Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Leg lawaai het zwijgen op

Het aantal klachten over lawaaihinder is het laatste decennium sterk toegenomen. Niet verwonderlijk aangezien we vandaag de dag dichter bij elkaar wonen dan pakweg 50 jaar geleden. Bovendien maken we ook meer lawaai met onze geluidsinstallaties, home cinema, gameconsole en technische installaties in de woning.
Je kan dan met de bezemsteel tegen het plafond of de muur van de buren stoten of je kan het probleem verhelpen.


Er zijn twee belangrijke principes in de geluidsisolatie. Een eerste is de massawet, deze stelt heel eenvoudig; hoe zwaarder de wand, des te beter de geluidsisolatie. Dit betekent dus dat de trillingsoverdracht tussen twee ruimten of tussen binnen en buiten kleiner wordt. Maar dit principe geldt enkel bij massieve wanden.
Bovendien heeft het zijn beperkingen. Het is financieel niet mogelijk om wanden oneindig dik te maken om zo geluidsoverdracht te vermijden. In plaats van voor dikkere wanden, kan wel geopteerd worden voor zwaardere materialen. Een wand opgetrokken in kalkzandsteen (1 800 kg/m³) zal betere akoestische prestaties leveren dan pakweg een wand opgetrokken in cellenbeton (400 kg/m³).

Massa-veer-massaprincipe
Een andere wetmatigheid om luchtgeluid te dempen is de massa-veer-massawet. Hierbij wordt vertrokken van twee massa’s die van elkaar gescheiden worden door een veer. Die veer kan lucht of een isolatiemateriaal zijn. De dikte van de veer is bepalend voor de mate waarin de trillingen worden gedempt.
Het systeem werkt als volgt: het geluid botst tegen de eerste massa en brengt deze aan het trillen. De veer tussen de beide lagen vangt deze trilling op en fungeert als schokdemper. Het geluid wordt vervolgens sterk verzwakt doorgegeven aan de tweede massa.
Dit principe kan niet alleen in wanden, maar ook in daken worden toegepast.

Akoestische beglazing
Wanneer de geluidshinder van een drukke weg, vliegtuigverkeer of een speelplein komt, kan de massawet samen met akoestische beglazing soelaas brengen om een belangrijk deel van het geluid buiten de woning te houden.
De akoestische isolatie van dit soort beglazing wordt verbeterd door het gebruik van aangepaste glasdiktes en het gebruik van gelaagd glas. Door twee verschillende glasdiktes te combineren, worden immers verschillende geluidsfrequenties afgeremd.
Wanneer je voor akoestisch glas kiest, dien je ook de nodige aandacht te besteden aan de plaatsing van het schrijnwerk. Als er hier kieren blijven, heb je geluidslekken.

Absorptie
Geluidshinder komt niet altijd van aanpalende ruimtes, maar kan evengoed uit de eigen ruimte komen. Wanneer je een grote ruimte hebt met harde, kale wanden en vloeren en zonder meubilair is de geluidsweerkaatsing groot. Men spreekt dan van nagalm of galm.
Deze nagalm hindert de verstaanbaarheid in de ruimte.
Het probleem kan echter heel eenvoudig verholpen worden door geluidsabsorptie. Dit gebeurt door bijvoorbeeld zachte, dempende materialen zoals tapijt en meubilair in de ruimte te brengen. Hoe meer van deze zachte, dempende materialen zich in de ruimte bevinden, des te beter de geluidsabsorptie.

Meer weten over akoestische isolatie? Klik hier

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in