Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Investeren in hernieuwbare energie: Verbruikers getuigen

Nu technieken voor hernieuwbare energie integreren in je woning betekent genieten van dalende energiefacturen en van een huis dat ook in de toekomst nog zijn waarde behoudt. Habitos.be laat enkele huiseigenaars aan het woord die onlangs nog investeerden in energiezuinige technieken om de woning te verwarmen.

Vrij toegankelijke technieken om je huis energiezuinig te verwarmen zijn onder andere een condenserende gaswandketel met hoog rendement, een warmptepomp met warmtepompboiler en een zonneboiler. De familie Martens uit Edingen (Henegouwen) en Willem Matienko uit Opoeteren (Limburg) renoveerden onlangs elk hun woning en stapten over van verouderde verwarmingssystemen naar meer energiezuinige alternatieven.
 

Van accumulatiekachel naar condenserende ketel

De familie Martens uit Edingen kon door een renovatie minimaal 2 000 euro/jaar besparen, zo bleek uit een grondige energie-audit. “Vooral het comfort binnen kon beter. Een nieuwe verwarmingsinstallatie is dus een must.” En dus schakelde de familie over op een condenserende gasketel. Met gunstige gevolgen.
 
De woning van de familie Martens is van 1976 en dat betekent: grote verouderde raampartijen, een "droge" elektrische vloerverwarming in combinatie met accumulatiekachels en een dak met vochtproblemen. Bij koud weer laat het leefcomfort te wensen over en de prijs die het gezin daarvoor betaalt is een meer dan fikse maandelijkse elektriciteitsrekening.
 

Renoveren om te besparen

Volgens de energie-auditor Isoterra kan het gezin Martens flink besparen:

  • door het plat dak te isoleren
  • door alle ramen te vervangen door hoogrendementsglas en isolerende raamkaders
  • door de vloerverwarming en de accumulatiekachels te vervangen door een centrale verwarming op gas.

Op die manier verbeteren ze de isolatieschil van hun huis tot score A en de verwarmingsbron tot een A+. En besparen ze meer dan 2 000 euro/jaar op hun energiefactuur.

Nieuwe condenserende ketel

Als vervanging voor de verouderde accumulatiekachels en de oude vloerverwarming kiest de familie Martens voor een condenserende gaswandketel met een hoog rendement. De Vitodens 200-W van Viessmann heeft het HR-TOP label, met een vermogen van 17 tot 105 kW (tot 420 kW in cascade).
De reële besparing na aanpassing van de ramen en de verwarming (verbruik: 103.526 MJ = 28.757 kWh) en het isoleren van het plat dak bedraagt 2 013 euro/jaar.
 

Meer comfort in huis

“Op het vlak van comfort in huis zijn we een hele straatlengte vooruit gegaan. Eindelijk zijn alle kamers aangenaam warm! We hadden wel schrik voor de factuur, maar gelukkig valt dat mee: onze investering betaalt zich al volop terug. De eindafrekening van 2012 zal een stuk lager zijn dan die van 2011. Als je rekening houdt met ons verhoogd comfort, is dit voor ons een enorme winst!” 
Meer info: Viessmann

Van elektrische vloerverwarming naar warmtepomp

In het Limburgse Opoeteren besliste Willem Matienko om zijn oude huis te renoveren en de verouderde elektrische vloerverwarming te vervangen. “Om het verbruik van 14 000 kWh/jaar naar beneden te halen, installeerde ik fotovoltaïsche zonnepanelen voor elektriciteit en een warmtepomp gekoppeld aan nieuwe vloerverwarming. Maar eerst isoleerde ik alles: de vloeren kregen 7cm PUR en in de muren kwam 8cm isolatie bij. Ook de plafonds zijn opnieuw geïsoleerd en rond het huis kwam een volledig nieuwe gevel. Nu heb ik muren van een halve meter dik, die 20cm isolatie bevatten.”

Investering terugverdienen

Om onafhankelijk te zijn van stookolie of gas investeerde Willem nog in 2012 in fotovoltaïsche zonnepanelen. “Daardoor kreeg ik een subsidie van 8 000 euro. Op die manier verdien ik mijn investering op 5 jaar terug. Mocht ik geen subsidies krijgen, dan zou ik die panelen na 6,5 jaar terugverdienen.”

Lucht-water-warmtepomp

De warmtepomp die nu de volledige woning van Willem verwarmt, is er eentje van Vaillant. “Het is een lucht-water-warmtepomp geoTherm geworden, dat bleek het beste voor deze woning – die 70 meter hoger ligt dan het normale dorpsniveau,” vertelt installateur Luc Vanderhallen. “De warmtepomp heeft een capaciteit van 14 kW en is uitgerust met 2 buiteneenheden. Later kan Willem hierop nog thermische zonnepanelen (zonneboiler) aansluiten. De warmtepomp voorziet de vloerverwarming van de juiste temperaturen en is aangevuld met een allSTOR buffervat – een buffer en boiler in één. Dat gaat hem een hele hoop geld besparen, want de energiefacturen zullen erg klein uitvallen!”
 
Meer info: Vaillant

Lees meer over:

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in