Onderwerp ook de woning aan een jaarlijks onderhoud

Een woning kopen of bouwen kost handenvol geld. Bij de aankoop of bouw doen we alle mogelijke moeite om de woning zo mooi en functioneel mogelijk te maken. En een woning is op dat vlak net als een wagen, zonder goed onderhoud gaat een wagen niet lang mee. Wat kan je zoal doen om je woning functioneel en mooi te houden?


De gevelmuren worden als eerste gebouwd, laten we deze dan ook eerst onder de loep nemen. Heb je last van mos of opspattend vuil onderaan de muren door regenval, dan kan je overwegen om rond de woning een pad aan te leggen in steengruis (dolomiet, kiezel,…) of een verharding. Een andere optie is een bekleding van de wand zelf in een donker of minder vatbaar materiaal. Borstel de muren ook regelmatig schoon.
Wanden die gevoelig zijn voor vochtindringing kan je behandelen met een product dat een waterdichte film op de wand zet.
Controleer om de 10 à 15 jaar de voegen van gemetselde gevels. Zijn deze nog in orde? Indien niet, vervang ze dan.
Ook andere wandbekledingen dienen gecontroleerd te worden: pleisterwerk dient gereinigd en eventueel geverfd te worden, een houten bekleding dient gecontroleerd te worden op rot of aantasting door insecten.

Dak
Controleer de dakbedekking regelmatig. Dit kan vaak al van op de begane grond. Zitten de pannen nog goed aaneengesloten? Is er geen overdreven mosgroei? Bij overdreven mosgroei kan je het dak laten reinigen door een gespecialiseerde firma. In sommige gevallen kan het dak ook een nieuwe laklaag krijgen.
Reinig na het vallen van de bladeren de goten, zo vermijd vervelende verstoppingen en wateroverlast tijdens de natte winter- en lentemaanden.

Verwarming
Als je in een bepaalde kamer niet de gewenste warmte krijgt, controleer dan eens of de radiator wel goed ontlucht is. Wanneer dat wel het geval blijkt, kijk dan na of de thermostaat goed is afgesteld of welke temperatuur er aan de verwarmingsketel wordt gevraagd.
Maak er sowieso een gewoonte van om eenmaal per jaar alle radiatoren te controleren of ze niet ontlucht moeten worden.

Sanitair
Kalk, zeepresten, haren, voedselresten … allemaal redenen om sifons en afvoerleidingen regelmatig te onderhouden. Wanneer je merkt dat het water trager wegloopt, maak dan de sifon schoon. Dit is een kleine moeite die je achteraf veel ellende kan besparen.
Gooi ook niets in het toilet of de afvoeren dat de leidingen zou kunnen verstoppen.
Wees waakzaam voor lekkende kranen en controleer ook regelmatig of het spoelsysteem van het toilet niet lekt. Op die manier vermijd je ook hoge waterfacturen.
Draai regelmatig ook eens de filters op het uiteinde van de kraan los om kalkaanslag te verwijderen. Wanneer de kalkaanslag zich moeilijk laat verwijderen, kan het helpen de filter te laten weken in water met een scheut azijn.
Ook niet onbelangrijk is het beschermen van de waterteller tegen vorst. Dit kan door de teller in te pakken in een laagje minerale wol.

Ventilatie
Een vochtig huis is een ongezond huis. Onderhoud daarom de ventilatie goed. Houd ventilatieroosters open en reinig ze regelmatig, vervang de filters van mechanische installaties van zodra het systeem een reiniging of vervanging aanbeveelt of volg de voorschriften van de fabrikant.
Heb je geen ventilatiesysteem, zorg dan voor een goede verluchting, zeker in keuken en badkamer. Verlucht de slaapkamers een kwartier tot een half uur na het slapen.

Binnenschrijnwerk
Controleer de scharnieren. Stel ze bij om schurende deuren te vermijden. Smeer sloten indien nodig om een vlotte werking te garanderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in