Minimale uitbreiding met maximaal effect

Gewijzigd op 23/06/2015 door Daan Slingers

De koppelwoning was in goede staat, maar niet geïsoleerd en onpraktisch gezien de kleine keuken, de aparte voor- en achterplaats, de kleine ramen en de oriëntatie met het zuiden langs de drukke straatkant. Ruimte was er volop dankzij de twee verdiepingen plus zolder en de aparte, dubbele garage.

Onze bouwspecialisten

Renovatie
© Wienerberger

De opzet

De opdrachtgevers wilden licht en openheid, meer contact met de mooie stadstuin en aparte slaapzones voor de ouders en de kinderen.

De ingrepen

Een minimale uitbreiding geeft de woning onverwacht veel ademruimte. Achteraan kreeg de leefruimte een extra meter diepte toebedeeld. Het nieuwe gedeelte reikt verder dan de verdiepingshoogte, wat de lichtinval en het contact met de tuin intensifieert.

De opstaande zijrand is ingevuld met glas en laat het oostenlicht doorsijpelen tot in de eethoek.
Opzij werd parallel aan de perceelsgrens een nieuwe, schuin lopende gevel opgetrokken. Dit creëerde de gepaste bewegingsvrijheid voor een open keuken en een rechtstreekse toegang vanuit de garage naar de woning.

Expressief karakter

De zijgevel kreeg een expressief karakter dankzij de sprekende, 49 cm lange gevelsteen met onregelmatige vorm en oneffen textuur, die werd verlijmd. Een lange, smalle waterpartij weerspiegelt de karaktervolle wand en dirigeert via de ramen het oostenlicht naar binnen. Binnen maakten de architecten de vloer van de verdieping aan de voorzijde gedeeltelijk open om via de vide zuidenlicht naar binnen te brengen. De gelijkvloerse verdieping werd volledig uitgekleed en heringericht met een Maatwerkkeuken en dito kasten.
Renovatie
© Wienerberger
Op de mezzanine brachten de architecten het thuisbureau onder. Achteraan op de verdieping werden twee kamers samengesmolten tot de masters bedroom met dressing, badkamer en klein dakterras dat een luifel vormt boven de achterdeur.

Een centrale speel/studeerruimte

Op de tweede verdieping werden rond een centrale speel/studeerruimte de drie kinderkamers en de badkamer geschakeld. Buitenmuren, dak en vloeren werden geïsoleerd. Een regenwaterput, afgestemd op de mogelijkheden en behoeften, reduceert het waterverbruik.

Overgedimensioneerde radiatoren maken een zuinige verwarming op lage temperatuur mogelijk. PV-panelen op de zonzijde vervolledigen de duurzame aanpak.
Identikit
Architect
Architecten Delobelle bvba, Robby Delobelle, Gent
Materialen
  • Gevel: Terca Wasserstrich Special Zwart
  • Binnenmuren: Desimpel Snelbouw


Bron: Wienerberger

Folders over bouwwerken

Meer informatie op de website van deze bedrijven