Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Isoleren van de gebouwschil (vloeren, muren en daken)

-

Je wilt de bestaande gebouwenschil (vloeren, muren en daken) isoleren, maar hoe pak je dat aan? Met een praktijkvoorbeeld wijst architect Geert Houtmeyers op aandachtspunten en geeft hij enkele tips waardoor je op een verantwoorde manier kunt isoleren.
Het betreft hier een oude langgevelhoeve in Aarschot van begin 1900. Gezien de ouderdom was een grondige renovatie aangewezen om deze woning opnieuw bewoonbaar te maken en te voorzien van alle wooncomfort. Ook bouwfysisch gezien was deze woning in vrij slechte staat waardoor een grondige aanpak ook op dit vlak nodig was. Het isoleren van de buitenschil is dan ook één van de eerste bouwfysische basiselementen die is aangepakt om tot een aanvaardbaar en comfortabel binnenklimaat te komen na de renovatie.

Isoleren van de wanden of buitengevels

In dit geval ging het om massieve muren van anderhalf steens verband gemetseld met kalkmortel. De muren waren niet voorzien van enige vochtkeringen en waren gefundeerd op ondergronds metselwerk. Het metselwerk had bijzonder geleden onder indringend vocht zowel van buitenaf als vanuit de grond.

Om deze muren deftig te isoleren zou het meest aangewezen zijn dat dit aan de buitenzijde van de gevel zou gebeuren. Hierdoor zou het authentieke karakter echter volledig verdwijnen. Rekening houdende met deze elementen is er toen geopteerd om de buitengevels gedeeltelijk te hermetselen en op te trekken met een spouwmuur. Hierdoor kon de isolatie in deze spouw worden aangebracht. Aan de buitenzijde werden de bestaande stenen terug gebruikt. Zodoende is het uitzicht van de gevels behouden gebleven en waren alle bouwfysische problemen opgelost.

Isoleren van het dak

De bestaande dakconstructie bij deze woning was tevens in dergelijk slechte en verouderde staat dat ook hier gekozen is om de dakconstructie volledig te vernieuwen. Om de bovenverdieping die volledig onder het dak zit optimaal te benutten, is er gewerkt met een constructie opgebouwd uit prefab dakpanelen. Deze panelen worden op maat gemaakt in de fabriek en klaar op de werf geleverd, inclusief de isolatie. Na het aanbrengen van de nodige spanten en draagmuren worden deze panelen hierop verankerd.
isoleren van het dak

In dit project zijn deze panelen aan de binnenzijde afgewerkt met gipsplaten die nadien schilderklaar worden afgewerkt. Andere afwerkingsmaterialen zijn mogelijk.

Isoleren van de vloer

Bij dit project bestond de bestaande vloeropbouw uit tegels gelegd in een zandbed met rechtstreekse vochtinfiltratie tot gevolg. Deze tegels zijn verwijderd alsook het zandbed is uitgegraven tot op de aanzetdiepte van de nieuwe vloeropbouw.

Als basis is er een betonnen vloerplaats gestort op een plastic folie. Na het aanbrengen van de technische leidingen is hierop een polyurethaanschuim gespoten van 10 cm dik. Nadat deze is opgeschuurd zijn hier de leidingen van de vloerverwarming op geplaatst. Als eindlaag wordt dan de chape aangebracht waarop de vloerafwerking kan geplaatst worden. In dit project is er een polybeton geplaatst rechtstreeks op de vloerverwarming. Deze vervangt de chape en vloerafwerking in één opbouw. Eerst wordt het beton gestort en nadat deze gedeeltelijk is uitgehard wordt op de betonplaat een slijtlaag gepolierd door het instrooien van een produkt in het beton dat zorgt voor een harde en slijtvaste eindlaag. Deze eindlaag kan nog bijgekleurd worden van blauwgrijstinten tot helemaal zwart. Het mooie aan deze vloer is dat deze uit één stuk is. Er worden nadien enkel een paar voegen ingeslepen in functie van de indeling van de ruimtes.


Auteur: Architect Geert Houtmeyers – Architectenbureau Houtmeyers

 

 

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

Lees de teksten van de renovatiespecialist

 
 
 

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in