Woonbesprekingen

Horecapand maakt plaats voor strakke bio-ecologische passiefwoning

Voor de bouw van zijn passiefwoning herbruikte Seppe afbraakmaterialen uit het horecapand dat plaats maakte voor de nieuwbouw. Het resultaat is een strakke, ecologische woning met heel wat troeven. Het huis is te bezoeken in het kader van de Ecobouwers opendeur op zondag 13 november.

Seppe en zijn gezin houden van de stad. In de bruisende multiculturele wijk 2060 in Antwerpen vonden ze een mooie plek om hun toekomst uit te bouwen. Een grauw verkrot horecapand werd met de grond gelijk gemaakt om er eigenhandig een nieuwbouw houtskelet te kunnen bouwen volgens de passiefhuisstandaard. De afbraak leverde heel wat materialen op die vroegen om een tweede leven. De betonbalken werden gebruikt voor de fundering, staalprofielen voor de nieuwe constructie, mooie handvormstenen voor gevel en terras en de oude brede plankenvloeren voor het keukenmeubilair. Waardevolle en nuttige materialen die Seppe zelf niet kon gebruiken voor zijn eigen project, zoals dakpannen en sanitair porselein, schonk hij weg aan de buurt. Vandaag woont het gezin van Seppe in een strakke gezellige woning met heel wat ecologische troeven: natuurlijke isolatiematerialen, groendak, zeer energiezuinige verwarming en ventilatie, enzoverder.
 

Kwalitatieve patio

De achtergevel van de woning is maximaal open gewerkt naar de zuid georiënteerde stadstuin. De voorgevel is eerder gesloten om de drukke straat te weren. De voorste ruimte op de gelijkvloerse verdieping werd uit het beschermd volume gehouden. Enerzijds om meer architecturale vrijheid te krijgen en anderzijds om minder complexiteit rond thermische bruggen en luchtdichtheid te hebben aan de brievenbus, de keldertrap, … Een patio geeft de achterliggende ruimtes op de benedenverdieping meer woonkwaliteit. Bij gebrek aan grond is patio ingericht met een intensief groendak van 30cm op de bestaande kelder. Zo komt het groen letterlijk tot in de woning.

Duurzaam houtgebruik

De ruwbouwstructuur is opgetrokken in een houtskelet. De ruimte tussen de I-liggers is opgevuld met een 36cm dik pakket cellulose en bijkomend 6 en 12cm houtvezelisolatie voor respectief gevel en dak. Het houten buitenschrijnwerk is voorzien van twee isolerende tussenlagen in kurk. De buitenste schil is in Accoya, met azijnacetylatie verduurzaamd grenen. De zuidgerichte ramen kregen zonwering in de vorm van automatische screens. Het raam aan de tuin kreeg een zonwerende luifel gecreëerd door klimplanten in plaats van screens.
De technieken beperken zich tot één compact systeem: een toestel dat ventilatie, sanitair warm water en een kleine verwarmingsondersteuning combineert. De uitgaande lucht van het ventilatiesysteem D met warmterecuperatie wordt door een warmtepomp verder afgekoeld om het sanitair buffervat van 150l op te warmen. In de winter warmt die buffervat de ventilatielucht licht bij.
 
 
Bezoek deze woning
Bezoek deze of één van de andere 150 duurzame en energiezuinige woningen op de twee opendeurweekends op 5 & 6 en 11 tot 13 november. Geëngageerde bouwheren ontvangen je bij hun thuis en doen hun bouw- en woonervaringen uit de doeken. Een bezoek is gratis, maar inschrijven is verplicht op ecobouwers.be.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in