Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

Make-over voor 100-jarig gebouw

Een woning van 100 jaar oud heeft absoluut zijn charme. Toch voldoen sommige oude gebouwen niet meer aan de wensen van de huidige bewoners. Zo ook deze woning in Sint-Amandsberg. Luc Eeckman van Architectenbureau Eeckman & partners transformeerde het daarom van een gesloten casco naar een woonst met veel licht en openheid. Ook voor een groendak en een verbinding tussen binnen en buiten zorgde de architect.

Identikit
 
  • Type woning: Rijwoning
  • Locatie: Sint-Amandsberg (Oost-Vlaanderen)
  • Bouwjaar: 1912
  • Renovatiejaar: 2012
  • Woonoppervlakte: 240m², waarvan 35m² dankzij een uitbreiding
  • Architect: architect Luc Eeckman, Architectenbureau Eeckman & partners, Aannemersstraat 46, 9040 Sint-Amandsberg, 09/238 14 30 en 0477/ 61 51 07 

Wensen van de bouwheer

Een gezin met 3 studerende kinderen droomde van meer licht ruimte in hun woning daterend van 1912. Een ruime leefkeuken stond ook op het verlanglijstje. De tuin moest als ‘buitenkamer’ aan deze leefkeuken worden gekoppeld. Dit alles moest zo milieuvriendelijk mogelijk gebeuren.

Doorheen de woning lopen

Op het moment van de verbouwing in 2012 was de woning exact 100 jaar oud. Net zoals de meeste woningen van vroeger had het hoofdgebouw een achterbouw, die opgedeeld was in kleinere ruimtes. Dit waren een keuken, een veranda, een toilet en een kolenkot. Deze indeling zorgde voor een verstikkend effect. Het zicht op de kleine stadstuin was ook miniem. Een aanpassing drong zich op.

Achterbouw tegen de vlakte

Bij de verbouwing streefde de architect naar een optimaal ruimtegebruik. Hij behield de bestaande structuur van het hoofdgebouw met de drie bouwlagen, de kelder en de zolderverdieping. Maar de kleine ruimtes achteraan de woning pakte hij meer dan grondig aan. De veranda, de keuken, het toilet en de tuinbergplaats gingen onder de sloophamer. Zij moesten plaats maken voor een nieuwe aanbouw. Deze bestond uit een grote leefkeuken, een klein toilet en een leeshoekje op de mezzanine. De leefkeuken kreeg een flexibele indeling. Het eiland staat op wielen en kan dus probleemloos in een andere positie of zelfs naar buiten gerold worden.

De achtergevel van de leefkeuken bestaat haast volledig uit glas. De grote hoeveelheid beglazing zorgt voor een maximaal contact met de kleine stadstuin. De bevloering van de keuken (leisteen in banden van verschillende breedtes) loopt op hetzelfde niveau door op het terras. De buitenbergplaats werd bekleed met houten latten in padoek. Deze latten lopen ook door in de leefkeuken. De terrasmuur kreeg net zoals de binnenmuur een bruine lik verf mee. Zo krijg je echt het gevoel dat het terras deel uitmaakt van de leefkeuken.

Een gecombineerd groendak

Op de platte daken kwam een groendak. Dit groendak ik deels extensief (sedumbeplanting) en deels intensief (grassen en kruiden). Het groendak biedt meerdere voordelen. Het beperkt het binnenkijken van de buren. Het zorgt voor een mooi uitzicht vanuit de leeshoek. Ook biedt het groendak thermische en akoestische isolatie.

In de tuin kreeg de oude gedempte regenput een tweede leven. De beschutte stadstuin biedt door zijn zuidwest oriëntering een aangename plaats om tot rust te komen. De vijver geeft in de zomer wat extra verkoeling.
 

Krachtlijnen van het ontwerp

  1. Lichtinval over twee bouwlagen
  2. Een bijna naadloze overgang van binnen naar buiten
  3. Een groendak dat deels intensief en deels extensief is
  4. Een flexibele inrichting van de leefkeuken

Auteur: Daan Slingers
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in