Nadenken over bouwen

Onderhoudskalender november

Nog even en de temperaturen duiken weer onder het vriespunt. Hoog tijd om de woning te beschermen tegen sneeuw en vorst. Ook in de tuin kunnen we planten en vijver veilig stellen voor de koude.

Gebouwschil

  • Garagepoort

    Controleer het geleidingsmechanisme. Smeer de wielen van de kantelpoort of de wielen van de secties in het geval van een sectionaal poort.
  • Zolder

    Controleer de ruimte op lekkages of ga na of de isolatie nog correct op zijn plaats zit. Ga verder na of vogels of andere dieren hun weg niet vonden om een nest te maken op jouw zolder.
  • Dakgoten en regenpijpen

    Reinig ze en controleer of ze nog stevig bevestigd zijn.

Technieken

  • Filter ventilatie reinigen

    Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.
  • Afzuigpunten ventilatie reinigen

    Wanneer de ventilatie op hoge stand werkt, zuigt ze veel stof mee uit de ruimte. Een deel van dat stof zet zich af op de afzuigpunten (ventielen). Het reinigen van deze afzuigpunten met een vochtige doek maakt het geheel niet alleen mooier, maar voorkomt ook een snelle stofafzetting in de afvoerleidingen. Let er bij het reinigen op dat je de stand van de ventielen niet wijzigt. Je kunt aan de binnenzijde van het ventiel de juiste positie aangeven met een stift. Zo kun je het ventiel opnieuw corrigeren wanneer het tijdens het poetsen verdraaide.
  • (Centrale) stofzuiger reinigen

    Werk je met een klassieke stofzuiger? Reinig dan de beide filters van het toestel en vervang de stofzuigerzak. Zo behoudt het toestel zijn zuigkracht en verminder je vervelende geurtjes. Bij een stofzuiger zonder zak volstaat het natuurlijk de filters te reinigen en de bak leeg te maken.
    Werk je met een centrale stofzuiger, ledig dan de vergaarbak en reinig de filter van het toestel.
  • Filter dampkap

    Reinig de filter van de dampkap. Voor sommige modellen volstaat het de filters even mee te wassen in de vaatwasser. Bij andere modellen was je het filterdoek uit in warm water met een ontvettend reinigingsmiddel.
  • Afvoeren reinigen

    Reinig de afvoerleidingen in keuken en badkamer tot en met de sifon. In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet. In de badkamer zal je vooral haren uit het de leidingen moeten wegplukken. Met deze ingreep verzeker je jezelf van een vlot aflopende gootsteen.
  • Controleer kranen en douchekoppen

    Controleer kranen op lekkage en kalkaanslag. Reinig de straalbrekers (mousseur) indien nodig. Het volstaat ze los te schroeven en te spoelen onder stromend water. Bij de douchekoppen met siliconen mondjes volstaat het de kalkaanslag stevig weg te wrijven met de hand.

Interieur

  • Keuken- en badkamerwerkblad

    Controleer de voegen op hun duurzaamheid. Wanneer ze los zitten of beginnen los te komen, verwijder ze en vervang ze om lekkages te vermijden.
  • Binnendeuren

    Controleer de deuren op hun goede sluiting en smeer de scharnieren
  • Tochtstrips plaatsen

    Ga opengaande ramen en deuren na en controleer of er luchtlekken zijn. Dicht deze lekken zo zorgvuldig mogelijk met tochtstrips.

Rond de woning

  • Buitenkranen

    Heb je tapkranen buiten die niet vorstbestendig zijn? Sluit ze af en laat ze leeglopen.
  • Plant nieuwe bomen en struiken

    Eenmaal de bladeren gevallen, is het moment om (fruit)bomen, hagen, rozen en kluitplanten te planten. Gooi geen mest in het plantgat, maar vermeng potgrond met de aarde om het plantgat aan te vullen.
  • Winteronderhoud vijver

    De tuin vraagt om specifiek winteronderhoud
  • Composthoop

    Zet de composthoop een laatste keer om.
  • Kalk voor het gazon

    Gazon helpt de pH-waarde van de grond op peil te houden. Het beste moment om kalk te strooien is het najaar. Zo kan het kalk tijdens de wintermaanden oplossen en in de ondergrond dringen.
Auteur: TiM Vanhove – november 2013
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in