties om ze naar een nulenergiewoning te laten evolueren.
De passiefwoning – naar een ontwerp van het Luikse architectenatelier Chora – combineert esthetiek met energievriendelijkheid. De opdrachtgever slaagde erin de 233m² bewoonbare oppervlakte te realiseren voor een realistisch budget door zelf veel de handen uit de mouwen te steken.
De woning ligt op een helling. De ontwerper speelt daar in zijn ontwerp sterk op in. De achterzijde van de woning is royaal beglaasd en biedt zo mooie uitzichten over het dal. Aan de straatzijde is de woning dan weer vrij gesloten: een bandraam haalt het nodige licht binnen in op de verdieping en een houten gevelbekleding markeert de inkomzone voor bezoekers. De rest van de gevel is sterk gesloten en bekleed met opmerkelijke grijs verzilverde houten leien. De leien zijn zowel voor de gevel als het dak toegepast, waardoor het hoofdvolume zich als een monoliet manifesteert.
De eigenares van de woning is onthaalmoeder. De professionele ruimtes voor haar beroep vertalen zich in het gevelbeeld: ze bevinden zich in een volume dat als het ware in het hoofdvolume is geschoven. Dit deel van de woning is bekleed met een opvallende houtbekleding: rood gelazuurde lork. Dit is het antwoord van de ontwerper op de vraag van de opdrachtgeefster om de kinderopvang een ludieke uitstraling te geven.

Hoog wooncomfort

Zelfs met de aanwezigheid van een kinderopvang geniet de woning van het nodige comfort zonder verwarmingsinstallatie. De goede oriëntatie die toelaat de passieve zonnewarmte te benutten, de doorgedreven isolatie (40cm) en de goede luchtdichtheid volstaan al voor het basiscomfort. De overige technieken voor de ventilatie en warmteproductie zijn gecombineerd in één apparaat: een combinatie van een mechanische ventilatie en een lucht-luchtwarmtepomp met een boiler van 185l voor de productie van het sanitair warm water. Een aardwarmtewisselaar koelt de ventilatielucht af of verwarmt deze voor in de winter. Dankzij dit concept heeft de woning een totale energiebehoefte van 13 kWh/m²/jaar of het equivalent van 300 liter stookolie.
De woning is overigens zo geconstrueerd dat er nog fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Eenmaal dit gebeurd is, is het gebouw nulenergetisch of zelfs actief.

Tevreden bewoonster

Na een jaar in haar woning is de eigenares tevreden: ze geniet van een groot comfort gevoel. “De woning houdt heel gemakkelijk een constante binnentemperatuur. De akoestische isolatie is ook een succes. Het autoverkeer van de weg of de trein die in de vallei passeert hoor je binnen niet.” 

Kostprijs

De opdrachtgever slaagde erin de woning te realiseren voor ± 300.000 euro. Het geheim achter die lage bouwkost zijn zelfbouw en het gebruik van courante bouwmaterialen.
Auteur: Vinciane Pinte

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in